avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pentru ca un minor sa poate avea o viata libera si sa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pentru ca un minor sa poate avea o viata libera si sa se poata casatori daca parintii nu prea sunt de acord ce trebuie facut?

buna ziua, am o problema cu parintii mei. Acestia au semnat declaratiile ca-mi dau acordul la o viata libera fara sa depind de ei dar nu vor sa le depuna eu as putea sa le depun . Am 16 ani si imi doresc sa pot avea o viata libera si eventual o viitoare casatorie. Ce trebuie sa fac ? multumesc
Chiar trebuie sa te casatoresti la 16 ani ?:( Cu ce ti-ar imbunatati traiul ?

Varsta matrimoniala Art. 272
(1) Casatoria se poate incheia daca viitorii soti au implinit varsta de 18 ani.
(2) Pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai sau, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela in a carei circumscriptie minorul isi are domiciliul. In cazul in care unul dintre parinti refuza sa incuviinteze casatoria, instanta de tutela hotaraste si asupra acestei divergente, avand in vedere interesul superior al copilului.
(3) Daca unul dintre parinti este decedat sau se afla in imposibilitate de a-si manifesta vointa, incuviintarea celuilalt parinte este suficienta.
(4) De asemenea, in conditiile art. 398, este suficienta incuviintarea parintelui care exercita autoritatea parinteasca.
(5) Daca nu exista nici parinti, nici tutore care sa poata incuviinta casatoria, este necesara incuviintarea persoanei sau a autoritatii care a fost abilitata sa exercite drepturile parintesti.

Ori ceri sa capeti capacitate de exercitiu mai devreme, apoi poti face ce doresti, ori ceri incuviintare doar pt casatorie.
mergi intai la DGASPC.
Adultii vor sa fie copii, copiii vor sa devina mai repede adulti...
imi doresc asta nu neaparat pentru ca mi-ar imbunatatii traiul dar sincer imi doresc sa stau mai mult cu persoana iubita iar parintii nu-l accepta... asta fiind cam singura solutie ramasa..
:D candva o sa-ti doresti sa stai cat mai putin..
Haide, ca nu intra zilele in sac, aveti o viata intreaga inainte sa va tot vedeti si iubiti, fiecare etapa are vremea ei, acum e vremea scolii.. pt casatorie cu bune, dar si cu multe obligatii si responsabilitati, e vreme destula, lasa pe mai tarziu.
scoala e obligatorie pe primul plac prietenul meu vrea chiar sa fac dreptul.. nu asta ar fi o problema insa parintii mei nu-l acc
Pentru ca un minor sa poate avea o viata libera trebuie mai intai sa creasca. O viata libera presupune alegeri dar si responsabilitatea pentru consecintele lor. Chiar daca acum ai sentimente sincere pentru un baiat, sa stii ca si cu si fara voia parintilor tai, in timp evoluezi. Gusturile se mai schimba, nevoile la fel. Ceea ce te deranjeaza acum- faptul ca nu poti petrece atat de mult timp cu iubitul tau- ar putea fi o nimica toata pe langa ce te-ar putea deranja mai tarziu cand va trebui sa iti asumi responsabilitatile unei vieti de familie, sa tii pasul cu scoala si sa renunti la experientele de care se vor bucura celelalte fete de varsta ta. Daca nu te poti sustine singura, vei schimba o dependenta pe alta si asta nu e deloc libertate. Investeste in tine, pune-te pe tine pe primul plan ca persoana, pastreaza-ti sentimentele, discuta cu parintii tai din nou si din nou. Da-ti timp si da-le timp. Imi este foarte neclar cum de parintii tai ar fi fost dispusi sa-ti dea libertate totala dar nu si o libertate mai mica, aceea de a iti permite sa petreci timp mai mult cu persoana pe care o placi, poate sub supravegherea lor, la inceput. Mai discutati, mai negociati.
Spre binele tau, mai gandeste-te.Nu degeaba exista vorba aceea : "Nu te grabi ca fata mare la maritat! "
Instanta va avea oricum in vedere interesul superior al minorului si s-ar putea sa constati cu surprindere ca intre dorinta ta de moment si binele tau nu se pune intotdeauna =.:)

Alte discuții în legătură

Vreau sa plec de acasa! ContSters295418 ContSters295418 Buna!Am 17 ani si vreau sa plec de acasa.Nu ma mai inteleg deloc cu parintii si vreau sa plec la iubitul meu care este major.Nu as vrea sa pateasca nimic el ... (vezi toată discuția)
Am 16 ani si as dori sa ma mut la iubitul meu !!!!! AnaMaria98 AnaMaria98 Am 16 ani si as dori sa ma mut la iubitul meu care are 22 pentru ca acasa nu mai suport tratametul pe care mil ofera parinti mei...mereu sunt agresata verbal ... (vezi toată discuția)
Poate o fata la 15 ani sa se mărite? Stefi nla Stefi nla Bună vreau sa știu și eu dacă o fata la 15 ani vrea sa se mărite cu iubitul ei dar părinți nu o lasa sunt împotriva. Poate sau nu poate sa se ... (vezi toată discuția)