avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere art 61 lit C
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere art 61 lit C

Buna seara,

cum ar putea proceda un angajat care lucreaza pe un post ce presupune efort fizic, daca in urma unui accident ( ruptura ligamente) nu mai poate lucra..a avut concedii medicale, o luna si jumatate, insa la revenire la locul de munca a constatat ca nu poate presta activitatea respectiva. Angajatorul nu are alt post pe care sa il ofere. Il poate concedia cu art 61 lit C ? Cum se procedeaza cu expertiza medicala ? Se poate duce sa o faca, din proprie initiativa ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: consuello , utilizator 23:46, 5 Octombrie 2016
Art. 61 C.mun.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
.....
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
....

Asadar, in baza acesui text de lege, angajatorul poate dispune concedierea în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică și/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să își indeplinească atribuțiile corespunzătoare locului de muncă ocupat.

Pentru a interveni concedierea, sunt necesare trei condiții:
- angajatul să devină inapt din punct de vedere fizic și/sau psihic;
- inaptitudinea respectivă să nu-i permită acestui angajat să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu;
- să existe o decizie în acest sens a organelor de expertiză medicale competente.

Prin decizie a organelor de expertiză medicală (prin care se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului) se înţelege rezultatul evaluării medicului specialist de medicina muncii privind aptitudinea în muncă, constând în fişa de aptitudine, necontestată sau devenită definitivă după contestare, prin emiterea deciziei de către entitatea cu atribuţii legale în acest sens. ( ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, Decizia nr. 7/2016, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 399 din 26 mai 2016)

Anterior concedierii, angajatorul are obligația de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională, sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii (art.64 C.mun.), iar când nu dispune de astfel de locuri trebuie să solicite sprijinul agenției teritoriale de ocupare a forței de muncă în vederea redistribuirii salariatului. De asemenea, este obligat să-i acorde preaviz (art.75 alin.1din Codul Muncii).


Art. 64 C.mun.
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

Art. 75 C.mun.
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
.....
Multumesc tare mult pentru raspuns ! Mai am o rugaminte, nu stiu daca am inteles corect ca decizia trebuie eliberata de medicul de medicina muncii ( cu care are contract societatea), sau este vorba de comisia de expertiza, a casei de pensii ? Ce la care se prezinta dupa 90 de zile de CM ?
De medicul de medicina muncii cu care are contract societatea.
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere inaptitudine medicala zxz19 zxz19 Buna seara Care sunt pasii de urmat pt a concedia pt inaptitudine ( dupa ce avem fisa de aptitudine de la medicina muncii cu precizarea ca angajatul e ... (vezi toată discuția)
Art. 61 din codul muncii sanda65 sanda65 O pers a fost externata cu codul 315 (Tulburari psihotice acute si tranzitorii) de spitalul Obregia, i se poate desface CIM cu art 61 lit c din codul munci ? ... (vezi toată discuția)
Concediere salariat care a picat examenul psihologic iris9 iris9 Va rog, sa-mi spuneti ce se intampla daca un salariat pica examenul psihologic sau daca la controlul psihiatric periodic se constata o problema(suspiciune de ... (vezi toată discuția)