avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Velux Mansarde
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Velux Mansarde


Buna ziua.

Locuiesc intr-un bloc nou construit in 2009 P+3M. Vin cu o problema a proprietarilor de la ultimul etaj care contine si partea de mansarda. Dupa ce au receptionat apartamentele de la dezvoltator in 2010 au observat ca au probleme cu acoperisul...le ploua in casa. Dezvoltatorul a inlocuit toata tabla insa tot au mai avut anumite probleme de la aceste Veluxuri care din ce stiu nu apar in precontracte...deci in acte ele nu exista. Acum unii proprietari si-au rezolvat problema pe cont propriu altii nu. Astfel ca unul din proprietari ne-a dat in judecata cerand asociatiei de proprietari sa rezolve problema.

Intrebarea este:

Se poate considera acest Velux ca parte comuna in conditiile in care nu am acces in apartamentul lui si nici nu exista in acte?

Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:16, 21 August 2013
Daca mansarda apartine in exclusivitate proprietarilor,problemele aparute in proprietatea acestora pot fi solutionate direct cu dezvolatatorul,amiabil sau prin instanta
Acoperisul imobilului reprezinta parte comuna,a carei intretinere si reparatie intra in responsabilitatea asociatieide proprietari
Pentru raspuns la obiect era necesar sa precizati concret daca executia inlocuirii tablei de pe acoperis a fost realizata prin raport juridic incheiat intre asociatia de proprietari si dezvoltator
Cum precizati ca dezvolatorul a executat lucrare de inlocuire tabla,pe cale de consecinta lucrarea respectiva are o garantie,in interiorul careia dezvoltatorul are obligatia sa efectueze eventualele remedieri
Ultima modificare: Marți, 20 August 2013
ynocentta, utilizator
Executia inlocuirii tablei a fost facuta pe cale amiabila. Dezvoltatorul a inteles ca este vina lui si ca tabla trebuie inlocuita. Problemele au ramas cu aceste Veluxuri care provoaca aceste scurgeri in casa atunci cand ploua. Mai mult sustine ca in factura de realizare a acoperisului aceste Veluxuri nu exista. Deci proprietarii si-au realizat singuri aceasta lucrare. Aceste spatii de la mansarda apartin exclusiv proprietarilor de la etajul 3 iar noi restul nu avem acces acolo pentru ca este proprietate privata ( e un fel de garsoniera extinsa...toti proprietarii de la etajul 3 adica ultimul etaj...au in plus si acest spatiu de la mansarda).
Apelati la executantul lucrarii sa vina, sa constate, sa vada ce este de facut. In functie de constatarile facute de executant, o sa incercati remedierea defectiunilor gratuit sau pe bani.
Poate ca lucraea este inca in garantie. Poate ca proprietarii au facut modificari ori poate cineva nu a respectat conditiile de utilizare.
Constatati acestea cu ajutorul executantului.
In Romania fara o factura la mana sau fara o garantie de la un executant particular cam greu sa mai obtii ceva de la el. Repet lucrarea nu are garantie pentru ca proprietarul nu sa gandit sa ceara asa ceva. Cum de executant nu mai are de unde sa il ia proprietarul sa indreptat asupra Asociatiei de Locatari pentru ai rezolva problema. Precizez ca el nici nu a avut acordul Comitetului executiv pentru lucrarea respectiva...practic nu a anuntat pe nimeni decat pe dezvoltator.

Din punctul meu de vedere atata timp cat Veluxul nu apare in acte, nu a avut aprobarea Comitetului Executiv atunci cand a fost realizata lucrarea, nu apare in precontracte, contracte etc...nu mai este problema Asociatiei de Locatari. Veluxul nu mai reprezinta parte comuna.

In schimb daca se descopera ca si tabla de pe acoperis face parte din problema lui (scurgerea apei in casa) atunci da putem vorbi de parte comuna pe care trebuie sa o rezolve Asociatia de Locatari.
Banuiesc ca o ”mica intelegere” a fost intre dezvoltator si acei proprietari, cand s-a optat pentru montarea acelor geamuri. Ei, aici observ greseala proprietarilor ca au facut lucrarea fara acte, fara garantie si fara acordul as. prop. De aceea, asa cum spuneti, o parte dintre prop. si-au rezolvat problema pe cont propriu (practic au inteles cine si cum a gresit), iar o parte nu au inteles si au gasit ca aceste neajunsuri s-ar putea remedia pe banii as. prop....
Eu zic sa-i lasati sa va actioneze in instanta - daca tot au timp si bani, bani cu care si-ar putea rezolva defectiunile respective. Consider ca as. prop. are destule argumente in apararea sa. De altfel aceasta problema o puteti discuta si intr-o AG a proprietarilor si acolo, presedintele asociatiei sau altcineva sa le explice acestor proprietari cum sta treaba cu modificarea unor parti din suprafata comuna.
Daca modificarile s-ar fi facut cu aprobarea as. prop. sunt convins ca dezvoltatorul lucra mai atent si cu documente + garantii, iar geamurile respective ar fi constituit elemente de suprafata comuna, caz in care orice reparatie s-ar fi facut prin as. prop., chiar daca acea mansarda este folosita exclusiv doar de catre prop. de la ultimul nivel. In aceasta situatie, cred ca as. prop. ar fi trebuit sa le puna anumite conditii acelor proprietari:
- folositi in exclusivitate parti comune, gratuit - va ocupati de reparatii si remedieri;
- folositi in exclusivitate parti comune, pentru care incheiati un contract de inchiriere cu as. prop. pentru o suma negociata, da, as. prop. are in grija reparatiile si remedierea defectiunilor de pe aceste suprafete comune;
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Îmi curge apa în casă din tavan de pe acoperiș. georgerares georgerares Bună ziua! Stau la etajul 3 al unui bloc cu trei etaje. Acum vreo doi ani s-a schimbat tabla de pe acoperișul blocului (tabla veche era din 1958 aprox.), ... (vezi toată discuția)
Acoperiș mansarda ploua Timcripe Timcripe Buna, rog sa ma ajutati cu un sfat pentru situația cu care ma confrunt. Apartament cumpărat la mansarda, acum 2 ani în urma unei ploi acoperișul de tabla a ... (vezi toată discuția)
Probleme mansarda bloc Alexa2017 Alexa2017 Bună seara. Va rog sa ma ajutati cu următoarea problema. Acum 4 ani am achiziționat un imobil intr-un bloc cu 1 etaj + mansardă. Apartamentul se afla la ... (vezi toată discuția)