avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea se face si pentru procesele civile deja ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea se face si pentru procesele civile deja incepute ? Deosebit ?

In data de : 12.06.2012 Am depus la tribunal cerere de chemare in judecata a fostului angajator,pentru neplata salriilor-neplata concediilor de odihna.contract de munca fals.... Mi sa dat ca prim termen de judecata data de: 13.12.2013 (mai mult de un an ) Acum daca a aparut aceasta lege cu medierea ...Eu reclamanta trebuie sa merg mai intai la mediator ??? Eu am chemat fostul angajator in instanta inainte de aparitia acestei medieri. Cum este ? Ce trebuie sa fac ? Nu mai inteleg nimic..
In cazul Dvs daca judecatorul nu va pune in vedere sa mergeti la mediator nu trebuie sa parcurgeti aceasta procedura.

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 462 din data de 9 iulie 2012 a fost publicata Legea nr. 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
Actul normativ introduce un capitol nou referitor la medierea in cazul unui litigiu aflat pe rolul instantelor de judecata.
Astfel, in litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in urmatoarele materii:
- in domeniul protectiei consumatorilor, cand consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectarii clauzelor contractuale ori garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si operatorii economici ori a incalcarii altor drepturi prevazute in legislatia nationala sau a UE in domeniul protectiei consumatorilor;
- in materia dreptului familiei, in cazul neintelegerilor dintre soti privitoare la: continuarea casatoriei; partajul de bunuri comune; exercitiul drepturilor parintesti; stabilirea domiciliului copiilor; contributia parintilor la intretinerea copiilor; orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii;
- in domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si in orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate;
- in domeniul raspunderii profesionale in care poate fi angajata raspunderea profesionala, respectiv cauzele de malpraxis, in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura;
- in litigiile de munca izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca;
- in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la Registrul Comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedurile prevazute la art. 999-1018 din Codul de procedura civila;
- in cazul infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate si impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, cu conditia ca victima sa isi exprime consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul.

Dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii intr-o anumita materie se face printr-un proces-verbal de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea.


Avand in vedereca de la data inregistrarii plangerii dvs a survenit obligativitatea si institutia medierii,ca faza prealabila celei din instanta,pe cale de consecinta este necesar sa parcurgeti etapa medierii-
Parcurgeti www.avocatnet.ro/content/art...
Dosarul este deja in instanta....din 12.06.2012. Obligativitatea este din 15 februarie 2013, sanctiunea inadmisibilitatii din 01.06.2013. Mai punem si principiul neretroactivitatii legii si ne da cu zecimala.
Pisica69 nu trebuie sa parcurga nici o procedura prealabila (nici nu ar avea cum din moment ce dosarul este deja in instanta si a primit termen) insa judecatorul poate trimite partile la mediator, caz in care ele vor trebui sa se conformeze.
Ultima modificare: Marți, 6 August 2013
Admin, administrator
Eu am depus dosarul la tribunal in 2012- primul termen de judecata este anul acesta.2013 in luna decembrie. Cum sa ma anunte judecatorul ? cand ? Imi trimite acasa vre-o instiintare ? Sau la primul termen de judecata,care va fii in 13 .12.2013 ?
Nu va mai trimite nimic. Daca va considera necesar va va pune in vedere in sedinta publica, fie la primul termen, fie ulterior pe parcursul judecatii.
Desi nu aveti o obligatie legala, Dvs puteti incerca daca vreti, stingerea litigiului pe calea medierii inainte de primul termen de judecata.
Ultima modificare: Marți, 6 August 2013
Bojan I.M., Mediator

Alte discuții în legătură

Este obligatorie medierea in orice proces civil? ela76 ela76 Am aflat ca de la 1 octombrie 2012 medierea va fi obligatorie, ca procedura prealabila, in orice proces civil. Este adevarat? Daca da, unde este prevazut acest ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie pensie limita de varsta COPACIO COPACIO Buna ziua , sunt in situatia de a contesta decizia de pensie pentru limita de varsta pentru motivul ca nu au fost luate in calcul toate veniturile dupa ... (vezi toată discuția)
Procedura medierii emil6702 emil6702 Buna seara Mai exista spete pt care medierea este obligatorie? Ma intereseaza in particular in cazul raspunderii civile delictuale/daune morale. Va multumesc (vezi toată discuția)