avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua. Am si eu o situatie: am fost angajata cu contract de munca la 2 societati inainte de a intra in concediu crestere copil. Dupa 2 ani mi s-a solicitat restituirea indemnizatiei primite, deoarece , in urma unor cercetari s-a descoperit ca una din firmele la care am fost angajata cu contract individual de munca, (evidentiat si pe cartea de munca) nu si-a platit darile catre stat. Am vre-o sansa sa castig procesul?Mentionez ca am facut contestatie.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: calindenisa99 , utilizator 11:13, 17 August 2013
1. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Este posibilă acoperirea unor perioade lipsă din perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului prin plata retroactivă a unor contracte de asigurare socială cu Casa Naţională de Pensii Publice sau a unor contracte de asigurare de sănătate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate?

Solutie:
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

2. - Daca motivul invocat de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) este neplata contributiilor atunci este o ilegalitate.
- Interesati-va la AJPIS care este motivul legal real.

3. Daca se sustine in continuare acest motiv faceti contestatie la Tribunal unde veti vastiga sigur.

Nu am nici o zi lipsa intre cele 2 contracte individuale de munca. Am intrebat personal care este motivul real, si mi s-a spus ca nu apar cu venituri la Anaf pe o perioada de 5 luni (care la dosarul de indemnizatie apar pe o adeverinta de venit de la una dintre firme) din cele 12 anterioare nasterii copilului si mi-au cerut sa fac dovada prin state de salarii, ceea ce nu detin. Am doar cartea de munca si contractele individuale de munca.Am verificat personal si la Casa de pensii , si apar cu acele venituri declarate, in acea perioada dar nu si la Anaf. nu stiu de ce.Multumesc pentru raspuns.
1. Deci motivul nu este neplata contributiilor.

2. Dvs. nu aveti de unde sa detineti statele de plata dar daca angajatorii v-au completat adeverinta cu veniturile din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului atunci ei sunt raspunzatori

3. Mergeti la angajatorul respectiv si cereti lamuriri, poate nu a completat si depus declaratia D112 la ANAF.
Nu am pe cine sa mai trag la raspundere daca nu au depus declaratiile, firma e in insolventa. nici lichidatorul nu ii gaseste. Au depus declaratiile la Casa de pensii dar nu si la Anaf.......singura dovada ca am realizat venituri e Cartea de munca .Sa inteleg ca sunt buna de plata , chiar daca ma adresez instantei?
Trebuie sa consultati un avocat pe drepturi de asigurari sociale, sa verifice toate actele pe care le aveti si sa vada ce sanse de castig sunt.

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil sorinviz1 sorinviz1 Buna ziua, Sotia mea a nascut in data de 8 august 2012. A fosta angajata cu contract permanent intre 15 iunie 2011 - 18 ianuarie 2012, la un SRL apoi s-a ... (vezi toată discuția)
Ani lipsa la vechime in cartea de munca luciapatricia luciapatricia Buna ziua Am lucrat in perioada 2006-2010 intr-o firma..M-am reintors din anul 2012 luna iunie,si avand nevoie de niste documente ,am scos stagiul de ... (vezi toată discuția)
Oug 111/2010 antohiadriana antohiadriana Potrivit OUG mai sus amintita,eu fac parte din categoria persoanelor cu venit din activitati independente supuse impozitului,venit realizat in ultimile 12 luni ... (vezi toată discuția)