Buna ziua,
Obiectul unui contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager incheiat intre sotul meu si parintii lui se considera bun dobandit inaintea casatoriei? (casa si curtea unde convietuim impreuna). la momentul incheierii contractului eram doar logoditi. casatoria a survenit dupa un an. parintii sotului sunt in viata si in ingrijirea mea, sotul fiind delegat la munca in strainatate. Nu am incheiat nici un act referitor la comuniunea/separatia bunurilor, la incheiarea casatoriei.
Buna ziua,
Pentru corectitudine, precizez urmatoarele: banii provin integral din veniturile sotului meu, pe care eu ii administrez pentru achitarea cheltuielilor de utilitati, intretinere imobil, curte, gradina; contributia mea este in munca de asistenta a socrilor (cumparaturi, menaj, relatia cu medicii curanti si furnizorii de servicii medicale, supravegherea permanenta a nevoilor acestora), intretinere imobill, curte, gradina, particip la lucrari de amenajari (zugravit, constructie imprejmuiri etc). Interesul meu nu este material, ci moral, in baza angajamentului luat fata de sotul meu.
Aspectul sesizat de dumneavoastra ma determina insa sa va intreb urmatorul lucru: clauzele contractuale pot fi viciate de absenta lui din tara? Devine atacabil prin acest lucru? Si daca da, modalitatea legala prezentata de dumneavoastra este necesara si suficienta?
Situatia e oarecum paradoxala, el munceste in strainatate tocmai pentru a asigura indeplinirea contractului in conditii cat mai bune, iar eu acasa, motiv pentru care am devenit casnica, renuntand la locul de munca. Ar fi pacat ca eforturile noastre conjugate si de buna credinta sa fie viciate de faptul ca el nu este alaturi de parintii sai.
Va multumesc cu respect.
Firesc este ca persoana care s-a obligat sa presteze intretinerea sa faca acest lucru, contractul de intretinere fiind unul intuituu personae, adica incheiat in considerarea persoanei cu care se contracteaza.
Cum in cazul dvs nu persoana contractanta presteaza intretinerea, este posibil sa se iveasca probleme. Cei care pot formula cereri in acest sens sunt doar parintii sotului, pt ca ei sunt cei afectati teoretic.
Așa cum s-a spus mai sus, specificul oblgației de întreținere asumate prin contract constă în caracterul ei personal, adică acea obligație este asumată de regulă avându-se în vedere relațiile personale dintre creditorul și debitorul întreținerii (spre deosebire, de exemplu, de obligația de a plăti cuiva o rentă viageră, care nu are un caracter personal).
Dar întradevăr, doar persoanele care beneficiază de întreținere ar putea invoca faptul că obligația este prestată de altă persoană decât cea care și-a asumat-o prin contract.
Din datele furnizate de D-voastră creditorii întreținerii nu au motive să atace contractul pe acest motiv, dar e bine să aveți în vedere acest aspect al problemei.
Buna ziua,
In cazul in care imi urmez sotul in strainatate, si avand in vedere detaliile acestei discutii, va rog sa imi spuneti daca:
1. Exista posibilitatea ca sotul meu sa delege o alta persoana pentru supravegherea parintilor?
2. Intocmirea unui contract de munca sau un act notarial sunt documente viabile in acest sens?
3. In cazul in care se decide de a o angaja pe sora lui, cu contract de munca incheiat conform legislatiei muncii in vigoare intre persoane fizice, acest lucru este posibil si daca este posibil, va afecta clauzele contractuale?
Sora va obtine un venit in urma acestui aranjament, iar toate cheltuielile de intretinere ale parintilor sotului plus cele ale imobilului vor fi suportate de sot, prin virament bancar on-line.
Mentionez ca sora si-a exprimat verbal intentia de a contesta in anulare contractull de intretinere incheiat intre sotul meu si parinti.
Va multumesc.
Donatie?
Diana123123
Buna ziua,
Parintii mei doresc sa imi lase un apartament (nu doresc sa il treaca momentan pe mine). Ei vor sa mergem la un notar sa facem un act prin care ... (vezi toată discuția)