avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj persoane ce termina liceu la seral sau far ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj persoane ce termina liceu la seral sau far frecventa

Persoanele ce termina liceu la seral sau fara frecventa primesc indemnizatie de somaj ?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: alina_25 , utilizator 11:30, 16 Aprilie 2017
Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cãutarea unui loc de muncã, aflate în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant;.
...

Art. 17.
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
...

Art. 34
...
(3) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (2) beneficiazã de indemnizaţii de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii.
....

Art. 38.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã persoanelor prevãzute la art. 17, la cerere, dupã caz, de la data:
...
l) expirãrii perioadei de 60 de zile, prevãzutã la art. 17 alin. (2) lit. a);
...

art.82
În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.


Normele de aplicare a Legii 76/2002 :
Art.8

(1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (2) lit. a) din lege se consideră că nu au reuşit sau nu au putut să se încadreze în muncă dacă fac dovada că în perioada de 60 de zile de la data absolvirii s-au înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditaţi în condiţiile legii sau care nu se supun potrivit legii condiţiei de acreditare, în vederea medierii pentru încadrare în muncă.
.....

Asadar, nu se precizeaza nicaieri ca trebuie sa fi frecventat cursurile la zi.
Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj roxanik18 roxanik18 imi puteti spune va rog daca pentru indemnzatia de somaj pentru absolventi te poti inscrie doar intr-un termen de 60 zile sau poti si dupa. (vezi toată discuția)
Ajutor somaj absolventi tuilleries tuilleries Buna ziua! Fiul meu a intrerupt cursurile in clasa a XII-a. Le-a reluat anul trecut la seral si acum va sustine examenul de bacalaureat. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa doua luni de munca utilizatoare04 utilizatoare04 buna seara! in vara am terminat facultatea apoi am inceput sa imi scot actele pt somaj, dar intre timp m.am angajat, pt prima data, cu contract pe perioada ... (vezi toată discuția)