avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara

buna seara.sunt divortata de 4 ani.. am o fetita de 12 ani care prin hotarare judecatoreasca fetita este la mine iar tatal este obligat sa plateasca lunar 150 lei pe luna...intrebarea mea este cum pot beneficia de o marire a pensiei alimentara? eu fiind casnica si am un venit de la primarie ajutor de intretinere 65 lei .iar fostul sot avand 2 locuri de munca ..va multumesc..
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:31, 25 Iulie 2014


Art. 531 din Noul Cod Civil prevede:

Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere

(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.

(2) Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei

Daca s-u majorat veniturile sotului,puteti deschide actiune in instanta pentru ,marirea pensiei de intretinere catre minora.
Daca vorbim de doua locuri de munca unde fostul sot lucreaza cu forme legale, aveti posibilitatea sa promovati o actiune de stabilire pensie in functie de venitul realizat, urmand sa indicati instantei angajatorii si sediul acestora pentru comunicarea veniturilor realizate prin intermediul instantei.
Daca minorul este singurul copil aflat in intretinerea tatalui, pensia stabilita poate fi de maxim 25 % din venitul realizat de catre acesta.
Daca acea pensie pe care o aveti a fost stabilita tot in functie de venitul realizat , atunci actiunea care trebuie promovata este de majorare pensie
Daca pensia de 150 lei a fost stabilita in functie de venitul minim pe economie ( situatie in care tatal nu realiza venituri) atunci actiunea este de stabilire pensie pentru ca avem un alt criteriu in functie de care trebuie stabilita pensia si anume venitul.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Copiii au dreptul de intretinere de la ambii parinti, incercati sa aveti in vedere asta si daca sunteti apta de munca, sa cautati sa aduceti ceva venituri in casa pt ca oricat de mare ar fi pensia din venitul tatalui, n-o sa va puteti intretine, apoi nu e corect ca din banii pt copil sa va intretineti si dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara TOS55555 TOS55555 ce sanse sunt pt majorare pensie alimentara .am 2 copii si s-a stabilit pensie 24 % pt amandoi.Fostul sot plateste rate la banca si insttanta a considerat sa ... (vezi toată discuția)
Cerere majorare pensie de intretinere in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor EduardL EduardL Buna ziua stimati domni , am o intrebare , anume cum formulez o astfel de cerere pe care sa o adresez Domnului Judecator pentru a accepta majorarea maririi ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Iulia_19_79 Iulia_19_79 Buna ziua ,am divorțat în 2011,la vremea aceea salariul minim pe economie era foarte mic,pensia alimentara s-a stabilit la fabuloasa suma de 145 de lei ... (vezi toată discuția)