avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 276 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... impozit la vanzarea unui apartament
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

impozit la vanzarea unui apartament

Imi puteti spune daca pentru o persoana fizica proprietara a unui apartament de 2 ani se percepe acel impozit de 10% din 1 mai, sau este valabil numai pentru cei ce cumpara dupa aceasta data si apoi vand?
Impozitul se percepe la diferenta intre vanzare si cumparare pentru bunurile imobile cumparate de mai putin de 3 ani. Se aplica tuturor celor care vand un imobil din aceasta situatie dupa 1 mai.
elena
Ordonanta de urgenta nr. 24 din 24/03/2005, pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 263 din 30/03/2005 - EXTRAS

Art. I.
" ... 19. Dupa capitolul VIII se introduce un nou capitol, capitolul VIII1, cu urmatorul cuprins:


"CAPITOLUL VIII ind. 1
Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal

Art. 77 ind. 1
Definirea venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal
(1) Venitul impozabil din transferul proprietatilor imobiliare, cu exceptia operatiunilor de schimb sau aport in natura la capitalul social al unei societati comerciale, reprezinta diferenta favorabila dintre suma realizata din instrainarea proprietatilor imobiliare, terenuri si/sau constructii, si valoarea de baza a acestora.
(2) Valoarea de baza a proprietatilor imobiliare este, in functie de modalitatea de dobandire a imobilului:
a) pretul de achizitie;
b) costul constructiilor realizate de contribuabil;
c) pretul orientativ minim al proprietatilor imobiliare la data dobandirii, utilizat de camera notarilor publici in circumscriptia careia este situat imobilul.
(3) Pentru calculul valorii de baza, pretul de achizitie se determina, la alegerea contribuabilului, ca fiind oricare dintre:
a) pretul cu care a fost dobandit imobilul, majorat cu 5%;
b) pretul cu care a fost dobandit imobilul, la care se adauga costul lucrarilor si serviciilor de natura sa creasca valoarea imobilului, la data efectuarii acestora, dovedite prin raport de expertiza intocmit de un expert autorizat, in conditiile legii.
(4) Costul constructiilor realizate de contribuabil se determina, la alegerea contribuabilului, ca fiind oricare dintre:
a) costul constructiilor realizate de contribuabil la data realizarii, dovedite prin raport de expertiza intocmit de un expert autorizat, in conditiile legii;
b) pretul orientativ minim al proprietatilor imobiliare la data finalizarii constructiei, utilizat de camera notarilor publici in circumscriptia careia este situat imobilul, majorat cu 5%.
(5) Pentru proprietatile imobiliare obtinute de contribuabil intr-o modalitate din care nu rezulta valoarea la care a fost dobandit imobilul, valoarea de baza este pretul orientativ minim al proprietatilor imobiliare, utilizat de camera notarilor publici in circumscriptia careia este situat imobilul la data dobandirii. In situatia in care la data dobandirii nu existau preturi orientative minime utilizate de camera notarilor publici, se ia in calcul primul pret orientativ introdus.
(6) Pentru tranzactiile cu bunuri imobiliare, altele decat cele prevazute la alin. (8) lit. b), detinute cu titlu de proprietate o perioada mai mare de 3 ani, valoarea de baza se actualizeaza de la data dobandirii cu rata inflatiei pe economie din ultima luna a trimestrului expirat, comunicata de Institutul National de Statistica.
(7) Pierderea din transferul proprietatii imobiliare reprezinta pierderea definitiva a contribuabilului.
(8) Nu se impoziteaza urmatoarele venituri din transferul proprietatilor imobiliare:
a) venitul obtinut din transferul proprietatii asupra imobilelor, constructii si terenuri, pentru care contribuabilului i-a fost reconstituit dreptul de proprietate in conditiile legislatiei in vigoare;
b) venitul obtinut din transferul proprietatii asupra constructiilor cu destinatia de locuinta si terenul aferent acestora, detinute cu titlu de proprietar o perioada mai mare de 3 ani;
c) venitul obtinut din transferul bunurilor imobiliare dobandite de contribuabil prin mostenire legala sau donatie intre rude pana la gradul al patrulea inclusiv, cu cel putin 3 ani inaintea instrainarii.

Art. 77 ind. 2
Stabilirea si plata impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare
(1) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil determinat potrivit art. 771.
(2) Notarii publici care autentifica actele intre vii translative ale dreptului de proprietate au obligatia de a calcula, de a incasa si de a vira impozitul la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost autentificat actul.
(3) In cazul in care transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor sau terenurilor se face prin alta procedura decat cea notariala, contribuabilul are obligatia de a declara venitul obtinut organelor fiscale in a caror circumscriptie este situat imobilul instrainat, in maximum 3 zile de la data instrainarii bunului.
(4) Procedura de declarare, de calcul si de plata a impozitului se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 77 ind. 3
Obligatiile declarative ale notarilor publici cu privire la transferul proprietatilor imobiliare
Notarii publici au obligatia sa depuna semestrial la organul fiscal teritorial o declaratie informativa privind transferurile de proprietati imobiliare, cuprinzand urmatoarele elemente pentru fiecare tranzactie:
a) partile contractante;
b) valoarea inscrisa in documentul de transfer;
c) impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal;
d) taxele notariale aferente transferului."

Art. III. - (1) Prin derogare de la dispozitiile art. 4 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, prevederile prezentei ordonante de urgenta intra in vigoare incepand cu data de 1 aprilie 2005.
(2) Prevederile art. I pct. 1-21 inclusiv intra in vigoare la data de 1 mai 2005."
Doneaza intai apartamentul unei rude de gradul I care va vinde apartamentul si va da banii.Platiti doar taxele de donatie.Daca diferenta este mare se merita... dar repede...
impozitul dee 10% se calculeaza la o baza de calcul, care e valoarea cu care s-a cumparat apartamentul inmultit cu 5% care se scade din pretul cu care vinzi acum. Poate il Convingi pe cumparatorul tau sa treceti in act pretul "fictiv" - cel cu care ai cumparat tu si atunci nu se mai plateste acest impozit
c) venitul obtinut din transferul bunurilor imobiliare dobandite de contribuabil prin mostenire legala sau donatie intre rude pana la gradul al patrulea inclusiv, cu cel putin 3 ani inaintea instrainarii. mai exact , ce inseamna ?-in special ....cu cel putin 3 ani inaintea instrainarii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit tranzactii imobiliare cezarinaradu cezarinaradu HELP! am analizat indelung problema impozitului tranzactiilor imobiliare. daca ne poate lamuri cineva in legatura cu acest subiect, dar sa fie de ... (vezi toată discuția)
Legi tranzactii imobiliare marylena80 marylena80 As dori sa stiu daca este adevarat ca mostenitorii sunt scutiti de la plata impozitului in urma unei tranzactii imobiliare.:-/ multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Procent la vanzare nmih nmih Am de vanzare un teren,am gasit si cumparatorul dar in momentul cand am vrut sa facem precontractul am aflat ca voi fi taxata cu procentul de 16% fata de ... (vezi toată discuția)