avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de Risc Maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de Risc Maternal

Buna Ziua,

Sunt insarcinata in 11 saptamani si fac naveta. Am de facut o naveta de 45 de kilometri zilnic, distanta parcursa cu microbus Transport Persoane.
Mi-e frica sa mai fac naveta insarcinata, se poate intampla orice.
Va rog sa-mi spuneti daca ma pot incadra la Concediu de Risc Maternal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:57, 5 Septembrie 2013
Conform OUG nr.96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, concediul de risc maternal este concediul de care beneficiază salariatele gravide, care au nascut recent sau care alapteaza pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor.

Se acorda in urmatoarele cazuri:
- Orice salariată care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare.
- Angajatorul nu poate asigura conditii igienice de munca, in medii salubre, usor de suportat sau transferarea gravidei sau proaspetei mamici la un loc de munca de zi, in cazul in care aceasta efectueaza ore de munca de noapte.
- Orice salariată care alăptează copilul după efectuarea concediului de lăuzie şi informează angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfîrşitul prezumat al perioadei de alăptare.

Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist care urmareste sarcina, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale. Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sănătăţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de risc maternal post-natal popa_v popa_v Buna ziua! Pot sa beneficiez de concediu de risc maternal dupa terminarea post-natalului si dupa aceea sa intru in Concediul de Crestere a ... (vezi toată discuția)
Risc maternal lucaadela lucaadela Buna ziua!am vechime 4 lunii intr-o firma de aluminiu,eu vreau sa intru in risc maernal dar firma ma tot duce cu zaharelul.ce pot face.Multumesc! (vezi toată discuția)
Concediu risc de sarcina calin1992 calin1992 Buna ziua! Lucrez la a agentie de pariuri sportive unde se fumeaza. Mi-as dori sa raman insarcinata si as vrea sa am posibilitatea sa beneficiez de acest ... (vezi toată discuția)