avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recalculare cota - parte indiviza de proprietate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recalculare cota - parte indiviza de proprietate

Buna seara . Ma confrunt cu o situatie ce doresc sa o supun atentiei dvs.pentru un raspuns competent. Conform contractului de vanzare-cumparare apartamentul ( 3 camere constructie 2010 ) are o suprafata utila de 85,75 m2, terasa de 115,74m2 si doua balcoane a 3,10m fiecare duc la suprafata totala de 207,69m , parcarea la subsol 20,05m2 si boxa 5,97 m . Am cota parte indiviza de proprietate = 1,44% ,dubla fata de ap. identice pe tronsonul de 11 etaje . Va rog sa-mi spuneti care este cota indiviza corecta si cum obtin recalcularea ei. Multumesc mult pentru ajutorul acordat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:18, 15 Septembrie 2013
Cota indiviza a proprietatii dumneavoastra este 1,44% asa cum spuneti ca scrie in acte. Daca nu vi se pare corect recalculati-o.
Ca sa aflati cota indiviza trebuie sa stiti suprafetele utile ale tuturor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie din scara dumneavoastra. Adunati aceste suprafete utile.
Impartiti apoi suprafata utila a proprietatii dumneavoastra la suprafata utila total (ceea ce spuneam mai sus) si aflati exact cota indiviza.
Legea 230/2007 Art.3. "e) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale; "

Cota parte indiviza reprezinta suprafata utila trecuta in actele de proprietate, nu si de balcoane, teren , etc.
Valoarea cotei parte indiviza precizata in actul de proprietate a fost calculata distinct pentru fiecare spatiu/apartament din condominiu,la momentul construirii acestuia
Cota parte indiviza se determina prin insumarea suprafetelor utile ale fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie aflat in proprietate individuala, ex spatiile comerciale.



Banuiesc ca este o greseala.
Daca ne luam dupa procentul pe care ni l-ati scris, ar trebui sa existe 69-70 apartamente identice cu al dv. Sunt atatea? Sau sa fie mai putine apartamente, dar celelalte sa aiba o cota-parte indiviza mai mare ca a dv.

In cota-parte indiviza se ia in considerare numai suprafata utila a apartamentului, fara balcoane, logii, terase, parcare sau boxe.
Ma refer aici la calculul privind cota de intretinere pentru proprietatea comuna in care se afla apartamentul.
Cat despre parcare, acolo exista alte cheltuieli de intretinere si se socoteste cota-indiviza pentru acel spatiu, iar cheltuielile de intretinere specifice se repartizeaza numai celor care au o proprietate in acel spatiu de parcare si boxe.
Multumesc mult pentru promptitudine .M-am interest si revin cu amanunte .De la parter la etajul 10 toate apartamentele pe linie au cota parte 0,67% pentru suptafata utila 85,7m2 ,la aceeasi suprafata utila ,eu etajul 6 (cu terasa de 115,74 m2 ) am cota indiviza 1,44% .Daca suprafata utila este aceeasi , cota de intretinere pentru proprietatea comuna nu ar trebui sa fie egala ? Sunt in bloc apartamente de 5 camere , si penthouse duplex - 2 livinguri si 4 dormitoare si tot eu la 3 camere ( 85,75 m2 ) am cea mai mare cota. Ce este de facut ?
Banuiesc ca ne intrebati in legatura cu cota-parte indiviza pentru calculul intretinerii....nu?
In acest caz administratorul poate recalcula aceasta cota-parte astfel incat:
- pentru apartamente similare, situate unul deasupra celuilalt, cotele-parti sa fie egale, iar toate cotel-parti de pe scara respectiva sa insumeze 100%.

- cu privire la actul de proprietate...consultati un cadastrist.

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)
Supraf utila - boxa filip01 filip01 Legea noua 196/2018 spune ca chelt pe cota parte indiviza se aloca functie de % de supraf utila a fiecarui proprietar. In blocul meu, cu boxe la subsol, supraf ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza petricia petricia Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema si anume, conform legislatiei in vigoare cota parte indiviza reprezinta raportul dintre suprafata utila+ ... (vezi toată discuția)