mediator_comeaga a scris:
Informarea (sedinta) si eliberarea documentului care atesta parcurgerea acestei etape (proces-verbal sau certificat de informare, de la caz la caz) sunt gratuite.
Convocarea la informare a celeilalte parti, daca este facuta de mediator, la cererea partii soclicitante a procedurii, presupune costuri. (...)
Costurile sunt suportate de solicitantul procedurii, cel care transmite invitatia prin intermediul mediatorului.
Convocarea poate fi facuta si de solicitant, cu respectarea anumitor rigori si in acord cu programul mediatorului caruia i-a adresat cererea privind informarea, doar ca mediatorii pot refuza sa faca informarea in astfel de cazuri. Legea le permite acest lucru. In practica se intampla. Exista, desigur, cazuri si cazuri.
@Adriantot, incerc sa trec peste faptul ca ati ignorat raspunsul meu anterior. Poate nu a fost satisfacator ca si grad de aprofundare. Va asigur ca stiu si legea si practic medierea, dupa cum sper sa reiasa din numele meu de utilizator si din raspunsurile postate de-a lungul timpului pe forum.
Reiau, mai explicit: informarea estre gratuita, pentru ambele parti, solicitant si invitat. La fel eliberarea documentelor mentionate mai sus.
Convocarea se face (de catre mediator sau de catre dumneavostra, dupa cum iarasi am aratat mai sus) prin transmiterea unei invitatii scrise, intr-o forma care sa asigure confirmarea de primire. In invitatie se aduc la cunostinta celui pe care doriti sa-l chemati la mediere (informare, in prima etapa) atat solicitantul (asociatia de proprietari), cat si obiectul conflictului, precum si data, ora si locul sedintei de informare. Costurile convocarii facute (de mediator sau de dvs.) sunt suportate de cel care o solicita/face.
Daca medierea este in final acceptata, se poate discuta cu cealalata parte si, eventual, imparti aceste costuri. In practica se intampla mai rar, se impart doar costurile medierii in sine.
Demersurile pot fi intarite pe eventuale alte cai: telefoane, faxuri, mailuri, etc. Sunt mediatori care merg chiar personal la cel invitat, insa extrem de rar, totusi, pentru ca exista riscul sa se simta hartuit si sa vada in mediator un factor de stres. Poate fi transmisa si o a doua invitatie scrisa, daca prima ramane fara raspuns si daca timpul permite (toata faza de informare trebuie sa se incadreze in termenul de 15 zile calendaristice stabilit de lege).
1. Daca cel convocat vine, are loc informarea (mediatorul le explica ambelor parti procedura, etapele, rolul sau, costurile, avantajele, finalitatea acordului de mediere eventual obtinut, etc.), iar acestea isi exprima optiunea privind medierea: accepta sau nu solutionarea pe aceasta cale a disputei lor.
1 a. Daca accepta (ambele parti) se semneaza contractul de mediere si se intra in procedura propriu-zisa, ale carei costuri, de aceasta data, sunt suportata in mod egal de parti, daca nu se inteleg altfel. Nu detaliez si aici, ca scriem un roman.
1 b. Daca una dintre parti nu accepta, se elibereaza certificatul de informare, gratuit, iar asociatia poate merge in instanta, atasand cererii de chemare in judecata dovada parcurgerii informarii, respectiv certificatul de informare.
2. Daca, dupa epuizarea tuturor cailor legale privind convocarea, cel invitat nu se prezinta la sedinta initiala de informare, medierea este considerata neacceptata, iar solicitantului i se elibereaza un proces-verbal care atesta demersurile facute, atasandu-i-se copii ale invitatiei, dovezilor de expediere si de primire, etc. Acest proces-verbal se va atasa, de asemenea, cererii de chemare in judecata.
Daca mai sunt lucruri care necesita lamurire, va raspund cu placere in continuare.