avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Prelungire valabilitate oferta
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Prelungire valabilitate oferta

In cazul unei licitatii mi se cere prelungirea valabilitatii ofertei si garantiei de participare (peste cele 90 zile).
1.Sunt obligata la aceasta?
2.Pot sa nu prelungesc oferta si sa cer restituirea garantiei de participare?
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 17:34, 29 August 2013
Depinde in ce stadiu este procedura.
Daca nu s-a comunicat rezultatul procedurii, va sfatuiesc sa le prelungiti, altfel pierdeti GP.
Daca s-a comunicat si nu sunteti castigator, o puteti cere in temeiul art.88, alin.4 din HG 925
1. Nu sunteti obligata, dar nu veti mai avea calitatea de ofertant. Garantia vi se va restitui dupa transmiterea comunicarilor (art. 88 alin. (4) din HG 925/2006) sau semnarea contractului.
2. Nu va retrageti oferta sau garantia de participare in perioada de valabilitate a ofertei.

ART. 87 din HG 925/2006
(1) Autoritatea contractantã are dreptul de a retine garanţia pentru participare, ofertantul pierzand astfel suma constituitã, atunci când acesta din urma se afla în oricare dintre urmãtoarele situaţii:
a) îşi retrage oferta în perioada de valabilitate a acesteia;
b) oferta sa fiind stabilitã câştigãtoare, nu constituie garanţia de buna execuţie în perioada de valabilitate a ofertei si, oricum, nu mai târziu de 15 zile de la semnarea contractului;
c) oferta sa fiind stabilitã câştigãtoare, refuza sa semneze contractul de achiziţie publica/acordul-cadru în perioada de valabilitate a ofertei.


ART. 88 din HG 925/2006
(1) Garanţia pentru participare, constituitã de ofertantul a cãrui oferta a fost stabilitã ca fiind câştigãtoare, se restituie de autoritatea contractantã în cel mult 3 zile lucrãtoare de la data constituirii garanţiei de buna execuţie.
(2) Garanţia de participare, constituitã de ofertanţii a cãror oferta nu a fost stabilitã câştigãtoare, se returneazã de autoritatea contractantã dupã semnarea contractului de achiziţie publica cu ofertantul/ofertanţii ale cãrui/cãror oferte au fost desemnate câştigãtoare, dar nu mai târziu de 3 zile lucrãtoare de la data expirãrii perioadei de valabilitate a ofertei.
(3) În cazul în care autoritatea contractantã se aflã, conform prevederilor art. 209 din ordonanţa de urgenţã, în situaţia de a anula procedura de atribuire, garanţia de participare se restituie dupã data expirãrii termenului de depunere a unei contestaţii cu privire la aceastã decizie, dar nu mai târziu de 3 zile lucrãtoare de la aceastã datã.
(4) Dupã primirea comunicãrii prevãzute la art. 206 din ordonanţa de urgenţã, ofertanţii ale cãror oferte au fost declarate necâştigãtoare au dreptul de a obţine eliberarea garanţiei de participare înainte de expirarea perioadei prevãzute la alin. (2) sau, dupã caz, la alin. (3), dacã transmit autoritãţii contractante o solicitare în acest sens.
vlad nicolae a scris:

Depinde in ce stadiu este procedura.
Daca nu s-a comunicat rezultatul procedurii, va sfatuiesc sa le prelungiti, altfel pierdeti GP.
Daca s-a comunicat si nu sunteti castigator, o puteti cere in temeiul art.88, alin.4 din HG 925


Nu inteleg de ce se pierde GP daca sunt in perioada de evaluare a ofertelor? Este reglementat undeva? Cand am depus oferta eu mi-am asumat costurile si riscurile pentru 90 nu pentru 120 sau 150 zile. Din moment ce nu-mi retrag oferta in perioada de valabilitate, ci nu o mai prelungesc, in ce baza legala imi retin GP?

Multumesc!
Ati sesizat bine aspectul "ibitza78", exact asta este problema mea, valabilitatea ofertei expira la 01.09.2013, AC imi cere sa prelungesc cu 30 zile...Daca eu nu prelungesc oferta, dupa 01.09.2013 pot cere restituirea garantiei de participare.
Este optiunea dvs., puteti incerca.


ART. 84
Garanţia de participare se constituie de către ofertant în scopul de a proteja autoritatea contractantă fata de riscul unui eventual comportament necorespunzător al acestuia pe întreaga perioada derulată pana la încheierea contractului de achiziţie publica sau a acordului-cadru.

art.6, alin.2
(...)Fără a afecta prevederile art. 93 alin. (3) şi asumându-şi implicaţiile prevederilor art. 97 alin. (4) lit. b), autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita prelungirea valabilităţii ofertelor, precum şi, după caz, a garanţiei de participare, în situaţii excepţionale care impun o astfel de prelungire.

aer.43^1 din OUG 34
ART. 43^1
(1) Garanţia de participare se constituie de către ofertant în scopul de a proteja autoritatea contractantă faţă de riscul unui eventual comportament necorespunzător al acestuia pe întreaga perioadă derulată până la încheierea contractului
Acestea se coroboreaza cu art.87 , alin.1, lit.a) si art.88, alin.4:

4) Dupã primirea comunicãrii prevãzute la art. 206 din ordonanţa de urgenţã, ofertanţii ale cãror oferte au fost declarate necâştigãtoare au dreptul de a obţine eliberarea garanţiei de participare înainte de expirarea perioadei prevãzute la alin. (2) sau, dupã caz, la alin. (3), dacã transmit autoritãţii contractante o solicitare în acest sens.

precum si art.171 din OUG 34
ART. 171
Oferta are caracter obligatoriu, din punctul de vedere al continutului, pe toata perioada de valabilitate stabilita de catre autoritatea contractanta.

Alte discuții în legătură

Restituire garantie participare cateldestept cateldestept Am participat la o licitatie, la care a expirat perioada de valabilitate a ofertei (90 zile) si nu s-a declarat castigatorul. Pot sa cer returnarea garantiei ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare contract rodica24r rodica24r Ofertantul declarat castigator nu prelungeste valabilitatea ofertei si a garantiei de participare si nu se prezinta la semnarea contractului La data ... (vezi toată discuția)
Decizie cnsc heta1982 heta1982 Buna ziua, 1.Am primit decizia CNSC ca fiind admisa contestatia (eu fiind AC). Care sunt pasii? Presupun ca trebuie sa transmit tuturor ofertantilor ... (vezi toată discuția)