avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa terminarea liceului?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa terminarea liceului?

daca am terminat liceul la seral pot lua somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:19, 2 Septembrie 2013
Da,cu conditia sa va inregistrati la agentia de somaj si sa nu aveti activitate de munca sau sa continuati studiile.
Mergeti mai repede la agentia de somaj sa va inregistrati.
Absolventii care nu reusesc sa se angajeze in maxim 60 de zile de la absolvirea unei institutii de invatamant pot solicita acordarea indemnizatiei de somaj.

Asadar, absolventii au posibilitatea de a solicita acordarea indemnizatiei de somaj daca, intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire, nu si-au gasit un loc de munca, insa doar cu anumite conditii :
- trebuie sa fie absolventi ai unei institutii de invatatmant, adica sa fi obtinut o diploma sau un certificat de studii in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.

- absolventii trebuie sa dovedeasca faptul ca nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale, desi au incercat. Astfel, ei trebuie ca, in perioada a 60 de zile de la absolvire, sa se inregistreze la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti, pe baza cartii de identitate, a adeverintei de la medicul de familie si a actului de absolvire a formei respective de invatamant. Pot fi inregistrati chiar si la alti furnizori de servicii specializate, insa acestia trebuie obligatoriu acreditati in conditiile legii.

- absolventii nu trebuie sa urmeze o forma de invatamant si nici sa realizeze venituri. Exceptie fac cei care au venituri din activitati autorizate, dar acestea trebuie sa fie mai mici de 500 lei, adica valoarea indicatorului social de referinta.

Mai multe detalii
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiaza indemnizatie crestere copil? simona_24 simona_24 Va rog din suflet sa-mi spuneti daca sora mea beneficiaza de indemnizatie. Sa va explic situatia. A terminat anul trecut facultatea de farmacie,dand examenul ... (vezi toată discuția)
Întrebare şomaj Olariu_Cosmin Olariu_Cosmin Bună seara, am o întrebare legată de acordarea şomajului. În această vară termin liceul şi doresc să urmez o facultate, pot beneficia de şomaj până ... (vezi toată discuția)
Somaj persoane ce termina liceu la seral sau far frecventa alina_25 alina_25 Persoanele ce termina liceu la seral sau fara frecventa primesc indemnizatie de somaj ? Va multumesc! (vezi toată discuția)