avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Centura de siguranta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Centura de siguranta

este obligat politistul rutier sa poarte centura de siguranta in masina politiei cind circula pe drumul public?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:04, 12 August 2015
Da, este obligat.

Persoanele exceptate de purtarea centurii sunt prevazute in regulament ( taxemetristii, soferii autobuzelor transport in comun, gravide)

HG1391-reg.aplic. oug195
Art. 97. – (1) Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transporta numai în dispozitive de retinere omologate.
(2) Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii cu vârsta de pâna la 12 ani pe scaunul din fata, chiar daca sunt tinuti în brate de persoane majore, în timpul deplasarii pe drumurile publice.
(3) Se interzice conducatorilor de autovehicule, precum si persoanelor care ocupa scaunul din fata sa tina în brate animale, în timpul deplasarii pe drumurile publice.
(4) Se excepteaza de la obligatia de a purta centura de siguranta:
a) conducatorii de autoturisme pe timpul executarii manevrei de mers înapoi sau care stationeaza;
b) femeile în stare vizibila de graviditate;
c) conducatorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transporta pasageri;
d) persoanele care au certificat medical în care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta;
e) instructorii auto pe timpul pregatirii practice a persoanelor care învata sa conduca un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autoritatii competente în timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere;
(5) Persoanele prevazute la alin.(4) lit.d) sunt obligate sa aiba asupra lor certificatul medical, în continutul caruia trebuie sa fie mentionata durata de valabilitate a acestuia;
(6) Afectiunile medicale pentru care se acorda scutire de la portul centurii de siguranta, precum si modelul certificatului medical se stabilesc prin ordin al ministrului sanatatii publice, care se publica în Monitorul Oficial al României.

Ar putea fi considerata o exceptie atunci cand sunt in misiune dar atata timp cat nu este prevazuta ca exceptie in regulament atunci toti politistii sunt obligati sa poarte centura.

In plus, ii poate proteja viata.
Chiar daca are semnalele luminoase si sonore in functiune si intra intr-o intersectie in viteza se poate intalni cu un alt "meserias"! ;)
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2015
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Centura de siguranta mihalcioiu_liviu mihalcioiu_liviu Când nu e obligatorie purtarea centurii de siguranță ? (vezi toată discuția)
Conducere auto fara centura de siguranta cardase cardase Buna ziua! Poate sa-mi dea cineva un motiv plauzibil de-a contesta un proces verbal contraventional pentru lipsa centurii de siguranta? Contravenientul a ... (vezi toată discuția)
Trebuie pusa centura de siguranta in taxi / calator pe scaun dreapra sofer? zdanut zdanut Buna ziua, Circul mereu cu masini TAXI mici. Calatorind pe scaunul din dreapta soferului, de fiecare data caut sa-mi pun centura, pentru siguranta mea si ... (vezi toată discuția)