avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Divort
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Divort

daca sotul parat nu mai este in termenul legal pentru a depune intampinare, are dreptul sa faca propria cerere de divort in acelasi dosar pana la primul termen de judecata?
multumesc!
Art. 916 NCPC dispune:

Cererea reconvenţională

(1) Soţul pârât poate să facă şi el cerere de divorţ, cel mai târziu până la primul termen de judecată la care a fost citat în mod legal, pentru faptele petrecute înainte de această dată. Pentru faptele petrecute după această dată pârâtul va putea face cerere până la începerea dezbaterilor asupra fondului în cererea reclamantului.
(2) Cererea pârâtului se va face la aceeaşi instanţă şi se va judeca împreună cu cererea reclamantului.
(3) În cazul în care motivele divorţului s-au ivit după începerea dezbaterilor asupra fondului la prima instanţă şi în timp ce judecata primei cereri se află în apel, cererea pârâtului va putea fi făcută direct la instanţa învestită cu judecarea apelului.
(4) Neintroducerea cererii în termenele arătate la alin. (1) şi (3) atrage decăderea soţului pârât din dreptul de a cere divorţul pentru acele motive. Dacă cererea reclamantului a fost respinsă, soţul pârât poate cere divorţul pentru motive ivite ulterior.

multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort, cerere reconventionala Elena1977_ Elena1977_ Se poate solivita cerere reconvențională in apel?/ (vezi toată discuția)
Divorț Iuliad20 Iuliad20 Buna seara...fostul meu soț a depus divorț si am inteles ca trebuie sa depun si eu la tribunal o cerere de înaintare sau ceva de genul, pt divorț...nu am ... (vezi toată discuția)
Cererea reconvenţională a soţului pârât, art. 917, alin. 3. ... catinf catinf Cererea reconvenţională a soţului pârât, Art. 917, alin. 3. Am o neclaritate privind perioada în care motivele de divorţ ale soţului pârât s-au ivit, ... (vezi toată discuția)