avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua! Lucrez de la 1 aug. 2022 într-o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua! Lucrez de la 1 aug. 2022 într-o instituție, iar ...

Bună ziua!
Lucrez de la 1 aug. 2022 într-o instituție, iar pe data de 15 august voi lucra o tură de 8 ore, în total în august 176 ore. Vă rog să-mi spuneți dacă în septembrie ar trebui sa fiu plătită aceasta zi sau recompensata cu liber pentru că, mi s-a spus ca dacă am nr. de ore din lună la norma întreagă de 176 ore, nu am ce recupera luna viitoare, dar eu nu cred ca e chiar asa. Greșesc? Cum ar trebui sa fie?
Mulțumesc mult!
Cel mai recent răspuns: IORDAN ELENA , utilizator 16:15, 11 August 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
15 martie este zi nelucratore in Codul muncii. Cine lucreaza beneficiaza de salariu dublu sau timp liber corespunzator.
-Art. 142. [compensarea muncii în zilele de sarbatoare]
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100 % din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
[ 2 adnotări ]
1. Beneficiaza de drepturile stipulate la art. 142 C. muncii si salariatii care presteaza munca in zilele de sarbatoare legala la solicitarea angajatorului, chiar daca solicitarea nu se incadreaza in cazurile ...
2. Nu confera dreptul la plata orelor suplimentare prestarea muncii in scop de compensare, in conditiile art. 142 alin. (1) Codul muncii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Mulțumesc pentru răspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata sarbatoare legala raly2a raly2a Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca sarbatorile legale sunt remunerate sau nu si daca sunt platite in baza carui articol din codul muncii. Multumesc ... (vezi toată discuția)
Cum esti platit daca lucrezi in ziua de 1 mai? BG BG Buna ziua! Cum esti platit daca lucrezi intr-o zi declarata libera la nivel national(ex. 1 mai, a doua zi de Rusalii, a doua zi de paste)? Apreciez daca cineva ... (vezi toată discuția)
Cum se plateste ziua de 15 august ani355 ani355 Buna ziua, În data de 15 august merg la serviciu schimbul 3 de la ora 22 la ora 6. Stiu ca atunci cand se lucrează în zi de sărbătoare legală eşti ... (vezi toată discuția)