avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum funcþioneazã vechimea în muncã
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum funcþioneazã vechimea în muncã

Stimaţi forumişti,
În aceeaşi perioadă de timp, am avut doi angajatori unul între orele 7-15 si celălalt între orele 15-23, ale zilei lucrătoare:
a)primul angajator al meu, declarat în Romania, a fost radiat în urma falimentului
b)al doilea angajator al meu, a fost neînregistrat în Romania, dar, este reprezentat legal în Romania.
La fiecare angajator, am avut/ocupat mai multe functii simultan, cu salarii distincte.
Am fost plătit numai parţial, de către fiecare angajator.

În prezent, sunt în acelaşi litigiu de muncă, atat cu lichidatorul judiciar al primului angajator al meu, declarat în Romania, radiat în urma falimentului, cât şi cu cel de-al doilea angajator, cerându-le fiecăruia:
A) diferenţele de drepturi băneşti,
B)deschiderea şi completarea carnetului de muncă pe întreaga perioadă cât am lucrat din 2006, pană la finele radierii 2013 - privind angajatorul radiat din R.C. si, din 2006 până la finalizarea procesului, - privind al doilea angajator al meu, neînregistrat în Romania, dar, care, este reprezentat legal.

Cum sunt înaintea primului termen de judecată, încă mai pot completa cererea.
Prin urmare:
1)Ce trebuie să cuprindă o hotărâre de instanţă, dată în acest litigiu, în care, am cerut şi participarea administratorului/lichidatorului judiciar, care, n-a obtinut nici un înscris de la angajatorul meu, înregistrat în Romania?
(administratorul/lichidatorului judiciar, a cerut şi a obţinut radierea din R.C., a angajatorului meu, cât încă nu se terminăse litigiul de muncă dintre mine şi acesta)

2)Mi se va putea considera ca vechime totală, în muncă, vechimea de la primul angajator (2006-2013) si vechimea de la al doilea angajator (2006-2014?)?

3)Poate obliga instanţa şi conform cărui articol de lege, - din litigiul de muncă, - pe administratorul/lichidatorului judiciar, (care a cerut şi a obţinut radierea din R.C., a angajatorului meu, cât încă nu se terminăse litigiul de muncă dintre mine şi acesta), să-mi elibereze o adeverinţă, în calitate de fost director/administrator al acestui angajator, cu arătarea perioadei cat am prestat activitate în interesul acesteia, pentru a mi se înscrie în sistemul REVISAL şi considera vechime în muncă, în Romania?

4)Ce se intâmplă în cazul în care, am fost angajat în mai multe functii, recunoscute de COR, la acelaşi angajator, în aceeaşi perioadă de timp ?, - sunt considerate vechimi diferite, în carnetul de muncă şi mă pot pensiona mai repede ?

Va mulţumesc anticipat pentru amabilitatea de a incerca să măajutaţi !
Cel mai recent răspuns: viktorV , utilizator 15:37, 17 August 2013
1. Nimeni nu poate sti cu exactitate ce va cuprinde o hotarare a unei instante de judecata. O hotarare este alcatuita din 3 parti : practicaua, considerentele şi dispozitivul.
Art.425 C.proc.civ. prevede:
(1) Hotărârea va cuprinde:
a) partea introductivă, în care se vor face mențiunile prevăzute la art. 233 alin. (1) și (2). Când dezbaterile au fost consemnate într-o încheiere de ședință, partea introductivă a hotărârii va cuprinde numai denumirea instanței, numărul dosarului, data, numele, prenumele și calitatea membrilor completului de judecată, numele și prenumele grefierului, numele și prenumele procurorului, dacă a participat la judecată, precum și mențiunea că celelalte date sunt arătate în încheiere;
b) considerentele, în care se vor arăta obiectul cererii și susținerile pe scurt ale părților, expunerea situației de fapt reținută de instanță pe baza probelor administrate, motivele de fapt și de drept pe care se întemeiază soluția, arătându-se atât motivele pentru care s-au admis, cât și cele pentru care s-au înlăturat cererile părților;
c) dispozitivul, în care se vor arăta numele, prenumele, codul numeric personal și domiciliul sau reședința părților ori, după caz, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerțului ori de înscriere în registrul persoanelor juridice și contul bancar, soluția dată tuturor cererilor deduse judecății și cuantumul cheltuielilor de judecată acordate.
....

2. In cazul in care in aceeasi perioada de timp ati avut mai multe c.i.m. , vechimea in munca este luata o singura perioada si nu se cumuleaza.

3. REVISAL = este un program , iar inscrierea in acest program nu va confera vechime in munca.
POtrivit art.16 alin.4 C.mun., munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Art.34 alin.5 C.mun. prevede ca, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

De asemenea, potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Ultima modificare: Marți, 13 August 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc, freeelis !

Angajatorul meu, nu mai este.
A fost dizolvat şi radiat din R.C.
De altfel, însuşi litigiul s-ar fi suspendat, avandu-l pe angajatorul meu, în faliment, ca pârât.

