avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Tert sustinator capacitate tehnica si/sau profesionala
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Tert sustinator capacitate tehnica si/sau profesionala

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu informatii cu privire la urmatorul caz:

Intentionam sa participam la o licitatie, insa nu indeplinim una dintre cerintele privind capacitatea tehnica/profesionala si anume " experienta personalului" - se cer contracte de munca, CV-uri si copii dupa diplome.
Putem folosi o alta firma, cu personal calificat in domeniu, insa nu stiu cum ar fi mai bine sa ne "asociem".
Fisa de date nu contine mentiuni cu privire la subcontractanti sau sustinatori. Mentioneaza doar forma juridica pt. grupul de operatori: asociere.

Cum ar trebui sa continuam? Sa luam firma cu experienta ca sustinator, sucontractant sau in asociere? Ce documente trebuie sa prezentam pentru fiecare dintre cazuri?

Am mai participat ca subcontractant la alte licitatii si nu ni s-a cerut decat decl. pv. calitatea de participant. Nu vreau insa sa le dau motive sa ne descalifice, as vrea sa fac un dosar cat mai complet...

Multumesc anticipat,
Alexandra
Cel mai recent răspuns: luandai , utilizator 16:51, 14 Martie 2013
1. Subcontractantul trebuie sa asigure executarea doar a partii subcontractante. Daca el are personalul cu calificare, este greu sa dovediti cum veti executa restul contractului, care nu e subcontractat, fara a detine personal calificat
2. Asociatul poate participa cu o cota oarecare la contract, nu neaparat egal. Poate participa de ex. cu 1% reprezentănd onorariul specialistilor. Va fi problema la acordul de asociere, cum e intocmit.
3. Conform ord.509 ANRMAP, anexa 2, sustinatorul poate participa cu o parte din resursele umane, acestea cumulandu -se cu ale ofertantului.

Va recomand sustinerea, e mai simpla, dar atentie la cum prezentati documentele. Documentele sustinatorului le gasiti in anexa 2 la Ord. ANRMAP, desi normal trebuiau precizate si in Fisa de date.
Dvs. decideti in functie de datele concrete si complete ale problemei.
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
vlad nicolae, moderator
Buna ziua,

Multumesc mult pentru raspuns. Cred ca, intradevar, sustinerea e cea mai simpla varianta.

Am cerut informatii cu privire la actele care trebuie predate pentru sustinator pentru ca pe un alt topic cineva recomanda ca sustinatorul "tehnic" sa prezinte si cazier judiciar, certificatele de taxe/impozite si atestare fiscala, constatator, certificat de plata CAS. Mi se pareau cam multe documente, nici la oferta individuala nu prezentam CAS sau cazier.

Toate bune,
Alexandra
Buna ziua/seara! In privinta sustinatorului, ordinlul ANRMAP citat mai sus indica seria doc pe care autoritatea contractanta TREBUIE sa prevada in cadrul documentatiei de atribuire atunci cand stabileste criteriile de calificare si selectie, indiferent daca este vorba de ofertant, asociat, subcontractant sau tert sustinator . In situatia in care autoritatea nu a indicat in cuprinsul doc de atrib ce anume trebuie prezentat de catre tertul sustinator, recomand solicitarea de clarificari de catre operatorul economic in aceasta privinta si urmarirea corelatiei cu dispozitiile Ordinului 171/2012 al ANRMAP.
Ultima modificare: Marți, 22 Ianuarie 2013
m999, utilizator
Nu se pot solicita mai multe documente pentru sustinator decat cele prevazute in ORD.509. Certificatele invocate nu trebuie prezentate.
Ulterior aparitiei Ordinului 509, au aparut modificari legislative care suplimenteaza nr. de documentele ce trebuie depuse de sustinator, respectiv:
1. Declaratie privind neincadrarea in prevederile art. 181 lit. a), lit. c1) si lit. d) din O.U.G. nr. 34/2006.
2. Declaratie pe propria raspundere privind neîncadrarea în dispozitiile prevazute la art. 69ˆ1 (evitarea conflictului de interese) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.34/2006. Documentele de demonstrare a neincadrarii in aceste situatii se depun numai daca sunt solicitate de autoritatea contractanta.

Alte discuții în legătură

Iso subcontractant ibitza78 ibitza78 Buna ziua! Am urmatoarea speta: Cerinta din Fisa de date este \\"[i]Se va prezenta Certificat privind implementarea si mentinerea unui Sistem de management ... (vezi toată discuția)
Urgent - sustinere in cadrul unei licitatii publice andr_georgi andr_georgi Va rog sa-mi spuneti daca o firma mica care are spre exemplu 8 angajati iar in cadrul unei licitatii publice ii trebuie pentru executie 50 de angajati, iar ... (vezi toată discuția)
Rog frumos raspuns ref. tert licitatie Alisssia Alisssia Daca in Ordinul 509 ANRMAP - Anexa 2 scrie ca la o oferta individuala la care se aduce un sustinator (exemplu: doar pentru cifra de afaceri) declaratia 181 ... (vezi toată discuția)