avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort amiabil, procedura
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort amiabil, procedura

Buna seara am si eu o intrebare cum sa procedez sa depun actele pentru divort suntem casatoriti de 4 ani avem un copil de 5 luni nu avem bunuri in comun am locuit pana acum cu parintii mei si din cauza neintelegerii am hotarat sa ne despartim as vrea sa stiu cum pot sa depun actele fara un avocat pentru ca numi permit sa platesc unul si cum sa procedez pentru pensia alimentara el nu lucreaza cu carte de munca va beneficia copilul de pensie?O seara buna
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 10:18, 18 August 2013
Ar trebui sa vorbiti cu tatal si sa stabiliti impreuna in ce priveste divortul, numele dvs dupa divort, in legatura cu copilul..
Daca nu lucreaza cu carte de munca, pensia ce se va stabili se va raporta la venitul minim pe economie.
Oricum plata sau neplata pensiei nu au legatura cu faptul ca e tata, copilul are nevoie si de tatal lui.. poate fi un tata bun chiar daca nu are bani. Bunavointa sa aiba si dvs intelegere.. poate n-are bani acum, dar se ofera sa stea cu el cat lucrati dvs, poate il plimba , il hraneste.. ii ia un pampers cand capata niste bani sau doua mere..
Ca va intelegeti sau nu, autoritatea parinteasca va fi exercitata in comun,domiciliul copilului va fi la dvs si vizita va avea daca tata cere in caz ca dvs nu il lasati sa vada copilul.
Apelati la mediator sa il invite la masa negocierilor, in caz ca nu raspunde invitatiei, mediatorul va da un certificat pe care sa-l prezentati in instanta cu restul actelor- certificat de casatorie in original, copii dupa certificatul de nastere al copilului, dupa buletine, cererea de divort., dovada achitarii taxei de timbru de 100 de lei ( sau asteptati sa va puna nstanta in vedere sa timbrati si cat)
Daca ajungeti in instanta, desi gasiti modele de cereri de divor cu minori si pe internet, mai bine apelati la un avocat macar pt redactarea cererii.

Daca reusiti sa discutati si sa ajungeti la intelegere privind divortul si accesoriile, puteti divorta si la notar.

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Instanta poate admite autoritatea exclusiva unica dar numai daca sotul este de acord si vine la proces.

Detaliati dl avocat..... ultima oara cand am citit codul civil parintii nu puteau dispune asupra acestui drept .... dvs din ce versiune citati?
Sunt de acord cu d-l avocat. Daca tatal se prezinta si zice ca nu il intereseaza copilul, ca nu l-a dorit si cu atat mai putin nu e interesat sa exercite autoritatea parinteasca, nu i-l baga nimeni pe gat, e un motiv temeinic pt care mama sa exercite singura autoritatea parinteasca.
Apoi, n-a zis nimeni ca parintii dispun, ci ca instanta poate admite.
Cu tot respectul, motivul asta "temeinic" nu este prevazut de codul civil iar imprejurarea ca Dvs sunteti de acord cu dl avocat nu constituie izvor de drept.

Poate ca unele instante dau cu usurinta sentinte de decadere din drepturi dar asta nu inseamna ca noi nu mai trebuie sa ne mai raportam la ceea ce e scris in lege

Intrebarea suna asa:
iony23 a scris:

multumesc de raspuns as putea sa renunt la pensia alimentara cu conditia ca el sa nu mai aiba nici un drept asupra copilului nici macar program de vizita credeti ca imi va aproba instanta asa ceva.eu n

Dna doreste sa renunte la pensia de intretinere conditionat de interzicerea oricaror drepturi ale talalui asupra minorului... deci vrea sa dispuna.

Raspunsul este unul singur.... nu. Parintii nu pot face o intelegere in ceea ce priveste lipsirea minorului de pensia de intretinere si decaderea unuia din drepturile parintesti iar judecatorul nu va aproba niciodata o astfel de tranzactie.

Art. 508. -
(1) Instanța de tutelă, la cererea autorităților administrației publice cu atribuții în domeniul protecției copilului, poate pronunța decăderea din exercițiul drepturilor
părintești dacă părintele pune în pericol viața, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante,
prin purtarea abuzivă, prin neglijența gravă în îndeplinirea obligațiilor părintești ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului

Art. 510. - Decăderea din exercițiul drepturilor părintești nu scutește părintele de obligația sa de a da întreținere copilului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2013
Bojan I.M., Mediator
Asupra temeiniciei unui motiv decide instanta, ele nu sunt clar enumerate , apoi faptul ca nu exercita autoritatea parinteasca nu echivaleaza cu o decadere din drepturi in sensul legii ( nici daca ar fi decazuti din drepturi pe unii nu-i intereseaza, nu-i afecteaza in vreun fel ).
Nu am zis nici eu si nici d-l avocat sau in general cineva pe forum, ca ce zicem unii din noi ar fi izvor de drept, ne exprimam fiecare parerea.

Nu va uitati numai la art 507, mai uitati-va si la 398

(1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
(2) Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

edit: la cum a pus doamna problema, nici vb sa se poata, e adevarat, nu conditionezi pensia de vizita sau altele, nici gand ca instanta sa accepte o astfel de tranzactie. Insa se prea poate ca omul sa nu fie interesat sa exercite vreun drept si desi legea spune ca ambii parinti sunt obligati.. in realitate, nu-l poate obliga nimeni sa.. nimic. Va plati pensie daca o va plati si pe aia si gata. Nu-i ia nimeni vreunui parinte vreun drept, nu-l exclude nimeni, singuri multi o fac.

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 August 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Tatăl biologic are vreun drept asupra copilului minor în vârstă ... Ani.74 Ani.74 Tatăl biologic are vreun drept asupra copilului minor în vârstă de 2 ani jumătate atâta timp cât nu l-a interesat până acum de el? Nu a contribuit cu ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa il decad din drepturi pe tatal copilului meu? Catalina12345678 Catalina12345678 Traiesc in concubinaj cu tatal fetitei mele.El a recunoscut-o pe fetita.dar as vrea sa stiu daca ma despart de el as putea sa il decad din drepturi si sa trec ... (vezi toată discuția)
Ce acte imi trebuie si cum obtin hotararea judecatoreasca de incredintare a unui minor? GeorgiAnaSofia GeorgiAnaSofia Buna ziua. Fetita mea are 1 an, locuieste exclusiv cu mine, tatal nu plateste pensie, nu se intereseaza de ea, nu o viziteaza. A recunoscut-o, este in ... (vezi toată discuția)