avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de creanta sau dr. de superficie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de creanta sau dr. de superficie?

Situatia este urmatoarea:In timpul casatoriei pe terenul mamei sotului,ambii soti au construit o casa.In urma partajului ,sotia,a carei contributie este de 50% la construirea casei, va avea un drept de creanta ca urmare a investitiei facute in casa de pe terenul soacrei sau un drept de superficie?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:52, 17 Martie 2009
Trebuie solicitat partajul in virtutea dreptului de proprietate asupra casei ca urmare a construirii in timpul casatoriei in mod egal.
Nu este cazul sa va complicati
Din probatoriul va rezulta ca sotii au construit casa impreuna.
Presupun ca exista acordul soacrei. Altfel, aceasta poate invoca accesiunea imobiliara (dreptul de proprietate asupra constructiei in virtutea calitatii de proprietar asupra terenului).

Asupra casei, sotia va dobandi dreptul de proprietate impreuna cu sotul ei, ca bun comun, ambii dobandind si dreptul de superficie asupra terenului daca au construit cu acordul proprietarului terenului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog sa ma ajutati, daca se poate, cu o opinie privind ... Dragos_Franco Dragos_Franco Buna ziua, va rog sa ma ajutati, daca se poate, cu o opinie privind urmatoarea situatie. Sotia mea a primit mostenire un teren de la parintii ei. Ne-am gandit ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort sutachval sutachval Care ar fi solutia sau solutiile in cazul unui proces de partaj al bunurilor comune ale sotilor dupa divort ,avand in vedere ca au construit o casa in timpul ... (vezi toată discuția)
Partaj alyofficiall10 alyofficiall10 Mama este casatorita cu tata din 1989 in 1994 au construit o casa dar mama nu este trecuta in acte are dreptu la aceeasta casa ? si daca da cat la%? (vezi toată discuția)