avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Lipsa gestiune
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Lipsa gestiune

Buna seara.In urma unui control al curtii de conturi in dec.2011 mi-sa descoperit o diferenta de.8.000 lei in anul 2008,diferenta este produsa in perioada 01.01.2008 si 31.10.2008.s-a intocmit un dosar de cercetare penala care nici pana la aceasta data nu sa pus pe rol.Mi-sa spus de la politie ca sunt cercetat pentru delapidare prescriptia pentru acesta fapta am vazut in codul penal se prescrie dupa 5 ani de la producere,daca dosarul nu se pune pe rol pana dupa 01 noiembrie cand se implinesc cei 5 ani ce pot face?Multumesc anticipat pentru un raspuns autorizat.In prezent sunt suspendata din functie,cu toate ca nu am fost trimisa in judecata fiind functionar public.
Cel mai recent răspuns: emil6702 , utilizator 15:01, 1 Septembrie 2013
Pai nu v-au chemat sa dati declaratii pana acum?
declaratie la politie am dat anul trecut in mai cand mi-sa adus la cunostiinta si fapta iar de atunci pauza nu ma mai itrebat nimeni de nimic.
Daca stiti numarul de dosar, imputerniciti un avocat pt studierea acestuia. Nu va mai prezentati la Politie fara avocat specializat in cauze penale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 August 2013
emil6702, utilizator
Nu stiu ce ati vazut dvs dar va spun ce vad eu, daca se va retine doar alin.1 pedeapsa este de la 1-15 ani , iar termenul de prescriptie al raspunderii penale este de 10 ani, mai mult decat atat cursul prescriptiei a fost intrerupt cu siguranta pana acum, dupa fiecare intrerupere curgand un nou termen, totusi in termen de 20 de ani de la savarsirea infractiunii intervine prescriptia speciala oricate intreruperi ar intervenii.
ART. 215^1
Delapidarea
Însuşirea, folosirea sau traficarea, de către un funcţionar, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 15 ani.
În cazul în care delapidarea a avut consecinţe deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
ART. 122
Termenele de prescripţie a răspunderii penale
#M32
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana fizică sunt:
#B
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 15 ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
#M32
(1^1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana juridică sunt:
a) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani;
b) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani sau amenda.
#B
(2) Termenele arătate în prezentul articol se socotesc de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, iar în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni.
#M32
(3) Răspunderea penală a persoanei juridice se prescrie în condiţiile prevăzute de lege pentru persoana fizică, dispoziţiile prevăzute în art. 121 - 124 aplicându-se în mod corespunzător.
#B
ART. 123
Întreruperea cursului prescripţiei
Cursul termenului prescripţiei prevăzute în art. 122 se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act care, potrivit legii, trebuie comunicat învinuitului sau inculpatului în desfăşurarea procesului penal.
După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.
Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.
#M46
ART. 124
Prescripţia specială
Prescripţia înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripţie prevăzut la art. 122 este depăşit cu încă o dată.
#B
multumesc.

Alte discuții în legătură

Prescriere dosar penal Silviuvox Silviuvox Buna ziua , in 2005 , mi s-a inceput urmarirea penala, ca complice pentru furt. Dosarul inca este la procuratura , in \\" cercetari\\". In cat timp se va ... (vezi toată discuția)
Prescriptie Maria Toma Maria Toma Termenul de prescriptie a raspunderii penale a persoanei juridice poate fi suspendat sau intrerupt? (vezi toată discuția)
Prescriere fapta penala piticutu3 piticutu3 as dori sa stiu in cat timp se prescre infractiunea de talharie si evaziune fiscala. Multumesc (vezi toată discuția)