avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Care sunt drepturile si obligatiile partenerului ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Care sunt drepturile si obligatiile partenerului minoritar si majoritar functie de % detinute?

As dori sa stiu daca legislatia prevede o scala de drepturi (ma refer la luarea deciziei in AGA, in capacitatea de a bloca anumite decizii luate de actionarul minoritar, ceva de genul asta) in functie de procentele detinute.
Nu ma refer la dividente, infiintare societate...
Ex: daca un asociat detine 49 la suta, are mai multa putere in influentarea deciziilor decat daca are 40 % sau 25% sau 10%? Adica ar conta in influentarea deciziilor daca ai 10% sau 49%. sau actionarul majoritar decide orice daca are50%+1.
Si revin, exista o scala ?
Va multumesc foarte mult.
Marius

Cel mai recent răspuns: Marius123 , utilizator 13:26, 20 Martie 2009
rectific in prima paranteza vorbeam de "de a bloca anumite decizii luate de actionarul majoritar" scuze
Daca actul constitutiv nu deroga de la principiul ca o actiune da dreptul la un vot, nu exista o "scala". Exista doar majoritate de vot si in functie de asta un actionar minoritar poate sau nu sa blocheze decizia. De ex nu va conta daca are 40 sau 49% in conditiile in care decizia de ia cu 75%, deoarece in ambele cazuri votul sau negativ duce la respingerea propunerii.

Exista alte categorii de drepturi care tin de procent, de ex dreptul actionarilor care detin mai mult de 5% de a cere convicarea AGA, de a suplimenta ordinea de zi, etc.

PS: Va rog sa folositi functia de editare a mesajului pentru rectificari sau completari. Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2009
ContSters20980, utilizator
Va multumesc.
Cazul la care ma refer este ca sunt numai 2 actionari, unul majoritar si altul minoritar (stiu ca legea prevede 5 act. minim, dar sa zicem ca ceilalti 3 sunt de carton-sunt reprezentanti ai celorlalti 2).
Pun aceasta intrebare pentru ca in alte tari anumite procente pot bloca anumite decizii care afecteaza intr-o masura mai mare societatea.
Deci sa inteleg ca cine are 50%+1 din actiuni, ia toate deciziile privind societatea.
Totusi ati dat un exemplu bun cu 5%. Imi mai puteti da si alte exemple de acest gen, ce initiative (sau drepturi) poate lua actionarul minoritar? Nu ma refer la impartirea procentuala a dividendelor, dar de exemplu actionarul majoritar poate lua decizia sa nu fie acordate dividende, actionarul minoritar poate face ceva?
Va multumesc inca odata!
Cinci actionari e numarul minim intr-o societate pe actiuni SA. Intr-o societate de tip SRL, participantii la beneficii si pierderi se numesc asociati, nu actionari. Un SRL poate functiona si cu un singur asociat.
Cine are 50+1 poate lua decizii doar daca in actul constitutiv nu se prevede altfel. Actul constitutiv poate sa determine un procent de 75% (sau orice alt procent) pentru adoptarea unei decizii in AGA.
De asemenea, pentru hotararile avand ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociatilor, daca actul constitutiv nu prevede altfel.

Mult succes!
Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2009
Cabinet de Avocat Larisa ªomfãlean, Avocat
Numarul minim de asociati in SA-uri este 2, nu 5, si asta de pe 1 decembrie 2006...

Ideea este ca legea romana nu reglementeaza drepturile de blocaj ale actionarilor minoritari, ci invers, majoritatea cu care se ia decizia. Prin urmare, cel care poate impune decizia este cel care are singur majoritatea respectiva, care nu in toate cazurile este de 50%+1. Depinde de tipul de decizie si mai ales de prevederile actului constitutiv.

Daca vorbim de drepturi extra-decizionale, atunci avem pe de o parte drepturile generale ale oricarui actionar:
- dreptul de preferinta la majorarea capitalului social
- dreptul la dividende
- dreptul de a participa la AGA
- dreptul de vot
- dreptul la informare (intrebari adresate consiliului de administratie, sau informari realizate cu prilejul AGA)
- dreptul de control, manifestat prin posibilitatea de cere anularea hotararilor AGA, inlaturarea inregistrarilor din registrul comertului, propunerea initierii actiunii in raspunderea administratorilor/directorilor, plus controlul indirect exercitat prin intermediul cenzorilor/auditorilor.

In plus, mai sunt anumite drepturi legate de lege de pragul de 5%:
- dreptul de a cere convocarea AGA
- dreptul de a introduce noi puncte pe ordinea de zi;
- dreptul de a introduce in numele societatii actiunea in raspunderea administratorilor;
- dreptul de a reclama cenzorilor/auditorilor fapte legate de gestiunea societatii.

Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2009
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Parti sociale guest13 guest13 Daca infiintez o firma noua (srl) cu inca un asociat (60%-40% eu avand 60% dar celalalt asociat are mult mai mult capital si nu vreau pe viitor sa preia ... (vezi toată discuția)
Convocare aga MIXAM MIXAM O societate cu doia asociati : unul detine 0,2% din partile sociale si celallat evident diferenta. Asociatul majoritar este si administrator numit prin actul ... (vezi toată discuția)
Drepturile unui asociat/actionar nicoleta_85 nicoleta_85 ce drepturi are un asociat minoritar in cadrul unei societati.. dar un actionar minoritar? imi puteti indica art si acte normative care prevad aceste ... (vezi toată discuția)