avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Curs SSM si PSI
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Curs SSM si PSI

Buna ziua.
Sunt titulara unei Intreprinderi Individuale si am 3 angajati.Pentru a face instruirea ssm este de ajuns cursul de 40 de ore ? Mentionez ca am studii superioare economice si nu as vrea sa mai platesc o persoana autorizata pentru ca nu-mi permit. Instruirea PSI mi s-a spus ca o pot face eu chiar daca nu am nici un curs daca am mai putin de 9 angajati .Este adevarat?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dragomir Dascalu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 22:25, 13 August 2013
Nu e vorba de polemica, acele liste de control au fost distribuite sub forma de brosuri in toata tara de catre ITM-uri.cu recomandare utilizarii lor in cadrul IMM-urilor, reprezentand o metoda din categoria: celor calitative bazate pe liste de control.
Metoda INCDPM (Pece) este o metode cantitativa fiind cea mai cunoscuta si utilizata la noi in tara dar nu si singura. Incepand din anul 1920 cand un neamt Heinrich a produs modelul de geneza a accidentelor de munca s-au elaborat sute de metode.de evaluare. De exemplu la noi in tara mai este elaborata o metoda foarte buna, din categoria celor cantitative, cunoscuta ca metoda Minca dar care din pacate nu a fost popularizata suficient.
Decizia asupra metodei folosite in identificarea si evaluarea riscurilor o are doar angajatorul, nimeni nu are dreptul sa impuna o anumita metoda, important fiind ca in urma masurilor stabilite si aplicate prin planul de prevenire si protectie sa se reduca sau sa se elimine riscurile.

Daca intereseaza aici se gaseste ghidul transmis in teritoriu de Inspectia Muncii care in final are si cateva exemple de evaluare calitativa

[ link extern ]
Ghidul il am multumesc oricum. Sunt curios de metoda Minca. Oricum valorile trebuie sa fie foarte apropiate. Banuiesc ca am deviat de la topic si doamna nu a mai inteles nimic. Propun sa mutam discutia asta pe private. Stimata doamna in concluzie exista 3 metode enumerate atat de mine cat si de colegii mei mai sus. Ne cerem scuze de deviere dar cateodata in domeniul nostru informatiile devin interesante si ne pierdem in amanunte. Daca va mai putem raspunde la intrebari va rog nu ezistati.
Se omite un aspect. Legislatia ssm aplicabila nu impune folosirea unei anumite metode pentru evaluarea riscurilor.
Altfel zis, angajatorul este singurul in masura sa decida asupra metodei de evaluare a riscurilor utilizate. Important este ca identificarea si evaluarea riscurilor sa cuprinda toate aspectele legate de activitatile desfasurate, echipamentele tehnice din dotare si meseriile practicate, in cadrul firmei.
Evaluarea riscurilor pentru cele 3 posturi a fost facuta de catre un evaluator extern pentru care am platit, inclusiv o taxa lunara timp de un an (a existat un contract) dar acum nu as mai fi dispusa sa platesc deoarece este destul de scump .
As vrea sa fac cursul de 40 ore pe care o sa-l amortizez intr-un an si sa nu mai apelez la serviciul extern. Ce spuneti ar fi OK?
Cursul va costa 700-800 lei. Comparati cu suma pe care o dati serviciului extern si vedeti care varianta e mai avantajoasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma nou infiintata - cine semneaza fisa de indentificare a factorilor de risc profesional Popu Popu Buna ziua, Urmeaza sa angajez pe cineva intr-o firma nou infiintata, de la cabinetul medical de medicina muncii mi-au comunicat ca trebuie sa completez acest ... (vezi toată discuția)
Instruire ssm si psi - in cazul unui ong mihaiandreiburuiana mihaiandreiburuiana Buna ziua. Instruirea SSM si PSI intr-un ONG cu 10 membrii se poate face de o persoana desemnata care nu are cursul de SSM si PSI? (vezi toată discuția)
Intocmire documentatie ssm firma 2 angajati mirceas88 mirceas88 Buna ziua, Sunt asoc unic al unui SRL cu activitatea Proiectare de arhitectura. Acest SRL are 2 salariati ca Arhitect (eu + 1). -Evaluarea riscurilor o voi ... (vezi toată discuția)