avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare imobil catre minor de 10 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare imobil catre minor de 10 ani

Buna ziua , va rog mult sa, mi raspunde-ti daca se poate la urmatoarea antrebare. Sunt divortat din anul 2007 , fetita mea minora mi-a fost incredintata mie. Fata are in prezent 10 ani. Eu am o garsoniera a mea cumparata mult anainte de a fi casatorit. Intrebarea mea suna astfel Daca casa este a mea , minora mi-a fost incredintata pri hotarare definitiva si irevocabila ai pot vinde casa? Fosta sotie are drept de vizita .I-mi trebuie acordul ei? Doresc ca actul care al voi face sa aiba clauza de habitatie viagera, de interdictie de instrainare. Este posibil sa includ aceste clauze? Enumerati-mi va rog actele necesare in afara de actele, casei , cadastru, intabulare si adeverinta fisc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce va doriti sa vindeti acest imobil fiicei dvs? este singurul copil?
Fiind minora nu are capacitate deplina de exercitiu si nu poate cumpara. In concluzie, vanzarea catre minora nu poate fi posibila. Evantual puteti sa ii donati imobilul insa in acest caz trebuie numit un tutore care sa accepte donatia, dumneavoastra neputand fi in acelasi timp si tutore si vanzator.

Conform Art. 145 din noul Cod civil:

"(1) Instanţa de tutelă acordă tutorelui autorizarea numai dacă actul răspunde unei nevoi sau prezintă un folos neîndoielnic pentru minor.
(2) Autorizarea se va da pentru fiecare act în parte, stabilindu-se, când este cazul, condiţiile de încheiere a actului.
(3) În caz de vânzare, autorizarea va arăta dacă vânzarea se va face prin acordul părţilor, prin licitaţie publică sau în alt mod.
(4) În toate cazurile, instanţa de tutelă poate indica tutorelui modul în care se întrebuinţează sumele de bani obţinute."

Potrivit art. 147 Cod civil, "este interzisă, sub sancţiunea nulităţii relative, încheierea de acte juridice între tutore sau soţul, o rudă în linie dreaptă ori fraţii sau surorile tutorelui, pe de o parte, şi minor, pe de altă parte.".

Fata de cele mentionate anterior, revin si precizez ca actul de donatie fără reprezentarea minorului şi fără autorizarea instanţei de tutelă sunt anulabile, iar în cazul dumneavoastra, fetiza avand doar 10 ani, este nevoie de încuviintarea scrisă a tutorelui şi de autorizarea instanţei de tutelă.


P.S. Exista opinii care spun ca este valabila acceptarea donatiei facute de parinti catre minorul insisi insa parerile sunt impartite.


Ultima modificare: Sâmbătă, 10 August 2013
ContSters82289, utilizator
Doamna avocat va rog dumnezeeste invatati-ma cum sa vand donez casa fetitei. Este tot ce am mai scump. Vreau sa pun casa la adapost pt cazul in care nefericit in cre ma va impinge necuratul sa ma mai insor cu acte vreodata
Nu exista nici o problema in privinta donatiei catre minora mai ales ca in cazul donatiei taxele sunt mai mici decat in cazul vanzarii. De asemenea clauzele la care ati facut referire pot fi cuprinse in contract insa trebuie lamurit cu notarul conditiile acceptarii donatiei de catre dumneavoastra sau de catre un tutore numit de instanta.
VA MULTUMESC DIN INIMA AM CRESCU FATA SINGUR DE LA 3 ANI ACUM ARE 10 M-AM CHINUIT .DORESC CA DE ZIUA EI CAND FACE 10 ANI PE 15 NOIEMBRIE SA I VAND CASA . SINGURUL MOTIV PT CARE I-O VAND ESTE CA O DIVINIZEZ . LA SECTORUL 1 UNDE MA ADRESEZ INSTANTEI DE TUTELA PE DANIELOPOL?

Alte discuții în legătură

Cum pot trece casa pe numele copiilor mei minori gabryelaalex gabryelaalex buna seara . am doi copii unul de 7 ani si unul de 6 luni , pt cel de 7 ani am hotarare incredintare minor nefiind casatorita cu tatal lui dar am cerut ... (vezi toată discuția)
Donatie pentru nepoti 51971 51971 Buna ziua. Am 2 nepoti minori carora vreau sa le dau pamantul si casa de la tara.Vreau sa le trec pe numele lor dupa acuma si sa intre in posesia lor cand or ... (vezi toată discuția)
Act donatie catre nepot roxana12 roxana12 se poate face act de donatie de catre bunici catre nepot minor de 5 ani? ce fel de clauze ar trebui introduse astfel incat in cazul decesului tatalui ... (vezi toată discuția)