avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa sora
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa sora

Buna ziua.
Sora mea a decedat in decembrie 2012. Era casatorita, fara copii.
Inainte de casatorie, prin act de vanzare-cumparare , a obtinut un apartament de la parintii nostrii, ambii in viata. Pe actele apartamentului (detin copii) este trecuta ca singura proprietar.
Urmeaza sa discutam despre succesiune, si as dori sa stiu care sunt cotele pentru parintii in viata, pentru sotia supravietuitoare si pentru subsemnatul, in cazul in care, legal, intru la dezbaterea masei succesorale.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: AlexStoica , utilizator 21:13, 5 August 2013
La mostenire vin Sotul supravietuitor in concurs cu parintii si fratii defunctei. Apartamentul fiind achizitionat prin contract de vanzare cumparare in timpul casatoriei i daca sora si cumnatul dvs nu si au schimbat regimul matrimonial , inseamna ca apartamentul este bun comun si in masa succesorala intra doar cota de 1/2 din imobil. Sotul supravietuitor mosteneste 1/3 din 1/2 iar dvs si parintii defunctei 2/3 din 1/2. In interiorul acestei clase parinti si frati , mostenirea se imparte 1/2 parintii amandoi si dvs 1/2.
Am mentionat ca apartamentul este achizitionat inainte de casatorie.
Multumesc
Atunci este bun propriu al sorei si va intra in intregime in masa succesorala cotele insa ramanand aceleasi insa din intreg si nu din 1-2, astfel ca Sotul supravietuitor va avea o cota mai mica soar de 1/3 din apartament.
Multumesc.
Si inca ceva: exista un termen pana la care se poate dezbate succesiunea, trebuie deschisa de cineva anume si daca pana la dezbatere se poate da la notar o "declaratie de acceptare a succesiunii" de catre mine si parinti? Mentionez ca sotia supravietuitoare nu a discutat aceasta problema, insa eu si parintii mei dorim sa fim informati.
Ultima modificare: Luni, 5 August 2013
AlexStoica, utilizator
Mergeti si dvs si parintii dvs si dati fiecare cate o declaratie de acceptare a succesiunii pana se implineste un an de la deces, ca sa fiti in termenul de optiune succesorala. o puteti face la orice notar .
Mostenirile se deschid prin moarte, ele se dezbat la notarul de pe raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Nu exista termen de dezbatere, insa pana in doi ani nu se plateste impozit de 1% pe succesiune , acest procent se calculeaza la valoarea masei succesorale.

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa 27 ani de casatorie,ce drepturi are sotul supravietuitor la un ap. cumparat ampreuna fiiind an acte co-proprietari? pavel1960 pavel1960 dupa 27 ani de casatorie ce drepturi am la un ap. cumparat ampreuna,nu avem copii,nici sotia (decedata)nu are copii din alta casatorie,an schimb ai traiesc ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa procedez pentru a deschide un proces de succesiune ana_cristina_23 ana_cristina_23 Parintii mei au cumparat acum 7 ani un apartament,la scurt timp mama mea a decedat. Apartamentul este pe numele ambilor parinti, in momentul de fata as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)