avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Ce costuri presupune medierea?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Ce costuri presupune medierea?

In urma unui rapuns postat in sectiunea "Asoaciatii de proprietari" vin aici la specialistii in mediere sa lamurim ceva din problema costurilor.
Asociatia de proprietari, prin presedinte, merge la un birou de mediere, discuta si vrea sa aduca la mediere un restantier. Stim ca medierea poate uneori sa duca al rezolvarea problemei fara a mai fi cazul de proces...
Stim ca informarea cu privire la avantajele medierii este gratuita. Si sigur ca daca presedintele asociatie bate la usa mediatorului, sta de vorba cu acesta, i se explica avantajele medierii (chiar daca nu este cazul pentru ca presedintele cunoaste aceste avantaje si de aceea apleleaza la mediator)..., nu i se percepe onorariu de catre mediator pentru aceasta informare.
Problema este ca presedintele vrea sa discute in fata mediatorului cu un restantier. Si aici este necazul.
Acel restantier trebuie invitat la mediere, la sedinta de informare, unde poate sa accepte medierea sau nu. Si sigur ca nici acest restantier nu trebuie sa plateasca onorariu pentru aceasta sedinta de informare.
Dar pentru a invita restantierul la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, cum se procedeaza?
Cine-l invita, prin ce mijloace, cu ce cheltuieli si cine le suporta?
mediator_comeaga a scris:


Informarea (sedinta) si eliberarea documentului care atesta parcurgerea acestei etape (proces-verbal sau certificat de informare, de la caz la caz) sunt gratuite.

Convocarea la informare a celeilalte parti, daca este facuta de mediator, la cererea partii soclicitante a procedurii, presupune costuri. (...)

Costurile sunt suportate de solicitantul procedurii, cel care transmite invitatia prin intermediul mediatorului.

Convocarea poate fi facuta si de solicitant, cu respectarea anumitor rigori si in acord cu programul mediatorului caruia i-a adresat cererea privind informarea, doar ca mediatorii pot refuza sa faca informarea in astfel de cazuri. Legea le permite acest lucru. In practica se intampla. Exista, desigur, cazuri si cazuri.




@Adriantot, incerc sa trec peste faptul ca ati ignorat raspunsul meu anterior. Poate nu a fost satisfacator ca si grad de aprofundare. Va asigur ca stiu si legea si practic medierea, dupa cum sper sa reiasa din numele meu de utilizator si din raspunsurile postate de-a lungul timpului pe forum.

Reiau, mai explicit: informarea estre gratuita, pentru ambele parti, solicitant si invitat. La fel eliberarea documentelor mentionate mai sus.

Convocarea se face (de catre mediator sau de catre dumneavostra, dupa cum iarasi am aratat mai sus) prin transmiterea unei invitatii scrise, intr-o forma care sa asigure confirmarea de primire. In invitatie se aduc la cunostinta celui pe care doriti sa-l chemati la mediere (informare, in prima etapa) atat solicitantul (asociatia de proprietari), cat si obiectul conflictului, precum si data, ora si locul sedintei de informare. Costurile convocarii facute (de mediator sau de dvs.) sunt suportate de cel care o solicita/face.

Daca medierea este in final acceptata, se poate discuta cu cealalata parte si, eventual, imparti aceste costuri. In practica se intampla mai rar, se impart doar costurile medierii in sine.

Demersurile pot fi intarite pe eventuale alte cai: telefoane, faxuri, mailuri, etc. Sunt mediatori care merg chiar personal la cel invitat, insa extrem de rar, totusi, pentru ca exista riscul sa se simta hartuit si sa vada in mediator un factor de stres. Poate fi transmisa si o a doua invitatie scrisa, daca prima ramane fara raspuns si daca timpul permite (toata faza de informare trebuie sa se incadreze in termenul de 15 zile calendaristice stabilit de lege).

1. Daca cel convocat vine, are loc informarea (mediatorul le explica ambelor parti procedura, etapele, rolul sau, costurile, avantajele, finalitatea acordului de mediere eventual obtinut, etc.), iar acestea isi exprima optiunea privind medierea: accepta sau nu solutionarea pe aceasta cale a disputei lor.

1 a. Daca accepta (ambele parti) se semneaza contractul de mediere si se intra in procedura propriu-zisa, ale carei costuri, de aceasta data, sunt suportata in mod egal de parti, daca nu se inteleg altfel. Nu detaliez si aici, ca scriem un roman.

1 b. Daca una dintre parti nu accepta, se elibereaza certificatul de informare, gratuit, iar asociatia poate merge in instanta, atasand cererii de chemare in judecata dovada parcurgerii informarii, respectiv certificatul de informare.

2. Daca, dupa epuizarea tuturor cailor legale privind convocarea, cel invitat nu se prezinta la sedinta initiala de informare, medierea este considerata neacceptata, iar solicitantului i se elibereaza un proces-verbal care atesta demersurile facute, atasandu-i-se copii ale invitatiei, dovezilor de expediere si de primire, etc. Acest proces-verbal se va atasa, de asemenea, cererii de chemare in judecata.

