avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuzul de a lucra într-un program de lucru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuzul de a lucra într-un program de lucru necontractual și ilegal

Bună ziua
Totul a început în urmă cu 4 luni și mai exact când am fost mutat de la punctul de lucru situat la aprox 30 de Km(20 de minute cu mașina și situat chiar la drum, deci coboram și urcam în mașină) de localitatea de reședință la un alt punct de lucru situat la 7km de reședința mea sub pretextul că este mai aproape de unde locuiesc, dar ca să ajung la acest puct de lucru era necesar să fac 45 de minute cu bicicleta, mijloc de transport nu există spre acea locație=> oboseală și scăderea randamentului la servici, ceea ce patronul nu a luat în calcul, eu exprimându-mi acordul de a lucra la un punct de lucru în localitatea unde locuiesc, în realitate fiind..... altfel.Din lipsă de altceva am acceptat să lucrez în aceste condiții dar timp de 2 luni patronul mi-a și diminuat salarul cu 50 ron iar în ultimele 2 luni cu 100 de ron, fără a fi cercetat disciplinar(am avut o conduită exemplară și chiar eram omul de bază a patronului(probabil că de asta m-a mutat la acest punct de lucru, eu fiind singurul competent cu adevărat în domeniul în care activează firma) și pe post de „mulțumire” așa m-a tratat).În data de 31 iulie mi s-a comunicat telefonic că programul de lucru se v-a schimba la un program de 12/24 fără repaosurile legale și cu depășirea duratei normate de ore cu 80 de ore.X-(.Asta a fost deja prea mult pentru mine așa că am anuntat telefonic managerul firmei că am o problemă vineri(01.09) problemă reală și nu pot intra deservici pe zi.Eu am programat acel lucru vinerea deoarece știam că Vineri sunt liber dar cum au miodificat programul așa brusc cu 12-24 ore înnainte și au em fost anunțat joi dupămasa(pe la 5) nu am mai avut cum sa reprogramez acel lucru(eu mai fac și service de calculatoare în timpul liber și îmi programez clienții în funcție de programul de servici, patronul știind foarte bine acest lucru).La cele auzite managerul firmei m-a făcut impertinent, și a devenit agresiv verbal.Eu mi-am menținut poziția și anunțând administratorul firmei l-am rugat să gasească om sămă înlocuiească, fapt ce s-a concretizat.
Vineri(01.august) m-am dus la sediul firmei pentru a-mi înnainta demisia și cu gânduri pașnice.Din păcate atât patronul căt și managerul firmei au devenit agersuivi verbal,înca de când am intrat pe ușa biroului când m-am văzut opatronul a început pe un ton agresiv să mă atace că „de ce vreau să mă duc la ITM...Să îi reclam?!...” iar când am zis că vreau să demisionez(aveam demisia la mine) managera firmei m-a făcut nesimțit și a ignorat această acțiune a mea;deci rezolvarea situației pe cale amiabilă a fost un eșec.
Țin să menționez că patronul firmei mi-a încălcat flagrand următoarele drepturi din contract:
Dreptul la egalitate de șanse și tratament
Am solicitat să mi se înlocuiască echipamentul de lucru care era deteriorat iar el mi-a dat o precehe de încălțăminte purtată de un alt coleg că cică„nu îmi pot permite să cumpăr bocanci pentru toți” , dar la colegii noi a putut să le deie bocanci noi
Parțial dreptul la salarizare
Patronul încă din prima luna m-a plătit la oră nu conform contractului de muncă, astfel eu nu am primit fluturaș de salar, sporurile de 25% de noaptea, cel de weeckend de 5% ca să nu mai zic că pe contract figurează un salar brut de 840 RON la 8 ore/zi, 40 ore săptămânal, eu depășind durata normată cu 80 de ore, la un program de 12/24*(cel nelegal), ore ce mi-au fost plătite normal sub pretextul că„pe mine nu mă plătește benficiarul cu sporuri de noaptea ci doar la oră, deci nici eu nu va pot plătii altfel”, la fel am fost plătit și în zilele de sărbători legale normal nu cu spor
Dretrul de a participa la ameliorarea condițiilor de muncă la locul de muncă
Am făcut nnumărate sesizări managerului firmei când a venit împreună cu patronul în control că amplasarea personalului și cabinei(fiind post fix ziua) este greșită și ne îngreunează activitatea plus altele, la care am primit un răspuns în bătaie de joc și anume„descurcă-te că de asta ești plătit”/„trebuie să facem doar ce ne cere benificiarul”(politică ce s-a soldat cu producerea unui eveniment soldat cu pagube de 5000 de lei, eu fiind în liber atunci când s-a produs), o lună mai târziu
Dreptul la cocediul de odihnă
Am dialogat cu patronul firmei și i-am spus că doresc să intru în concediu de odihna și de când s-ar putea face acest lucru(ca să știu cu ce dată și când să fac cererea), la care patronul a răspuns „frumos” ca nu am un an lucrat(contractul meu este din data de 06.06.2012) și când a văzut ca insist sa aflu un răspuns a zis că nu are rost ca oricum nu mi-l dă ca nu are personal care să mă înlocuiască 21 de zile
Vineri 01.august după eșecul cu comunicarea cu patronul și managerul firmei ultimull cuvânt al meu când am plecat de la birou a fost că„nu mai vin la servici de loc și să își caute om care să mă înlocuiască”(tot vineri le-am prezentat și nemulțumirea mea referitoare la aceste clauze contractuale încălcate la care am primit un răspuns agresiv din partea managerului firmei„nu îți convine??! Pleacă că nu te oprește nimeni nesimțitule”(foarte „diplomat și amabil” răspuns....),eu vorbind tot timpul pe un ton calm și diplomat cu ei(cu persoana a 2 a)) și de atunci au trecut 5 zile.
Ulterior am aflat telefonic de la administratorul firmei că urmează să fiu convocat la comisia de disciplină pentru absențe
Întrebarea mea este următoarea:
Încălcarea clauzelor din contractul de muncă ar prezenta un motiv obiectiv pentru „absenteismul” de la locul de muncă ținând cont că am încercat(eșuat) să dialoghez cu șefii și să le înmânez demisia mea? demisie ce am trimis-o prin poștă cu recomandată în 09 august?
Mulțumesc de suportul oferit cu stimă.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:50, 12 August 2013
Potrivit Codului Muncii , angajatorul are obligatia de a va inregstra demisia. In caz contrar, va fi sanctionat cu amenda de la 1.500 la 3.000 lei de catre ITM.

