avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Respingere ofertant
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Respingere ofertant

Exista prevedere legala in cazul in care o autoritate contractata poate respinge un ofertant in conditiile in care acesta a avut obligatii contractuale cu acestea pe care nu si le-a respectat in tottalitate?
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 12:43, 30 August 2013
art.181, lit.c^1 din OUG 34.
Atentie, pentru respingere trebuie sa existe si prejudiciu, iar prejudiciul trebuie sa fie si dovedit concret si cuantificabil.
Am si ei o speta de genul acesta:
- la o procedura finantata din fonduri europene participa mai multi ofertanti, iar AC decide a solicita catre ANRMAP certificatele constatatoare, daca exista, cu observatii privind neindeplinirea clauzelor contractuale de catre ofertanti, terti (cei participanti la prezenta procedura). Pentru 2 dintre ofertanti ANRMAP a trimis 3 documente constatatoare cu observatii, emise de alte AC, din care rezulta ca respectivii ofertanti nu si-au indeplinit obligatiile contractuale si au prejudiciat AC (sunt trecute sume, faptul ca au fost pierdute finantari din cauza acelor ofertanti etc.).

Conf. art. 181 lit. c^1) AC a decis respingerea acestor ofertanti.

Dupa comunicari alti ofertanti au depus contestatii. Ofertantii respinsi in baza art. 181 lit. c^1) nu au depus contestatii. Insa, unul dintre contestatari a mentionat ca AC a facut abuz respingand acele oferte in baza art. 181 intrucat aceste documente constatatoare emise cu observatii pot fi atacate in instanta si ca AC nu le-a dat ocazia acestor ofertanti sa-si spuna punctul de vedere ref. la aceste documente.

Drept urmare, ce ar fi fost corect/ legal sa faca AC dupa ce a primit aceste doc. constatatoare cu observatii din care rezulta ca s-au produs "grave prejudicii beneficiarilor acestuia". AC nu a dorit sa semneze un contract cu un astfel de ofertant.....

Multumesc!
In cazul in speta,nu aveti ce sa faceti. Conform art.255 din OUG 34, contestatarul nu poate ataca decat un act care il vizeaza direct. In Decizia CNSC se spune ceva despre acest capat ?

In general, contestatiile sunt pline de "abuzuri", "ilegalitati" si "reacredinta" a AC. Face parte din regulile jocului.

Tot dintr-un caz real, va pot spune ca intr-adevar respingerea este acceptata de catre CNSC sau Curte, doar daca se dovedeste ca prejudiciul a fost confirmat irevocabil prin instanta, sau doc.cons. nu mai poate fi atacat in instanta, ramanand definitiv.

Ce ati fi putut face pot doar sa imi imaginez, ptr. ca art.181 este inca o sarcina neclara aruncata in carca comisiilor de evaluare, in locul organismelor legale care ar trebui sa decida. Sa cereti inainte de respingere, clarificari de la AC emitenta si ofertant, ca sa va convingeti ca este definitiva constatarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces-verbal deschidere oferte licitatie fara intocmirea anexei cu documentele de calificare Jurist TM Jurist TM Buna ziua, tuturor! Azi am primit procesul verbal de la sedinta de deschidere a ofertelor la o licitatie publica- cerere de oferta. La procedura au ... (vezi toată discuția)
Contestatiile se depun numai la cnsc fara exceptie? aurora_oprescu2009 aurora_oprescu2009 Am participat la o licitatie publica (care nu a fost publicata pe SEAP ci intr-un ziar) si doresc sa depun contestatie. Lucrarea face parte dintr-un Proiect ... (vezi toată discuția)
Tert sustinator capacitate tehnica si/sau profesionala luandai luandai Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu informatii cu privire la urmatorul caz: Intentionam sa participam la o licitatie, insa nu indeplinim una dintre ... (vezi toată discuția)