avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... impozit tranzactii imobiliare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

impozit tranzactii imobiliare

HELP!
am analizat indelung problema impozitului tranzactiilor imobiliare.
daca ne poate lamuri cineva in legatura cu acest subiect, dar sa fie de actualitate, va rugam sa ne raspundeti.
deci, pe 01 iunie 2005 au fost 3 MO prin care , pe scurt:
1. M.O. 464 - OUG 45/2005 - prin care se abroga unele prevederi din OUG 24/2005;
2. MO 466 - Lg 163/2005 - prin care se aproba OUG 138/2004;
prin OUG 138 se aproba un impozit de 16%, incepand cu data de 01.01.2006?
3. MO 467 - Lg 164/2005 - respingerea OUG 24/2005

LA DATA ACTUALA, s-au facut modificari ale OUG 138/2005?
ce impozit se aplica pt tranzactiile imobiliare si cu ce data?

multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Florina PITEI , Avocat 11:43, 28 Iunie 2005
Prin OUG nr. 24/2005, prin modificarea Codului Fiscal, s-a introdus impozitul pe "veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal" - capitolul VIII ind. 1.
Această ordonanţă a fost abrogată prin Legea nr. 163/2005, în final, la Art. II din lege.
Legea nr. 163/2005 are însă ca obiect, conform art. I, aprobarea unei alte ordonanţe de modificare şi completare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi anume O.U.G. nr. 138/2004.
O.U.G. nr. 138/2004, a fost modificată şi competată prin Legea nr. 163/2005, în materia veniturilor din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, şi pe cale de consecinţă, prevederile actuale în domeniul fiscal a acestor venituri sunt următoarele (preluare din cuprinsul Legii nr. 163/2005):


"CAPITOLUL VIII ind 1
Venituri din transferul proprietăţilor imobiliare
din patrimoniul personal


