avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune

Buna ziua,

voi incerca sa expun cat mai succint situatia mea:
in anul 1999 s-a vandut o cota parte de 1/2 dintr-un teren unui tert. Restul de 1/2 din acest teren apartin in continuare mamei mele si bunicii (in calitate de mostenitoare ale bunicului meu). Tranzactia respectiva a fost inscrisa in cartea funciara, dar nu s-a procedat la iesirea din indiziune. Practic noi nu stim care bucata de teren ne apartine.
Mentionez ca aceasta cota parte de 1/2 a fost vanduta de unchiul mamei mele, care era co-proprietar.
Cum putem sa facem dezmembrarea acestui teren?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:23, 20 Martie 2009
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Parerea mea este sa mergeti direct la instanta.
Este mai avantajos si din punct de vedere financiar.
Evitati si riscurile de a achita bani notarului si apoi sa trebuiasca sa achitati bani si la avocat.

avocat Claudiu Lascoschi


Imi puteti spune va rog care sunt pasii de urmat pentru o actiune in instanta.
De ce acte avem nevoie si care ar fi costurile aproximative?
Va multumesc mult!
Desi vad ca mi-ati ignorat mesajul meu, si ati preferat un altul mai putin complet, dat de catre un avocat, o sa fiu nesimtit si o sa va raspund tot eu. Taxa de timbru este de 19 lei ( nu am erificat daca s-a modificat intre timp). O sa va coste in plus onorariul expertului, dar acesta va fi fixat de instanta.
Imi cer scuze ca am indraznit sa a raspund si promit ca o fac pentru ultima data!
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Taxa de timbru este de 19 lei.
Fara expertiza nu se poate face o lotizare.
Notarul nu face el desene si schite.Tot la expert se ajunge si daca ar ramane la notar.
Dar riscul este mare intrucat oamenii nu se inteleg si dupa ce dau bani la notar mai ajung si la instanta unde notarii nu au nicio competenta de a-i reprezenta.
Avocatul poate cere in mod diferit, in functie de avocat si de dificultatea si durata spetei.Oricum, daca nu sunt probleme sau daca va intelegeti, eu zic ca este mai ieftin la instanta decat la notar si nu riscati sa achitati bani de mai multe ori pt acelasi serviciu.
Expertiza costa cca 800 -1000 lei.

avocat Claudiu Lascoschi
Nu cred ca se poate determina asa, generic, unde e mai ieftin. Trebuie gasite oferte si vazut care e, in situatia data, oferta cea mai buna de timp si bani...
Onorariul expertului este procentual din valoarea terenului, de regula, in cazul dezmembrarii amiabile... Iar cel fixat de instanta poate fi si de 600 de lei; nu exista insa o siguranta a onorariului pana nu discutati cu un expert judiciar si-l intrebati pe ce bani va face dezmembrarea in cele doua cazuri date.
Mai e onorariul avocatului, care depinde si iar nu e sigur, stabilit prin lege, ci negociabil...
Mai e si onorariul notarului...
Abia dupa ce adunati aceste date si, raportandu-va la timpul in care doriti terminata treaba, puteti sa determinati ce cale sa alegeti.
Avantajul este ca daca se inteleg ii costa mai ieftin cu avocat iar daca nu se inteleg oricum ajung la avocat intrucat notarul nu poate solutiona cauza.

Prin urmare, prin deschiderea unui proces la instanta partea nehotarata trebuie sa se decida ce face.Ori se va intelege , ori se va judeca.
Daca nu depun actiune si partea nu este citata, aceasta poate sa spuna si 6 luni ca se gandeste ce sa faca iar notarul ii mai cheama o data si apoi inca o data si tot asa.Apoi notarul constata ca partile nu se inteleg si suspenda procedura.

Evident ca instanta va solutiona cauza pt ca notarul nu are aptitudinea conferita prin lege.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune rundaana rundaana impreuna cu fosta mea sotie sunt proprietarul unui teren intravilan in mediu urban cu deschidere de 10 m, si lungime de 40 m. fosta mea sotie doreste iesirea ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune simmona simmona Buna ziua! Am si eu o nelamurire. Sper sa ma fac inteleasa si sa nu va pierd prea mult timpul. Impreuna cu fratele meu am mostenit. in urma decesului ... (vezi toată discuția)
Partaj intre fratii mostenitori. Phantom.haxor Phantom.haxor Buna ziua am si eu o problema delicata. In urma decesului mamei noastre eu si fratele meu am mostenit un apartament,fiecare avand 50% cota parte.Acum noi ... (vezi toată discuția)