avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de crestere a copilului

daca m-am angajat, mai pot primi bani pentru cresterea copilului? am auzit ca se pierde insemnizatia si se primeste o "somatie" pana cand copilul face 2 ani? e adevarat? imi puteti spune mai multe, va rog?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:51, 29 August 2013
Nu inteleg foarte bine despre ce este vorba in cazul dumneavoastra, dar daca v-ati angajat cu contract de munca in perioada in care sunteti in concediu de crestere copil (de un an sau doi, in funtie de ceea ce ati optat)nu mai puteti primi indemnizatie pentru cresterea copilului. In cazul in care v-ati reluat activitatea pana la implinirea varstei de un an a copilului (si aveati concediu de un an) atunci veti beneficia de un stimulent in valoare de 600 lei pana la implinirea varstei de doi ani a copilului. Daca nu, veti primi in continuare alocatia de 200 lei.
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2013
Iulianaz, utilizator
Daca sunteti in CCC si realizati venituri supuse impozitului pe venit, atunci plata indemnizatiei se suspenda.

Art.16 din OUG nr.111/2010 prevede:
......
(2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
....
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
.....
copilul implineste 9 luni pe 4 septembrie, iar eu astazi (28.08) am fost la interviu pentru un job part-time. am optat pentru indemnizatie (600 lei/luna) timp de 2 ani de zile deoarece eu nu am lucrat deloc pana in momentul in care am nascut. pe 16 septembrie ar trebui sa incep munca. pana la urma ce se va intampla cu indemnizatia sau cu stimulentul? mai beneficiez de vreunul?
1. In mesajul anterior, v-am redat textul de lege care prevede ca daca in perioada CCC realizati venituri supuse impzoitului pe venit (dvs ati mentionat ca urmeaza sa fiti angajata) atunci plata indemnizatiei se suspenda incepând cu ziua următoare celei în care realizati venituri supuse impozitului.


2. Art. 7 din OUG nr.111/2010:
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

3. Astfel, daca ati optat pentru CCC pana la 2 ani veti beneficia de stimulentul de insertie daca reluati activitatea dupa ce implineste copilul 1 an.
Stimulentul de insertie are o valoare de 500 lei si il veti primi pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copilul dvs.
1. Daca ati optat pentru CCC pana la 2 ani si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an se va suspenda plata indemnizatiei pentru CCC si, dupa ce implineste copilul 1 an, veti primi stimulentul d einsertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.

2. Pentru aceasta mergeti la Primarie cu o copie dupa contractul individual de munca si completati cererea pentru stimulentul de insertie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Crestere copil pana la 2 ani oanca oanca buna ziua, as vrea si eu sa stiu: daca optez pentru concediu de crestere copil pana la 2 ani si ma intorc la munca inainte de 1 an, m-ai primesc indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie grf grf buna ziua fetita mea face un an in 5 iulie eu am optat pt concediu de crestere a copilului pt varianta cu 2 ani intrebarea mea ar fi 1. Daca ma intorc la ... (vezi toată discuția)
Dreptul la stimulent insertie 500 de lei gabrielavoinea gabrielavoinea Buna ziua! Am nascut in februarie 2012, lucrand in invatamant si nefiind cadru didactic titular la vremea aceea, am optat pentru CCC de 2 ani. Dar s-a ivit ... (vezi toată discuția)