avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Probleme legate de TVA la incasare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Probleme legate de TVA la incasare

Am o nelamurire legata de aplicarea corecta a TVA-ului la incasare:

In primul rand firma despre care vorbesc este persoana impozabila care aplica TVA-ul la incasare (eligibil).
In al doilea rand, conform Ghidului de aplicare a TVA la incasare:Dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de o persoană impozabilă de la o persoană impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare conform prevederilor art. 1342 alin. (3) - (8) este amânat până în momentul în care taxa aferentă bunurilor şi serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost plătită furnizorului/prestatorului său.

De aici trebuie sa inteleg ca in cazul in care am o factura, pentru bunuri care nu intra sub incidenta regulilor generale de exigibilitate, de la un furnizor care nu aplica TVA la incasare, TVA-ul se va inregistra pe 4426 nu pe 4428?
Eu pana acum am trecut toate facturile de achizitie pe 4428, iar in momentul platii 4426=4428, indiferent daca fz aplica sau nu sistemul TVA la incasare :sorry:
Cred ca trebuie sa fac corectie la Declaratia 300

In cazul unei facturi primite de la furnizor care aplica TVA la incasare presupun ca TVA-ul se trece pe 4428? Iar in momentul platii 4426=4428.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Contabilitate sector 4 evoCONTA , Contabil 10:53, 13 August 2013
Daca firma aplica TVA la incasare, pentru facturile primite de la furnizori va deduce TVA la data platii facturilor, indiferent daca furnizorul aplica sau nu TVA la incasare. In cazul facturilor emise, se va colecta TVA la incasare, daca incasarea se face in mai putin de 90 de zile.In cazul in care nu se incaseaza factura in acest timp, din a 90-a zi TVA devine exigibila, indiferent daca factura este incasata sau nu.La firmele care nu aplica TVA la incasare apare o problema in cazul achizitiei de la furnizori care aplica TVA la incasare. In acest caz TVA va deveni exigibila doar in momentul platii facturii.
Daca soc.dvs.aplica tva la incasare si factura este achitata cu bon fiscal/chitanta -chiar la momentul emiterii facturii-nu mai este nevoie sa treceti prin 4428.De fapt,fz.nici nu trebuie sa mai specifice pe factura ca aplica tva la incasare-in cazul incasarilor cash in acelasi moment cu emiterea facturii.tva-ul se va inregistra si la ei direct pe 4427 si nu pe 4428.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere tva daca nu aplic tva la incasare carmenbn carmenbn O SC se incadreaza la regim normal de deducere/colectare TVA.TVA de la facturile emise se inregistreaza in 4427.Pt.facturile primite de la furnizorii care ... (vezi toată discuția)
Cont debitor 4428 si cont 231 Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Spuneti mi va rog daca am cont debitro 4428 acesta se aduna la rand 06 F10 ? si la rand 83 f30? Contrul debitor 231 se trece la rand 02 F10 ... (vezi toată discuția)
Tva la incasare Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Spuneti-mi va rog daca aplic tva la incasare automat pt facturile emise catre client tva se colecteaza in momentul incasarii total sau partial. ... (vezi toată discuția)