Inaclcarea prevederilor c.i.m. de catre angajator nu va da dreptul dvs sa absentati de la locul de munca, ci doar de a demisiona fara preaviz.
Ar fi valabilă înnaintarea demisiei în formă scrisă și semnată prin e-mail, asta în cazul în care refuză și acum să îmi înregistreze demisia?, eu nu am primit „invitația” la comisia de disciplină în formă scrisă?
Mulțumesc anticipat
Mai bine trimiteti demisia dvs prin posta cu confirmare de primire.

Convocarea la comisia de disciplina trebuie sa fie facuta in scris si sa cuprinda: obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Am retrimis demisia prin poștă în data de 09. august, demisia ce a refuzat să mi-o înregistreze în data de 01 august(demisia datează din data de 01 august.
1.Dacă nici acum nu vor nici cum să îmi desfacă cotractul de muncă tot prin același refuz de a primi cererea de desfacere contract de muncă de comun acord fără preaviz(că mi-au încalcat drepturile contractuale) se mai poate desface contractul de muncă și tot o dată dacă văd că nici cum nu vor aș putea sesiza autoritațile să meargă să le trântească o amendă pentru asta și apoi să îmi desfacă contractul de muncă ?
2. Am primit azi convocarea,eu am trimis în 09.august prin poștă cererea de desfacere contract de muncă, cerere ce au refuzat să o primeasca în data de 01 cănd m-am dus la firmă cu acest scop, de unde a ieșit cu scandaln din partea lor nu a mea, eu având un ton calm tot timpul și vorbind la persoana a 2-a?
3. Având în vedere că am vrut să demisionez în data de 01. august, am dovadă chitanța și o copie a cererii semnată de mine cu data de 01 august, ei refuzând să îmi primească cererea în 01. august iar acum m-au convocat pentru absențe nemotivate la comisia de disciplină și în cazul în care se va dispune desfacerea disciplinara a contractului de muncă aș putea anula decizia lor(și cum) în baza faptului că demisia a fiost refuzată și am trimis-o prin poștă?
Daca va desfac disciplinar raportul de munca, atunci aveti dreptul sa contestati in instanta decizia de concediere in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia.

In contestatie, mentionati si despre comunicarea demisiei dvs si refuzul angajatorului de a o primi si inregistra in data de 01.08.2013.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocare legalã sau nelegalã? 1984a 1984a Bună seara. Vreau să va cer părerea cu privire la următoare convocare de cercetare prealabilă, dacă a fost întocmită corect sau nu: ... (vezi toată discuția)
Sancționarea disciplinarã/penalã a unui agent de securitate în aceastã situație andreimorovan andreimorovan Eu lucrez ca agent de securitate pentru o firmă privată de pază.În una din turele din servici am preluat fără a verifica bunurile din pază, bazându-mă ... (vezi toată discuția)
Modalitãti legale de actionare a unui patron de firmã de pazã în cazul în care obligã salariatii sã lucreze la un program de 12/24 andreimorovan andreimorovan Bună seara.Lucrez ca angajat pentru o firmă de pază privată și ocup funcția de agent securitate.Efectuez pe lună 240 de oreși în ture de ... (vezi toată discuția)