avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacerea CIM din motive medicale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacerea CIM din motive medicale

Pe 22 aug.2013 fac 3 luni de CM.Cu decizie medicala nu mai pot continua activitatea de curier care presupune efort fizic intens.Sefa de la HR mi-a spus ca o relocare nu se poate neexistand posturi vacante dar,ca o sa ma ''bage'' la Medicina Muncii si apoi o sa-mi desfaca CM.Este legal asa ceva?Ce pot face?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gabrielion , utilizator 17:14, 20 August 2013
Conform dispozitiilor art. 61 lit. c din Codul muncii, angajatorul poate dispune concedierea unui salariat in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.

Etapele concedierii pentru inaptitudine medicala sunt urmatoarele:
1. Consultarea medicului de medicina a muncii
Medicul va efectua o expertizamedicala pe care se va intemeia desfacerea contractului de munca. Expertiza va cuprinde, de asemenea, recomandari privind locurile de munca pentru care salariatul ar avea aptitudinea fizicasi/sau psihica de a lucra.
Concedierea este posibila daca medicul de medicina a muncii apreciaza ca salariatul se gaseste in inaptitudine permanenta de munca. Aceasta se defineste ca fiind incapacitatea medicala permanenta a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca.

2. Trecerea intr-o alta munca si Notificarea agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca
Potrivit art. 64 alin. (1) din Codul muncii, in cazul in care se dispune concedierea pentru inaptitudine profesionala, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu capacitatea de munca stabilitade medicul de medicina a muncii.
In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului pentru a-si manifesta expres consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

In cazul in care salariatul nu isi manifesta expres consimtamantul in termen de 3 zile, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

3. Preavizarea concedierii
Daca salariatul nu a dat curs ofertei de trecere intr-o alta munca, i se va preaviza concedierea pentru inaptitudine medicala.
Art. 75 C.mun.
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

4. Emiterea deciziei de concediere
Decizia de concediere se emite in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care angajatorul a luat cunostinta de expertiza medicala privind inaptitudinea medicala a salariatului.

Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

5. Plati compensatorii
In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

Salariatul concediat in acest temei are dreptul la indemnizatie de somaj, deoarece nu este lipsit de capacitate de munca.

6.Contestarea concedierii pentru inaptitudine
Salariatul concediat poate contesta in instanta decizia de concediere.
Foarte clar!Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere art 61 lit c consuello consuello Buna seara, cum ar putea proceda un angajat care lucreaza pe un post ce presupune efort fizic, daca in urma unui accident ( ruptura ligamente) nu mai poate ... (vezi toată discuția)
Concediere inaptitudine medicala zxz19 zxz19 Buna seara Care sunt pasii de urmat pt a concedia pt inaptitudine ( dupa ce avem fisa de aptitudine de la medicina muncii cu precizarea ca angajatul e ... (vezi toată discuția)
Concedierea angajatului inapt fizic constantin2408 constantin2408 Buna seara, Exista o prevedere legala pentru concedierea angajatului inapt fizic? Concret ,la controlul periodic,s-a intocmit o noua fisa de aptitudini,si ... (vezi toată discuția)