avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Locuiesc in Constanta si lângă casa mea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Locuiesc in Constanta si lângă casa mea locuiesc ...

Buna ziua! Locuiesc in Constanta si lângă casa mea locuiesc doi bătrâni împreuna cu una din fiice, dar din partea tatălui. Fiica lor nu prea îi îngrijește cum trebuie, bătrâna(mama vitrega) fiind la pat si când am vizitat-o era scăpată pe ea, uda pana la gât de la urina, murdara, camera murdara, fără caldura. As dori sa știu dacă, legal, copii sunt obligați sa-si îngrijească părinții la bătrânețe? Va mulțumesc si astept cu interes răspunsul cuiva.
Cel mai recent răspuns: Ioan_Chris , utilizator 12:23, 3 Februarie 2022
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da exista aceasta obligatie prevazuta in codul civil, insa dvs vorbiti de mama vitrega unde nu exista o relatie de rudenie
Mama este vitrega pt fata, dar este tatăl biologic al fetei. Plus ca, copii biologici ai mamei sunt plecați in afara și nici ei nu au grija de ea. Ce articole din lege obliga la îngrijirea părinților? Va mulțumesc!

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Da exista aceasta obligatie prevazuta in codul civil, insa dvs vorbiti de mama vitrega unde nu exista o relatie de rudenie

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
faceti plangere la dgaspc.
Fiica batranului nu are obligatii fata de femeie decat daca a crescut-o ea, copiii ei au. Primul obligat e sotul de fapt si apoi copiii.
unde nu exista solutii, ar trebui sa se ocupe statul prin serviciile sociale

Potrivit art. 516 Noul Cod Civil, obligaţia de întreţinere există:

a) între soţ şi soţie;

b) între rude în linie dreaptă, fără deosebire după cum acestea sunt rude din căsătorie ori din afara căsătoriei, şi anume:

- între părinţi şi copii;

- între bunici şi nepoţi;

- între străbunici şi strănepoţi;

c) între rudele colaterale de gradul al doilea, adică între fraţi şi surori. Această obligaţie există şi în cadrul rudeniei rezultate din adopţie-,




h) copilul astfel întreţinut va putea fi obligat să dea întreţinere soţului părintelui său dacă acesta l-a întreţinut timp de cel puţin 10 ani;

i) obligaţia de întreţinere la care sunt ţinuţi moştenitorii persoanei care a fost obligată la întreţinerea unui minor sau care, fără a avea obligaţia legală, i-a dat acestuia întreţinere. în această situaţie, obligaţia moştenitorilor nu este o obligaţie proprie a, ci ei continuă obligaţia autorului lor, în anumite condiţii, şi anume: cât timp copilul creditor al întreţinerii este minor şi numai dacă părinţii acestuia au murit, sunt dispăruţi sau se află în nevoie. De asemenea, obligaţia moştenitorului este condiţionată de acceptarea moştenirii şi este limitată la valoarea bunurilor moştenite. După cum se vede, şi în această situaţie este vorba de o obligaţie de întreţinere cu caracter unilateral.

Ordinea în care se datorează întreţinerea
Reguli cu privire la ordinea în care se datorează întreţinerea.

Întreţinerea se datorează, potrivit art. 519 Noul Cod Civil, în ordinea următoare:

a) soţii şi foştii soţi îşi datorează întreţinere înaintea celorlalţi obligaţi;

b) descendentul este obligat la întreţinere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulţi descendenţi sau mai mulţi ascendenţi, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;

c) fraţii şi surorile îşi datorează întreţinere după părinţi, însă înaintea bunicilor.


Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2022
gi-jane2, moderator
Va mulțumesc!


editat citat
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2022
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia de intretinere Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Cine are obligatia de intretinere a unui batran internat intrun ayil, conform codului civil pana la ce grad (vezi toată discuția)
Bunicul meu a avut două fete, eu fiind nepoata celei mai în ... Denxela Denxela Bunicul meu a avut două fete, eu fiind nepoata celei mai în vârstă dintre ele. Mama mea a decedat, iar acum mătușa mea este singură fiică în viață a ... (vezi toată discuția)
Cine sunt susținătorii legali ai unui vârstnic cu venituri mici? chifor_lia chifor_lia Am un bunic internat intr-un centrul pentru persoane varstnice,iar veniturile dansului nu acopera contributia de intretinere in camin.Eu in calitate de ... (vezi toată discuția)