avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Invocarea exceptiei de neexecutare in contractul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Invocarea exceptiei de neexecutare in contractul de locatiune

Locatarul nu si-a mai platit chiria de 3 luni , iar acum doreste sa paraseasca locatia inchiriata , desi contractul de locatiune nu a ajuns la termen , motivand ca a gasit o locatie unde chiria este mai mica .
Locatorul nu este de acord cu rezilierea contractului , avand in vedere datoria de 40.000 lei pe care locatarul o are la plata chiriei , la care se adauga si utilitatile neachitate de catre acesta .
De asemenea contractul nu prevede posibilitatea denuntarii unilaterale .

Avand in vedere ca locatarul nu si-a executat obligatia ce-i revine prin contract , de plata a chiriei , poate locatorul sa invoce exceptia de neexecutare a contractului astfel incat nici el sa nu-si mai execute obligatia de a asigura folosinta imobilului ?

Locatorul nu doreste rezilierea contractului si ar dori sa se prevaleze de aceasta exceptie de neexecutare , ceea ce ar insemna sa inchida imobilul si sa nu mai permita accesul locatarului in incinta acestuia . Insa activitatea locatarului va fi astfel blocata pana la plata datoriilor pe care le are fata de locator .

Avand in vedere conditiile date , poate locatarul sa se intoarca impotriva locatorului cerand despagubiri pentru pierderile inregistrate ca urmare a blocarii activitatii ?

Mentionez ca acest contract a fost incheiat in anul 2010 , a expirat termenul in iulie 2012 , a continuat tacit , iar in luna august 2013 s-a semnat un act aditional de prelungire a contractului in aceleasi conditii pana in decembrie 2014 .

Multumesc anticipat tuturor celor care imi vor acorda un raspuns !
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:54, 3 Septembrie 2013
Nu puteţi invoca acea excepţie şi, în acelaşi timp, să pretindeţi achitarea chiriei în continuare (atît a celei restante, cît şi a celei la zi) fără să puneţi imobilul la dispoziţia locatarului.

Ceea ce puteţi face este să cereţi rezilierea contractului şi plata de daune interese.
Dar eu nu vreau sa cer rezilierea contractului , vreau sa-mi recuperez chiria neplatita pana la aceasta data .

Si nu voi solicita chirie pentru perioada in care se aplica exceptia de neexecutare a contractului .
Normal , eu nu execut , nici el nu va executa ...

Dar eu as vrea sa recurg la aceasta exceptie pentru a-mi recupera chiria restanta , neachitata din lunile trecute . Se poate ?
Stie cineva ?
Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2013
Faur Ionela-Carmen- Cabinet de Avocat, Avocat
Tot NU.

Printre altele, nu vă lasă codul civil:

Art. 1.831. -
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, evacuarea chiriașului se face în baza unei hotărâri judecătorești
(2) Chiriașul este obligat la plata chiriei prevăzute în contract până la data eliberării efective a locuinței, precum și la repararea prejudiciilor de orice natură cauzate locatorului până la acea dată.



Articolul este aplicabil şi contractului încheiat cu un profesionist:

Art. 1.778. -
(3) Locațiunea spațiilor destinate exercitării activității unui profesionist este supusă prevederilor prezentei secțiuni, precum și dispozițiilor art. 1.824 și 1.828-1.831.
Va multumesc pentru raspuns si pentru timpul acordat , insa eu nu vreau sa evacuez chiriasul ....

Din cele aratate de dvs. , sa inteleg ca nu pot invoca exceptia de neexecutare a contractului in cazul locatiunii ?

Stiu ca pot invoca rezilierea contractului cu plata de despagubiri , insa daca eu reziliez contractul , cum doreste locatarul , ei se vor muta intr-un alt imobil , iar eu voi ramane cu paguba .

Iar pana se vor trimite citatiile , pentru un eventual proces si pana se va fixa primul termen de judecata , nu voi mai avea ce sa recuperez . Fie pentru ca firma a fost inchisa , fie pentru ca nu mai au niciun activ care sa poata fi valorificat etc...

In afara de reziliere cum ma mai pot apara impotriva acestor rau -platnici ?
Cereţi instituirea unui sechestru asigurător sau poprire asigurătorie (art.951 - 970 C.pr.civilă)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza contract de inchiriere spatiu comercial intre doua societati trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Care ar trebui sa fie clauza specificata intr-un contract de inchiriere spatiu comercial intre doua s.r.l.uri, ca in caz de neplata a chiriei, ... (vezi toată discuția)
Evacuare chiriasi nsemeniuc nsemeniuc Exista vreun motiv pentru a nu putea evacua pe loc (eventual cu sprijinul politiei) niste chiriasi care nu au respectat contractul, in care exista mentiunea ca ... (vezi toată discuția)
Chirias luat in spatiu ballo ballo La expirarea contractului de inchiriere (inregistrat la ANAF) sau anularea acestuia pentru neplata chriei pot evacua din locuinta chiriasul indiferent de ... (vezi toată discuția)