avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Asumare obligatii familie tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Asumare obligatii familie tata

Am o prietena care a fost crescuta doar de mama, tatal neavand nici o implicare (platea uneori, cand isi amintea pensie alimentara). De ceva timp tatal ei a inceput sa o caute si sa-i spuna ca ar trebui sa-si aminteasca de faptul ca are si bunici de pe tata care sunt batrani si au nevoie de sprijinul ei si, in plus nici el nu o duce foarte bine.
Intrebarea ei ar fi urmatoarea: avand in vedere ca tatal ei nu si-a asumat responsabilitatea de a o creste, exista vreo lege care sa o oblige sa aiba grija deel si de familia lui? Pot exista repercursiuni juridice asupra ei?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:56, 4 Septembrie 2013
Pai intai tatal trebuie sa dovedeasca ca se afla in nevoie.. n-are pensie sau alte venituri.
Tatal, daca tot are bunuri de lasat, sa semneze un contract de intretinere cu cineva.
Daca devine insistent sa il ignore, sa isi schimbe nr de tel eventual, daca devine violent sa cheme politia. daca se impune un ordin de restrictie, poate fi obtinut, nu cred ca se va ajunge sa fie violent.

gi-jane2 a scris:

Pai intai tatal trebuie sa dovedeasca ca se afla in nevoie.. n-are pensie sau alte venituri.
Tatal, daca tot are bunuri de lasat, sa semneze un contract de intretinere cu cineva.

Din cate a mai auzit prietena mea de la alte cunostinte, tatal ei nu poate sa beneficieze de pensie, avand in vedere ca nu prea i-a placut sa munceasca si a fost mai mult intretinut de catre parinti. Acum el nu urmareste decat sa isi asigure viitorul, adica incearca sa caute pe cineva care sa preia sarcinile parintilor sai (care intr-o zi nu vor mai fi).
In ceea ce priveste bunurile pe care prietena mea le-ar putea mosteni, acestea constau intr-un apartament cu 2 camere, o garsoniera si niste bijuterii, dar avand in vedere ca acum este majora si se descurca singura, ar dori sa renunte la toate acestea doar ca sa aiba liniste. Cum se poate face renuntarea la o mostenire?
Nu poate renunta la o mostenire nedeschisa, nici pacturi asupra unor mosteniri viitoare nu poate face. Cand va deceda tatal , poate da declaratie de renuntare la mostenire, daca nu vrea sa ia ce are dreptul.
Nu cred ca e cazul sa-si faca griji, nu cred ca va fi obligata sa-l intretina. Se poate intretine din bunurile sale. Cine se afla in stare de nevoie din culpa sa, nu poate pretinde decat strictul necesar, dar asta are cum sa si-l asigure si singur.
Pe bunici nu e obligata ea sa-i intretina, batranii cred ca au pensii, iar de ajutat prin casa, n-are decat sa-i ajute fiul lor.
Cu bunicii cum se intelege, care a fost relatia cu ei ?

@gi_jane Nu poate renunta la o mostenire nedeschisa, nici pacturi asupra unor mosteniri viitoare nu poate face.

Pactele asupra unei mosteniri nedeschise (momentul deschiderii succesiunii este cel al mortii , de cand se poate proceda la dezbatere succesorala si partaj ) sunt lovite de nulitate absoluta.

Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Asa e, corect e " pacte " :)

Alte discuții în legătură

Buna ziua! locuiesc in constanta si lângă casa mea locuiesc ... Ioan_Chris Ioan_Chris Buna ziua! Locuiesc in Constanta si lângă casa mea locuiesc doi bătrâni împreuna cu una din fiice, dar din partea tatălui. Fiica lor nu prea îi ... (vezi toată discuția)
Succesiune foster foster Buna ziua si ma bucur ca exista un forum cu asa ceva ptr toata lumea. Am si eu o problema putin mai conplicata parerea mea in legatura cu succesiunea pe ... (vezi toată discuția)
Batran aruncat de copii im0rtel im0rtel Buna ziua , ma gasesc in urmatoarea situatie : Bunicul mi-a murit in 1993 . Bunica a supravietuit pana astazi . Ea are 4 copii . 2 baieti si 2 fete . 1 ... (vezi toată discuția)