Ce patesc daca nu vreau sa fac succesiunea ?
Conform legii (desii incorect) trebuie sa impart imobilul 1/3 la fiecare parte, socrii, sora si eu sotia defunctului ( apartamentul fiind pe numele lui ) , insa material n-a participat nimeni nici la achizitionarea apartamentului, doar sotul meu (decedat) care a lucrat multi ani in straintatate si eu l-am sustinut din Romania pe toata perioada relatiei. In + apartamentul era devastat la cumparare si toate modificarile + amenajarile interioare + mobila, tot ce se afla in interior am muncit impreuna ptr a le realiza. Acum sa ajung sa impart 1/3 in mod egal la toata lumea, nu este corect, pe motiv ca investitia din interior este foarte mare.
Ar trebui sa renunt sa mai fac succesiunea ! Sau as putea s-o fac dar sa ajung cu proces in tribunal in care sa aduc martori si dovezi pentru tot interiorul realizat !
Dar daca socrii mei care sunt in varsta vor deceda .... ? ( Doamne-fereste !) Cum ar trebui sa procedez daca mai am o cumnata ? O cumnata diagnostigata cu o boala grea, care din punct de vedere medical nu are discernamant ?
Ajutati-ma va rog .... Nu stiu incotr-o sa apuc .... Va multumesc foarte mult !
Dvs poate nu vreti sa dezbateti succesiunea, insa poate vor ei si astfel ajungeti in instanta.
Dati o declaratie de acceptare a succesiunii in termen de 1 an de la deces si apoi asteptati sa ceara ei dezbaterea succesiunii.
Obiectele de uz casnic si mobila din casa o veti mosteni dvs in afara de cota dvs din alte bunuri.
Atentie, faceti confuzie: nu impartiti tot apartamentul cu socrii si ceilalti... doar, cota de !/2 ce apartine defunctului intra la masa succesorala!
Dvs. oricum detineti o cota de !/2 din apartament, la care se adauga cotele ce vor rezulta din impartirea cotei ce apartinea sotului.
Ar fi fost bine daca aveati un testament din partea acestuia!!!
Dar, asta este!
Asa cum va spunea mai sus si @gi-jane2, mai sus: daca nu sunteti de acord cu o dezbatere a succesiunii pe cale amiabila la notar, atunci, ceilalti mostenitori, vor solicita dezbaterea succesiunii in instanta.
Cei ce sunt decedati la momentul dezbaterii succesiunii, vor veni mostenitorii acestora prin reprezentare.
daca socrii vor deceda ,acea jumatate de apartament ce compubne masa succesorala se va inpartii astfel 1/2 sora si 1/2 dumneavoastra ca sotie. mobilierul si electrocasnicele va vor revenii tot dumneavoastra.