Daca mai sunt lucruri care necesita lamurire, va raspund cu placere in continuare.

Asociatia suporta costurile daca respectivul nu vrea sa plateasca...
Daca respectivul nu se prezinta asociatia nu datoreaza bani pentru mediere dar datoreaza bani pentru cheltuielile referitoare la posibila mediere...
Adriantot a scris:




Cine suporta cheltuielile pentru notificarea persoanei chenatre la medierre?










Cheltuielile aferente procedurii de invitare a celeilalte/celorlalte parti vor fi suportate de partea solicitanta.


Cu putin timp in urma am avut problema recuperarii unor debite de la un proprietar de regula bun platnic dar care datorita unei probleme familiale a fost obligat sa se mute provizoriu la parintii sai si de la un apartament al carui proprietar a decedat in urma cu 8 luni,anterior incheind testament in favoarea concubinei
In cazul proprietarului in viata am solicitat mediatorului notificarea acestuia,indicand adresa unde acesta locuieste provizoriu,inclusiv numarul de telefon
Mediatorul a precizat ca nu poate preciza valoarea totala a obligatiilor,aferente acte si actiuni,asociatia achitand un avans de 300 lei
Pana cand sa ajunga notificarea la locatia unde locuia provizoriu proprietarul ,acesta a delegat un prieten care a achitat integral suma restanta,mai mult a lasat si o suma din care sa se scada lunar c/v intretinere
In acest caz ,am comunicat mediatorului ca proprietarul a achitat integral debitul
Mediatorul a incheiat proces verbal de inchidere dosar,comunicand totodata ca actele comunicate catre proprietar au valoarea de 25 lei
In cazul proprietarului decedat ,situatia este mult mai complexa depasind competenta mediatorului
In acest caz rudele proprietarului decedat au contestat in instanta testamentul-situatie in care mediatorul nu mai poate interveni
Pentru actele comunicate rudelor si concubinei,pentru discutiile avute separat cu cele doua parti,mediatorul a perceput c/v certificatul de informare,proces verbal justificativ al notificarilor ,care su fost suportate de asociatia de proprietari-care in fapt urmeaza sa astepte solutionarea litigiului aflat pe rolul instantei de judecata,si ulterior sa se instituie cu pretentii impotriva persoanei declarate mostenitor-perioada in care apartamentul va acumula debite pentru ca nici una dintre parti a declarat fara echivoc ca nu este interesata sa acopere cotele lunare de intretinere la un bun imobil care in fapt nu le apartine
Pe scurt, domnule Adrian, într-adevăr, atunci când ambele părți sunt prezente pentru a li se prezenta avantajele medierii, mediatorul nu va pretinde vreun ban. Dacă însă partea solicitantă mandatează mediatorul pentru a invita partea cealaltă , restanțierul în cazul dvs., mediatorul va putera percepe contravaloarea costurilor aferente procedurii de invitare, respectiv, redactarea și trimiterea invitației, consumabile, timpul alocat, telefonul pe care mediatorul îl poate da restanțierului .Aceste costuri le stabilește fiecare mediator, nefiindu-i impus vreun cost minimal sau maximal și se achită de către partea solicitantă, adică reprezentantul asociației de proprietari în speță. De aceea , este bine să verificați la mai multe birouri, deoarece, anumiți mediatori percep mai mult iar alții mai puțin. Apoi, dacă se dorește procedura medierii , onorariul va fi stabilit prin negociere, și, de asemenea, acesta poate varia de la un birou la altul.
Potrivit art. 26 alin(3) din legea medierii, informarea asupra avantajelor asupra medierii este gratuita, mediatorul nu percepe si nu pretinde onorariu. In temeiul art 43 din lege, partea este obligate sa se adreseze unui mediator care sa-l notifice pe pârât adresându-i o invitatie scrisa si sa ramburseze mediatorului cheltuielile ocazionate de aceasta notificare. Solutia este una corecta, intrucit nu se poate pretinde mediatorului sa efectueze aceste cheltuieli fara a le putea recupera. Legea nu interzice partii sa procedeze ea insasi la invitarea celelalte parti la mediator ceea ceea ce conduce implicit la eliminarea costurilor cu invitatia ( mediatorul informeaza partea asupra acestui aspect). Probabil ca o solutie mai buna ar fi aceea potrivit careia eventualele costurile generate de invitarea partilor la informare sa fie acoperite dintr-un fond special al bugetului Ministerului Justitiei.

Alte discuții în legătură

Semnatura sau nu - pe pv /mediere ? oanaportar oanaportar Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca. Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start ... (vezi toată discuția)
Taxa de mediere alinaiancu alinaiancu Eu am fost chemata la o mediere, problema e ca am aflat dupa ce ma dadusera deja in judecata. Cand s-a terminat procesul mi-a introdus taxa de mediere pe lista ... (vezi toată discuția)
Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)