avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Femeile Gravide au drept sa parcheze pe loc rezervat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Femeile Gravide au drept sa parcheze pe loc rezervat handicap?

Buna ziua. Solicit parerea celor avizati in urmatoarea speta:
Femeile gravide (Vizibil burtica foarte mare :) ) au dreptul legal sa parcheze autoturismul pe locuri rezervate persoanelor cu handicap? Daca da unde anume sunt stipulate aceste drepturi?

Am avut o discutie in contradictoriu cu sotia mea si vreau sa vad la ce riscuri se supune atunci cand parcheaza pe locul respectiv (La cumparaturi,nu este vorba despre un loc de parcare situat in fata blocului)

Va multumesc anticipat.

P.S. Despre centura de siguranta ce parere aveti?Are dreptul sa nu o poarte?
Cel mai recent răspuns: Marius_Popescu1982 , utilizator 11:59, 23 Ianuarie 2015
Femeile gravide nu fac parte din categoria persoanelor cu handicap.

Conform art. 2 alin. (1) din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele cu handicap sunt acele persoane cărora mediul social, neadaptat deficienţelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii, necesitând măsuri de protecţie în sprijinul integrării şi incluziunii sociale.

In plus, persoanele care au dreptul sa parcheze pe locurile destinate persoanelor cu handicap trebuie sa afiseze la loc vizibil o legitimatie (card) de parcare eliberata de autoritatile locale care ii acorda acest drept altfel risca sa li se ridice masina chiar daca au dreptul sa parcheze in acel loc.

art. 100- L448/2006
f) parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu handicap, cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv;

Pana la intoarcerea din magazin masina este deja ridicata si procesul verbal de contraventie incheiat, anularea procesului verbal si a amenzilor trebuie facuta numai prin instanta de judecata.

In schimb au dreptul sa nu poarte centura de siguranta daca starea de graviditate este vizibila.

HG1391-reg.aplic.Oug195
Art. 97. – (1) Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transporta numai în dispozitive de retinere omologate.
(2) Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii cu vârsta de pâna la 12 ani pe scaunul din fata, chiar daca sunt tinuti în brate de persoane majore, în timpul deplasarii pe drumurile publice.
(3) Se interzice conducatorilor de autovehicule, precum si persoanelor care ocupa scaunul din fata sa tina în brate animale, în timpul deplasarii pe drumurile publice.
(4) Se excepteaza de la obligatia de a purta centura de siguranta:
a) conducatorii de autoturisme pe timpul executarii manevrei de mers înapoi sau care stationeaza;
b) femeile în stare vizibila de graviditate;
c) conducatorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transporta pasageri;
d) persoanele care au certificat medical în care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta;
e) instructorii auto pe timpul pregatirii practice a persoanelor care învata sa conduca un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autoritatii competente în timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere;
(5) Persoanele prevazute la alin.(4) lit.d) sunt obligate sa aiba asupra lor certificatul medical, în continutul caruia trebuie sa fie mentionata durata de valabilitate a acestuia;
(6) Afectiunile medicale pentru care se acorda scutire de la portul centurii de siguranta, precum si modelul certificatului medical se stabilesc prin ordin al ministrului sanatatii publice, care se publica în Monitorul Oficial al României.
Un raspuns profesionist.Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
As vrea sa precizez ca HG1391, respectiv OUG195, pentru partea cu parcarea masinii de catre femeile gravide pe locurile destinate persoanelor cu handicap, trebuiesc interpretate prin raportare la Ordinul viceprim-ministrului, ministru dezvoltarii regionale si administratiei publice nr 189/2013 pentru aprobarea reglementarii tehnice a "Normativului privind cladirile civile si spatiul urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP-051-2012, Revizuire NP051-2000", care defineste femeia gravida si persoanele cu copii in carucioare sau in brate ca fiind persoane cu handicap temporar si ocazional, care beneficiaza de prevederile acestui normativ.
Normativul "stabileste un set minim de criterii pentru definirea accesibilitatii cladirilor civile si spatiului urban pentru persoanele cu handicap" si in sectiunea a 6-a la punctul IV.6.1 (si urm) vorbeste de parcajele pentru persoanele cu handicap.

Ratiunea este de a proteja femeia insarcinata (exista riscuri de pierdere a sarcinii, ceea ce e in consens cu preverile constituionale), copilul (in cazul celor cu copii in brate sau cu carucioare - sa ne imaginam ca este viscol si "alergam" cu copilul de cateva zile/luni in brate prin viscol de la locul de parcare si pana la usa supermarketului. Acest lucru creste riscul d eimbolnavire al copilului, adica creste riscul d egenerare a cheltuielilor statului cu spitalizare si tratament.) ratiunea acestor reglementari a a interpretarii lor este tocmai preventia, ocrotirea sanatatii cetateanului (inclusiv a copiilor), reducerea cheltuielilor suportate d estat cu tratamente si spitalizari etc.

IN CONCLUZIE, DA, FEMEILE GRAVIDE AU DREPTUL SA PARCHEZE PE LOCURILE PENTRU PERSOANE CU HANDICAP!
ACELASI LUCRU ESTE VALABIL PENTRU PERSOANELE OPERATE, BATRANI, PERSOANE CU COPII IN BRATE, PERSOANE CU COPII IN CARUCIOARE!
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am spus in exlicatia mea - SA FIE PUS IN PARBRIZ/LUNETA SEMNUL DE FEMEIE GRAVIDA SAU BABY ON BOARD.
Certificatele de handicap au un alt regim. Char si in cazul in care i s-a incheiat PV in lipsa, il poate contesta si dovedeste cu documente medicale starea de graviditate.

Alte discuții în legătură

Parcare auto---persoana cu handicap antin antin asi dori ca sa aflu mai multe despre urmatorul fapt conform legii 448/2006Art. 65. - (1) În spaţiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate ... (vezi toată discuția)
Locurile destinate persoanelor cu dizabilitati in parcarile private Adrian_MG Adrian_MG Locurile destinate persoanelor cu dizabilitati in parcarile private se platesc sau sunt gratuite? Am incercat sa citesc legea ce priveste persoanele cu ... (vezi toată discuția)
Centura de siguranta matheendre matheendre este obligat politistul rutier sa poarte centura de siguranta in masina politiei cind circula pe drumul public? (vezi toată discuția)