avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren agricol arendat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren agricol arendat

Am arendate cu contract de arenda 2 ha de teren agricol. Contractul a fost facut pe cinci ani si expira pe 1 octombrie anul acesta. Vreau sa vand, am facut cadastrul si am gasit cumparator, arendasul insa nu vrea sa dea declaratie la notar ca sa renunte la dreptul de preemptiune si nici nu vrea sa cumpere. Ce cai de actiune am ca sa vand si sa pot lua in continuare si renta viagera ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 August 2013
Amitrica, utilizator
Cel mai recent răspuns: simona iuliana , utilizator 14:13, 27 Septembrie 2013
Dreptul de preempțiune
Art. 1.849. - Arendașul are drept de preempțiune cu privire la bunurile agricole arendate, care se exercită potrivit art. 1.730-1.739.


Ce spune art.1732?

Condițiile exercitării dreptului de preempțiune
Art. 1.732. -
(1) Vânzătorul este obligat să notifice de îndată preemptorului cuprinsul contractului încheiat cu un terț. Notificarea poate fi făcută și de acesta din urmă
(2) Această notificare va cuprinde numele și prenumele vânzătorului, descrierea bunului, sarcinile care îl grevează, termenii și condițiile vânzării, precum și locul unde este situat bunul
(3) Preemptorul își poate exercita dreptul prin comunicarea către vânzător a acordului său de a încheia contractul de vânzare, însoțită de consemnarea prețului la dispoziția vânzătorului
(4) Dreptul de preempțiune se exercită, în cazul vânzării de bunuri mobile, în termen de cel mult 10 zile, iar în cazul vânzării de bunuri imobile, în termen de cel mult 30 de zile. În ambele cazuri, termenul curge de la comunicarea către preemptor a notificării prevăzute la alin. (1).


Notificaţi-l pe arendaş (prin executorul judecătoresc). Dacă nu îşi va exercita dreptul în cele 30 de zile, puteţi vinde fără nicio oprelişte.
Ca sa fac contract de vanzare cu un tert notarul cere acordul arendasului sau comunicare catre acesta cu un an inainte. Contractul de arenda expira pe 01.10.2013 si pot vinde oricum dupa aceea. As fi dorit o solutie mai rapida ca sa pot merge la APIA cu actul de vanzare si sa iau in continuare renta viagera (e necesara continuitate intre contractul vechi de arenda si actul de vanzare).
In cazul in care contractul cu arendasul nu este expirat si vreau sa vand la o suma mai mare decat este dipus acesta sa ofere, ce posibilitati exista?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de preemtiune gicsyyy gicsyyy as dorii sa stiu cine are acest drept un ocupant abuziv al unui teren sau un solicitant de concesiune sau vecinul invecinat (vezi toată discuția)
Vanzare teren prin licitatie- insoiventa AdrianaPac AdrianaPac Buna ziua, Va solicit ajutorul in urm speta: teren scos la licitatie de casa de insolventa, este castigat de mine. Acum se va astepta inca 30 zile pt ... (vezi toată discuția)
Mediere - invitatie refuzata de doua ori Dumies Dumies am contactat arendasul prin intermediul unui mediator sa-si exprime dreptul de preemptiune. Este dovada ca a primit invitatiile (doua) nu s-a prezentat si am ... (vezi toată discuția)