Întrebarea mea, este:
Lichidatorul judiciar al primului angajator al meu, - declarat în Romania, radiat în urma falimentului, - poate fi obligat de către instanţă să se comporte ca angajatorul meu, pe care l-a asistat (complicitativ) în a-si pierde capacitatea procesuală de folosinţă, acum, după radirea acestui angajator al meu, din R.C. ?

Multumesc, încă odată, freeelis !

Am încheiat c.i.m. cu angajatorul meu, dar, în aceeaşi zi, imediat după semnare, directorul a păstrat ambele exemplare ale contractului.
Aşa se face că, nu am avut înregistrat c.i.m., de către angajator la I.T.M.
Ultima modificare: Miercuri, 14 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Lichidatorul are aceasta obligatie , de a va remite aceste documente.

Inregistrarea c.i.m. in REVISAL nu este o conditie de validitate a c.i.m.
Intervenţie moderator


Dacă mai aveţi întrebări, vă rog să le postaţi în discuţiile începute folosind funcţia "răspunde", nu să deschideţi noi discuţii. Din moment ce în acest topic aţi primit răspuns de la freeelis, firesc era să continuaţi tot aici. Mulţumesc anticipat!


Gabriela Pintea


viktorV a scris:
freeelis, îmi scrieţi/scrie :

" 2. In cazul in care in aceeasi perioada de timp ati avut mai multe c.i.m. , vechimea în muncă este luata o singură perioada si nu se cumuleaza.

3. Potrivit art.16 alin.4 C.mun., munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca."

Ce temei legal este pentru prima afirmaţie?

Adică, practic, în două c.i.m., pe cale le-am avut, mă lupt pentru salariul brut si pentru impozitul pe salariu - care va fi depus la bugetul de stat.
Adică, depun simultan, două impozite, ca unic contribuabil, dar, mi se consideră numai o singură perioadă de vechime în muncă?

De ce nu am dreptul la cumulul celor două vechimi, consumate efectiv, de mine,
în aceeaşi perioadă de timp, cand am avut doi angajatori diferiţi, unul între orele 7-15 si celălalt între orele 15-23, ale aceleiaşi zilei lucrătoare ?

În fond, înteresul meu nu este să nu pot profita de ceea ce-mi oferă art.16 alin.4 C.mun.
Ce tip de acţiune ar putea îndrepta situaţia, în sensul obţinerii unui cumul ale celor două vechimi în muncă?


tudorvaleriu a răspuns:
1. Raspunsul dat de colegul "freeelis" este corect si legal.

2. In perioada de cumul de functii ati obtinut niste venituri mai mari pentru care ati platit contributia la pensie si, ca urmare, veti beneficia de un punctaj superior, deci o pensie mai mare.

3. Asadar profitati din plin de roadele cumulului de functii: venit mai mare, pensie mai mare.
Scuze! Multumesc pentru observatii!

Ce se întamplă în cazul în care:
eu, am lucrat, diferenţele de salarii nu mi s-au platit de angajatorul intrat în faliment, deci, nici impozitele pe aceste salarii.Până în prezent.
Voi putea face dovada în instanţă, a faptului că, am prestat muncă pentru angajatorul lichidat, voi putea avea o adeverinţă -de la lichidator- care să ateste vechimea în muncă, 2006-2013, în intervalul orar 7:00-15:00.

a)Voi mai putea beneficia de un punctaj superior, la pensie, în cazul în care, nu mi-a fost înregistrat la I.T.M., c.i.m., din vina angajatorului ?
b)Voi mai putea beneficia de un punctaj superior, la pensie, chiar în catul în care nu au fost plătite impozitele pe salarii, nici de angajator şi nici de lichidator ?
c)Ce înseamnă efectiv, în bani, acest punctaj superior, la pensie ?

Alte discuții în legătură

În ce mãsurã lichidatorul poate fi obligat sã plãteascã salariile neplãtite de angajator viktorV viktorV Angajatorul meu, ajuns în faliment, din vina conducerii defectuoase, a fost radiat din Registrul Comerţului, în judecata de fond. Lichidatorul numit de ... (vezi toată discuția)
Pot cere lichidatorului judiciar al angajatorului meu evidențierea perioadei lucrate în cele două sisteme, cu cărți de muncă și revisal? viktorV viktorV Pot cere lichidatorului judiciar al angajatorului meu, evidențierea perioadei lucrate de mine, în cele două sisteme, în sistemul cu cărți de muncă și ... (vezi toată discuția)
Legea părţilor, c.i.m., funcţionează între mine, salariat şi plătitorul de salarii b, chiar dacă angajatorul a a fost radiat din registrul comerţului ? viktorV viktorV Sunt în următoarea situaţie : Am lucrat simultan, cu c.i.m. pe durată nedeterminată, la doi angajatori : la angajatorul A între orele 07-15 şi la ... (vezi toată discuția)