Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... renuntare paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

renuntare paternitate

Buna ziua, am o intrebare legata de renuntarea la paternitate. Pe scurt: sotii sunt divortati de 5 ani, minorul ( o fetita acum in varsta de 15 ani ) a fost incredintat mamei, tatal nu a avut posibilitate financiara sa plateasca pensie alimentara lunar, doar ocazional. Fosta sotie impreuna cu fiica si-au intemeiat o alta familie in Italia. Fiica insa, pune acum conditii tatalui : ori plateste o suma de bani lunar ( cu mult peste pensia alimentara),ori renunta la paternitate, pentru a putea fi infiata de sotul mamei sale si sa beneficieze de drepturile banesti din Italia. Intrebarea este: ce presupune renuntarea la paternitate si ce implicatii are pe termen lung, mai este obligat tatal natural sa plateasca pensie alimentara?Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: tzicsor , utilizator 17:00, 20 Aprilie 2015
Nu se pune problema "renunta la paternitate", ci este de acord cu adoptarea de catre sotul mamei. Astfel cel de-al doilea sot, devine tatal fetitei si va prelua toate obligatiile aferente unui tata, inclusiv plata pensiei de intretinere.
Tatal natural, odata ce si-a dat acordul la adoptie nu mai are obligatii financiare fata de fetita.
Multumesc mult, inteleg ca asta se va face printr-un act la tribunal.
Se va face in cadrul procedurii adoptiei.
Aveti aici un articol despre aceasta procedura:

www.avocatnet.ro/content/art...

Inteleg ca tatal e ”conditionat”, insa pentru ce? Adica in contrapartida la ce?
Este dificil de acceptat un astfel de santaj, iar fetita observ ca e destul de mare incat sa conditioneze viata adultilor... trebuie apreciat daca aceasta adoptie este realmente in interesul copilului, caci un nou tata care sa doreasca nu sa creasca ori sa iubeasca un copil, ci sa incaseze drepturi patrimoniale pentru el... nu stiu daca e de dorit.
De asemenea, copila dar mai ales mama ei ar trebui sa inteleaga efectele privitoare la drepturi parentale pe urmatorii 3 ani...
Apoi, nu cunosc de ce drepturi banesti ar beneficia suplimentar daca ar avea un parinte italian fata de daca ar fi doar rezident in Italia... exact, concret, enumerare la obiect. Alocatia de copil tot o primeste, asa incat cineva nu e corect informat. Nu stiu cine.
multumesc pentru raspuns, sotul mamei nu este italian, este tot roman .

Alte discuții în legătură

Cum schimb numele de familie al copilului? OanaAlessia OanaAlessia Buna seara Am o fetița de 5 ani născuta in Italia si poarta numele tatălui pe care nu îl vede de doi ani, si care suna când își aduce aminte.Anul ... (vezi toată discuția)
Ajutor nu-i copilul meu floteada floteada Buna ziua, Sunt in divort. Impreuna cu sotia mea avem doua fetite .Una de patru ani si cealalta de 9 luni. Datorita comportamentului bizar pe care ea il are, ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara - consecinte neplata, propunere adoptie copil pisicuta33 pisicuta33 buna ziua, am si eu o neliniste.Nu am platit pensia alimentara de 2 luni iar fosta sotie ma dat in judecata eu fiint plecat din tara dar ea stia acest lucru si ... (vezi toată discuția)