avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Instruire SSM si PSI - in cazul unui ONG
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Instruire SSM si PSI - in cazul unui ONG

Buna ziua. Instruirea SSM si PSI intr-un ONG cu 10 membrii se poate face de o persoana desemnata care nu are cursul de SSM si PSI?
Cel mai recent răspuns: mihaiandreiburuiana , utilizator 17:07, 25 Februarie 2014
In Legea ssm nr. 319/ 2006 se mentioneaza:
-art.9 (4) În cazul micro-întreprinderilor şi al întreprinderilor mici, în care se desfăşoară activităţi fără riscuri deosebite, angajatorul îşi poate asuma atribuţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru realizarea măsurilor prevăzute de prezenta lege, dacă are capacitatea necesară în domeniu.
In Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr. 319/ 2006, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, se mentioneaza:
-art.16 (1) În cazul întreprinderilor cu până la 9 lucrători inclusiv, angajatorul poate efectua activităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) activităţile desfăşurate în cadrul întreprinderii nu sunt dintre cele prevăzute în anexa nr. 5;
b) angajatorul îşi desfăşoară activitatea profesională în mod efectiv şi cu regularitate în întreprindere şi/ sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel puţin un program de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată minimă de 40 de ore şi conţinutul prevăzut în anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atestă printr-un document de absolvire a programului de pregătire.
(2) În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1), angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători ori poate organiza serviciul intern de prevenire şi protecţie şi/ sau poate să apeleze la servicii externe, în condiţiile prezentelor norme metodologice.
(3) În cazul în care angajatorul/ lucrătorii desemnaţi/ serviciile interne de prevenire şi protecţie nu au capacităţile şi aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activităţilor de prevenire şi protecţie prevăzute la art.15, angajatorul trebuie să apeleze la servicii externe pentru acele activităţi de prevenire şi protecţie pe care nu le poate desfăşura cu personalul propriu.
- art.85 Instruirea introductiv-generala se face de catre:
a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca
; sau
b) lucratorul desemnat; sau
c) un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie; sau
d) serviciul extern de prevenire si protectie.
-art.91 (1) Instruirea la locul de munca se face de catre conducatorul direct al locului de munca, in grupe de maximum 20 de persoane.
-art.96 (1) Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.
Un ONG cu 10 angajati poate fi asimilat unei intreprinderi mici. Angajatorul poate el presta activitatea ssm daca indeplineste conditiile subliniate in textul de mai sus.
O alta pesoana poate fi desemnata de catre angajator sa efectueze activitati ssm doar dupa ce urmeaza cursuri ssm de minim 80 de ore. Pentru a urma cursuri ssm o persoana trebuie sa indeplineasca alte conditii mentionate in HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
nu , deoarece in caz de audit , persoana care face instruirea nu este recunoascuta! trebuie sa fie atestata de administratiile abilitate in domeniul , respectiv PSI si SSM .
in caz de vre-un eveniment , si ONG-urile sunt pasibile de amenzi !
Va multumesc pentru ajutorul acordat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detalii despre ssm si psi abologa abologa Buna ziua, recent am fost angajat ca administrator al unei ferme agricole. Am in subordine 6 angajati care lucreaza pe utilaje agricole. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)
Angajat ssm nicoletaart nicoletaart Buna ziua, Lucrez la o firma care unde avem un angajat specialist SSM, cim cu 16ore/luna. Din cate am inteles acest contract nu este valabil.(stiti ce ce ... (vezi toată discuția)
Serviciu extern ssm - conditii prevazute de lege, care trebuie indeplinite pentru desfasurarea de activitati in domeniul ssm. C-Daniela C-Daniela Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva info in ceea ce priveste serviciul extern de SSM in sensul ca: La o societate cu un numar mai mic de 100 de ... (vezi toată discuția)