avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozit nerezidenti servicii audit
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Impozit nerezidenti servicii audit

Am un contract pentru servicii audit calitate, prestate in luna august 2013, pentru care am cerut certificat de rezidenta fiscala din Germania.Plata acestui serviciu am facut-o dupa ce am intrat in posesia certificatului de rezidenta fiscala.
Intre Germania si Romania exista un schimb de informatii juridice, o conventie de evitare a dublei impuneri.
Eu am considerat acest serviciu ca fiind de consultanta, avand in vedere cele mentionate mai sus voi declara si plati impozit pe veniturile nerezidentilor in septembrie? cf OUG 8/2013
Cel mai recent răspuns: Gabriela ZAILIC , Contabil 16:31, 5 Septembrie 2013
In opinia mea, serviciile de audit se incadreaza la art. 14 din Conventia de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si Germania:

"ART. 14
Profesii independente
1. Veniturile realizate de un rezident al unui stat contractant din exercitarea unor servicii profesionale sau a altor activităţi cu caracter independent sunt impozabile numai în acest stat, în afară de cazul în care acesta dispune de o bază fixă la dispoziţia sa în celălalt stat contractant în scopul exercitării activităţilor sale. Dacă dispune de o astfel de bază fixă, poate fi impusă în celălalt stat contractant numai acea parte din venit care este atribuibilă acelei baze fixe.
2. Expresia servicii profesionale cuprinde în special activităţile independente de ordin ştiinţific, literar, artistic, educativ sau pedagogic, precum şi exercitarea independentă a profesiilor de medic, avocat, inginer, arhitect, dentist şi contabil."

Conform prevederilor OG 8/2013, se modifica lit. k a art. 12 din L571/2003:

"ART. 12 Venituri obţinute din România
..............................................................
k) venituri din servicii prestate în România de orice natură şi în afara României de natura serviciilor de management, de consultanţă în orice domeniu, de marketing, de asistenţă tehnică, de cercetare şi proiectare în orice domeniu, de reclamă şi publicitate indiferent de forma în care sunt realizate şi celor prestate de avocaţi, ingineri, arhitecţi, notari publici, contabili, auditori; nu reprezintă venituri impozabile în România veniturile din transportul internaţional şi prestările de servicii accesorii acestui transport;"

In concluzie, impozitul se calculeaza si se retine in momentul platii venitului. Cota de impozit este de 16%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie dubla impunere elena_if elena_if Buna ziua, Lucrez la societate comerciala care a primit din Austria o factura emisa de o persoana fizica autorizata din aceasta tzara, emisa de un inginer ce ... (vezi toată discuția)
Evitarea dublei impuneri pe salariu - germania atlantiana atlantiana Am lucrat cu contract de munca pentru o perioada de 2 ani (fara intrerupere) in Germania. Potrivit conventiei pentru evitarea dublei impuneri, as putea ... (vezi toată discuția)
Colaborare cu o firma externa - cum pot face sa evit pfa? sabrina_ionescu sabrina_ionescu Buna ziua, Ma puteti ajuta, va rog frumos, cu un sfat referitor la cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie: Vreau sa incep o colaborare cu o ... (vezi toată discuția)