Art. 77 ind 1
Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal
(1) Sunt supuse impozitării veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra construcţiilor de orice fel şi terenul aferent acestora, care se înstrăinează în termen de până la 3 ani inclusiv, de la data dobândirii, precum şi veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fără construcţii, dobândite după 1 ianuarie 1990.
(2) Venitul impozabil din transferul proprietăţilor imobiliare, cu excepţiile prevăzute la alin. (3), reprezintă diferenţa favorabilă dintre valoarea de înstrăinare a proprietăţilor imobiliare, terenuri şi/sau construcţii, şi valoarea de bază a acestora.
(3) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) aportul în natură la capitalul social al societăţilor comerciale, precum şi veniturile realizate din înstrăinarea construcţiilor de orice fel cu terenul aferent, terenurile fără construcţii din intravilan şi extravilan dobândite de contribuabil prin:
a) reconstituirea dreptului de proprietate;
b) moştenire sau donaţie între rude până la gradul al patrulea inclusiv;
c) schimb imobiliar.
(4) Valoarea de bază a bunurilor imobile prevăzute la alin. (1), în funcţie de modalitatea de dobândire, se stabileşte avându-se în vedere:
a) preţul de achiziţie pentru bunurile imobile dobândite prin cumpărare, majorat cu 5%;
b) valoarea imobilului menţionată în act, dacă acesta a fost dobândit prin donaţie, schimb, rentă viageră, dare în plată, adjudecare, contract de întreţinere, hotărâre judecătorească etc., majorată cu 5%;
c) pentru construcţiile noi, costul acestora la data realizării, dovedit prin raport de expertiză întocmit de un expert autorizat, în condiţiile legii, la care se adaugă valoarea terenului aferent, stabilită în condiţiile prezentei legi;
d) valoarea rezultată din expertizele utilizate de către camerele notarilor publici, la data dobândirii imobilelor a căror valoare de bază nu se poate stabili prin modalităţile prevăzute la lit. a)-c);
e) valoarea stabilită în funcţie de modul de dobândire, în condiţiile prevăzute la lit. a) şi b), pentru terenurile situate în intravilan şi extravilan, actualizată cu rata inflaţiei pe economie din ultima lună pentru care există date oficiale comunicate de către Institutul Naţional de Statistică, dacă la data dobândirii nu erau întocmite expertize de către camerele notarilor publici. Pentru terenurile şi construcţiile de orice fel, dobândite de contribuabili într-o modalitate din care nu rezultă valoarea la care acestea au fost dobândite, valoarea de bază este valoarea minimă stabilită în prima expertiză utilizată de camera notarilor publici în circumscripţia căreia se află terenul;
f) preţul de achiziţie pentru bunurile dobândite în condiţiile prevăzute la lit. a) sau valoarea menţionată pentru bunurile dobândite în condiţiile prevăzute la lit. b), la care se adaugă costul lucrărilor şi serviciilor de natură să crească valoarea imobilului, la data efectuării acestora, dovedite prin raport de expertiză întocmit de un expert autorizat, în condiţiile legii.
(5) Expertizele întocmite de camerele notarilor publici vor fi reactualizate cel puţin o dată pe an şi avizate de Ministerul Finanţelor Publice, prin direcţiile teritoriale.
(6) Pierderea din transferul proprietăţii imobiliare reprezintă pierdere definitivă a contribuabilului.
Art. 77 ind 2
Stabilirea şi plata impozitului pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare
(1) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil determinat potrivit art. 77 ind 1.
(2) Notarii publici care autentifică actele între vii translative ale dreptului de proprietate au obligaţia de a calcula, de a încasa şi de a vira impozitul la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost autentificat actul.
(3) În cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra construcţiilor sau terenurilor se face prin altă procedură decât cea notarială, contribuabilul are obligaţia de a declara venitul obţinut, în maximum 5 zile de la data înstrăinării bunului, la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal. Contribuabilii care nu au domiciliul fiscal în România declară venitul obţinut la organul fiscal în a cărui rază teritorială este situat imobilul înstrăinat.
(4) Procedura de declarare, de calcul şi de plată a impozitului se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 77 ind 3
Obligaţiile declarative ale notarilor publici cu privire la transferul proprietăţilor imobiliare
Notarii publici au obligaţia să depună semestrial la organul fiscal teritorial o declaraţie informativă privind transferurile de proprietăţi imobiliare, cuprinzând următoarele elemente pentru fiecare tranzacţie:
a) părţile contractante;
b) valoarea înscrisă în documentul de transfer;
c) impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal;
d) taxele notariale aferente transferului."

Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2005, cu următoarele excepţii:
... b) începând cu 1 iunie 2005: ... art. 77 ind 1-77 ind 3.

Începând cu data de 1 ianuarie 2006, pentru calculul impozitului pe veniturile realizate de persoane fizice din investiţii şi din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, definite potrivit dispoziţiilor cap. V şi VIII ind. 1 din titlul III, cota de impozit este de 16%, cu excepţia câştigurilor realizate din transferul titlurilor de valoare înstrăinate într-o perioadă mai mare de 365 de zile de la data dobândirii, pentru care se menţine cota de 1% prevăzută la art. 67 alin. (3) lit. e).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O parere avizata specialisti in fiscalitate va rog! robert1958 robert1958 Dupa sarbatori as dorii sa ma adresez ANAF pentru ca consider ca de acolo porneste putregaiul in cea ce priveste aberatia contributiei la sanatate aferenta ... (vezi toată discuția)
Impozit la vanzarea unui apartament ioana2_7 ioana2_7 Imi puteti spune daca pentru o persoana fizica proprietara a unui apartament de 2 ani se percepe acel impozit de 10% din 1 mai, sau este valabil numai pentru ... (vezi toată discuția)
Art.77^1 cod fiscal , a fi sau a nu fi impozit pe venit. robert1958 robert1958 In opinia mea impozitul prevazut la art.77^1 Cod Fiscal , nu este impozit pe venit ci un impozit care doar se raporteaza prin cateva metode de calcul la ... (vezi toată discuția)