avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Retinere impozit si sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Retinere impozit si sanatate

Sunt pensionare si fac colaborare la o firma de vanzari directe. Vreau sa stiu daca este corect sa se opreasca impozitul 16% si sanatatea 5,5% din tot comisionul obtinut, Acesta fiind cam de 400 sau 500 lei pe luna. Nu se tine seama de o baza si numai ce este peste sa se impoziteze. Pana si la loterie castigurile sub 600 lei nu se impoziteaza.

Multumesc
Adriana
Cel mai recent răspuns: Gabriela ZAILIC , Contabil 15:16, 23 August 2013
Da, este corect sa vi se retina contributia la sanatate de 5.5% si impozit pe venit de 16%.
Dvs. prestati un serviciu pentru care sunteti remunerata.
Intradevar Nu sunt impozabile veniturile obţinute din premii şi din jocuri de noroc, în bani şi/sau în natură, sub valoarea sumei neimpozabile stabilită în sumă de 600 lei
Veniturile obtinute in calitate de agent se incadreaza la art. 296 indice 21 lit. f), respectiv:

"f) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului, din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1)"

La art. 52 alin (1) sunt prevazute la lit b) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent.

In aceasta situatie, baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate este, conform art. 296 indice 22 alin (4), venitul brut stabilit prin contractul încheiat între părţi.

In ceea ce priveste impozitul pe venit, conf. art. 52 (1) lit. b) din Codul Fiscal, platitorii de venituri au obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit in cazul veniturilor din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent.

Impozitul se calculeaza prin aplicarea procentului de 10% asupra venitului brut din care s-au scazut contributiile sociale (CASS 5,5% in cazul dvs.)

Contribuabilul poate opta in scris pentru retinerea impozitului de 16% (impozit final).

Avand in vedere cele prezentate, consider ca vi s-au retinut corect obligatiile catre buget.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie asigurari sociale anycyk anycyk buna ziua! in anul 2011 am incheiat un contract de colaborare cu una dintre institutiile MECTS-ului. Pe baza acestui contract am lucrat in Italia ca ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venitul din conventii civile Atonn Atonn Buna ziua! Pentru pensionarii care obtin venituri din prestari de servicii in baza conventiilor civile , ce impozite se calculeaza si cum? Va multumesc!!! (vezi toată discuția)
Contract/conventii civile loremakkai loremakkai La veniturile realizate prin contracte/conventii civile se datoreaza contributie la sanatate? Daca da ,atunic cine datoreaza aceasta contributie: angajtorul ... (vezi toată discuția)