avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Colaborare cu o firma externa - cum pot face sa evit ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Colaborare cu o firma externa - cum pot face sa evit PFA?

Buna ziua,

Ma puteti ajuta, va rog frumos, cu un sfat referitor la cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie:

Vreau sa incep o colaborare cu o companie din Olanda, obiectul colaborarii fiind transmiterea de mine a unor texte si lucrari de grafica, care vor fi folosite pe site-ul lor.

Acestia mi-au propus infiintarea unui PFA, dar eu nu imi doresc sub nicio forma sa imi deschid un PFA, mai ales ca banii pe care i-as primi sunt de ordinul a 250-300 de euro si nici nu stiu daca, cum sau cat timp vom colabora.

Compania nu are sediu in Romania, iar locul prestarii activitatii este in Romania.
M-am gandit la un “Contract de prestari servicii - conventie civila”, insa in acesta scrie ca “Angajatorul se obligă să reţină şi să vireze impozitul prevăzut de lege pentru venitul realizat de prestator”.

Imi pot retine ei impozitul pe venit sau il pot plati eu aici? Daca da, cum pot proceda?

Am cautat Tratatul de evitare a dublei impuneri Romania-Olanda, iar la Art. 14 scrie:
ART. 14 Profesii independente
1. Veniturile realizate de o persoana fizica, care este un rezident al unui stat contractant, din exercitarea unei profesii independente sau a altor activitati cu caracter independent sunt impozabile numai în acel stat, daca aceasta nu dispune în mod obisnuit în celalalt stat contractant de o baza fixa pentru exercitarea activitatilor sale. Daca dispune de o astfel de baza fixa, veniturile pot fi impuse în celalalt stat contractant, dar numai acea parte care este atribuibila acelei baze fixe.
2. Expresia profesii independente cuprinde, în special, activitatile independente de ordin stiintific, literar, artistic, educativ sau pedagogic, precum şi exercitarea independenta a profesiilor de medic, avocat, inginer, arhitect, dentist şi contabil.”

De asemenea, mentionez ca am o alta colaborare pe drepturi de autor si aceasta firma imi opreste si imi vireaza toate asigurarile (CAS, etc), deci din acest punct de vedere sunt asigurata si nu ma mai intereseaza plata acestor contributii.

Intrebarea mea este ce fel de contract ar trebui sa inchei cu dansii, pentru a fi in regula din punct de vedere legal, atat pentru ei, dar si pentru mine, ca persoana fizica care nu are statutul de angajat dar care ar avea o colaborare temporara (deocamdata)?

Ma puteti ajuta, va rog, cu un sfat din punct de vedere legal, referitor la aceasta colaborare?

Va multumesc anticipat,
Sabrina Ionescu


Cel mai recent răspuns: sabrina_ionescu , utilizator 19:30, 5 Iulie 2012
Va aflati pe un teren pe care calca putini si de aceea cei mai multi se abtin. Va raspund cu rezerva ca as putea gresi. desi, nu prea cred.

In fine, cred ca incheierea unui contract de prestari servicii care presupune obligatia dvs. de a plati impozitul si alte taxe conform legislatiei romane este suficient si acoperitor pentru ambele parti.

Totusi, daca partenerul olandez este serios si va doriti colaborarea cu dansul, infiintarea unei PFA va ofera un plus de credibilitate.
Va multumesc frumos, domnule Manea, pentru raspuns.

Cred ca totusi voi opta (cel putin la inceput, in primele cateva luni) pentru un contract de prestari servicii cu dansii.

Asadar, sa inteleg ca impozitul pe venit (10%) il pot declara eu aici, si nu este retinut la sursa?

Daca il declar eu aici, ce declaratie trebuie sa depun, Declaratia 205, cumva, care trebuie depusa la Fisc?

Mai am cumva obligatia de a plati si asigurarea de sanatate pentru acest contract? sau alte obligatii de plata din partea mea, afara de impozitul pe venit si asigurarea de sanatate?


Va multumesc anticipat,
Sabrina Ionescu
Cred ca trebuie sa depuneti declaratia 070 la care sa anexati in copie contractul incheiat cu partenerii din Olanda.
Am inteles.

Va multumesc mult inca o data pentru ajutor, domnule Manea!

O seara buna,
Sabrina Ionescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie dubla impunere elena_if elena_if Buna ziua, Lucrez la societate comerciala care a primit din Austria o factura emisa de o persoana fizica autorizata din aceasta tzara, emisa de un inginer ce ... (vezi toată discuția)
Pfa - modalitate de impozitare ariadna661 ariadna661 Buna seara. Am o intrebare referitoare la sistemul de impozitare pentru PFA. Eu sunt medic si sunt inregistrata cu CIF la Administratia Financiara. Am cerut ... (vezi toată discuția)
Impozit nerezidenti servicii audit ile27 ile27 Am un contract pentru servicii audit calitate, prestate in luna august 2013, pentru care am cerut certificat de rezidenta fiscala din Germania.Plata acestui ... (vezi toată discuția)