avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Declaratie notariala pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Declaratie notariala pensie alimentara

Buna ziua!
Reprezinta pensie alimentara o suma de bani declarata printr-o declaratie notariala care este platita lunar, ca "reprezentand pensie alimentara" pentru copil pana acesta va implini varsta de 18 ani sau pana la terminarea studiilor?
Se poate renunta la aceasta suma de bani?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: florina201308 , utilizator 12:33, 8 August 2013
În noul Cod Civil nu mai există termenul de pensie alimentară, ambii părinti având obligatia de a contribui la întreinerea si educarea copiilor în mod egal. Există posibilitatea stabilirii de catre parinti, cu ajutorul unui mediator specializat, a unui plan parental care ulterior va fi verificat si consfintit de o instantă judecătoreasca.
Deci, în concluzie la ambele Dvs. întrebări răspunsul este: Nu !

Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2013
Constantin A. Z. Ciurel, Consilier juridic
Contributia unui parinte la intretinerea copilului e un drept al acestuia, nu puteti renunta la un drept al altuia. Dar care e problema de fapt?
Daca parintele nu contribuie in natura, e normal sa contribuie cu bani si poate declara oficial sau in formularul postei de ex., ce reprezinta acea suma de bani. Poate scrie si pensie alimentara pt copil, nu-i bai.

1. Am să reformulez raspunsul colegei Gi-jane2 : Părintele nu poate renunta la un drept al copilului minor.
2. Nu reprezinta pensie alimentara o suma de bani declarata printr-o declaratie notariala, decât în cazul în care Dvs. sunteti de acord cu cuantumul sumei respective.
Ultima modificare: Joi, 8 August 2013
Constantin A. Z. Ciurel, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns. Am o astfel de declaratie in care am specificat si ca sunt de acord cu o anumita suma de bani, pe care am primit-o lunar. M-ar interesa care ar fi efectele in timp ale unei astfel de declaratii, daca nu e stabilita prin instanta pensia alimentara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare autoritate parinteasca AncaM78 AncaM78 Buna ziua, Sunt mama unui baietel de 1 an, recunoscut de tatal lui, cetatean american, rezident in Germania. Nu suntem casatoriti. Copilul a fost nascut in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Bubbles2017 Bubbles2017 Buna seara ! As dori sa stiu mai exact ce inseamna \"pensie alimentara\" deoarece cand spun acest lucru ma duce cu gandul doar la alimente.Dar eu ii cumpar ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara intretinere minor SoniaGabriela SoniaGabriela Buna ziua! Sunt divortata iar instanta a stabilit ca sotul sa plateasca copilului o pensie alimentara de 1/4 din venitul minim pe economie.In prezent el nu are ... (vezi toată discuția)