avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Ce costuri presupune medierea?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Ce costuri presupune medierea?

In urma unui rapuns postat in sectiunea "Asoaciatii de proprietari" vin aici la specialistii in mediere sa lamurim ceva din problema costurilor.
Asociatia de proprietari, prin presedinte, merge la un birou de mediere, discuta si vrea sa aduca la mediere un restantier. Stim ca medierea poate uneori sa duca al rezolvarea problemei fara a mai fi cazul de proces...
Stim ca informarea cu privire la avantajele medierii este gratuita. Si sigur ca daca presedintele asociatie bate la usa mediatorului, sta de vorba cu acesta, i se explica avantajele medierii (chiar daca nu este cazul pentru ca presedintele cunoaste aceste avantaje si de aceea apleleaza la mediator)..., nu i se percepe onorariu de catre mediator pentru aceasta informare.
Problema este ca presedintele vrea sa discute in fata mediatorului cu un restantier. Si aici este necazul.
Acel restantier trebuie invitat la mediere, la sedinta de informare, unde poate sa accepte medierea sau nu. Si sigur ca nici acest restantier nu trebuie sa plateasca onorariu pentru aceasta sedinta de informare.
Dar pentru a invita restantierul la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, cum se procedeaza?
Cine-l invita, prin ce mijloace, cu ce cheltuieli si cine le suporta?
Multumesc pentru raspunsuri si-am sa va prezint cum am procedat in cateva cazuri.
Asociatia, prin presedinte, a mers la un birou de mediere, a discutat...
Intre mediator si asociatie s-a incheiat un "contract de premediere" in care se prevedea ca mediatortul va face demersurile pentru a invita si restantierul la o sedinta de informare...
Mediatorul a solicitat pentru aceste demersuri suma de 300 lei, dar negociind, s-a prevazut in contractul de premediere doar 50 lei, achitati imediat odata cu semnarea acestui contract.
Asa a procedat in 4 cazuri la date diferite.
Un restantier venit la sedinta gratuita dar a refuzat sedinta de mediere. Asociatia a ramas cu acei 50 lei platiti pe care i-a recuperat ulterior afisandu-i pe lista de plata pe numele acestui restantier.
Un alt restantier a venit la sedinta gratuita, sedinta ce s-a transformat imediat in sedinta de mediere, a achitat pe loc mediatorului 300 lei iar cei 50 lei i-a platit asociatiei a doua zi odata cu plata tuturor restantelor si penalizarilor.
Alti doi restantieri nu s-au prezentat la mediator. Asociatai a trecut fiecaruia cate 50 lei pe lista de plata. Dupa impunerea provilegiului imobiliar fiecaruia, ambii restantieri au venit la asociatie au platit restantele, penalizarile, cei 50 lei de premediere, plus cei 100 lei (+0,1%) platiti de asociatie la Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara.
Este totul corect după cum descrieți, iar asociația era îndreptățită să-șii recupereze costurile.
Regula pentru situația în care se încheie contract de mediere este că părțile achită în mod egal onorariul, dacă părțile nu convin ca doar una dintre ele să îl achite integral.
În plus, medierea este o procedură flexibilă și cred că ați observat cum lucrurile se rezolvă într-un timp scurt și fără mari bătăi de cap.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnatura sau nu - pe pv /mediere ? oanaportar oanaportar Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca. Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start ... (vezi toată discuția)
Taxa de mediere alinaiancu alinaiancu Eu am fost chemata la o mediere, problema e ca am aflat dupa ce ma dadusera deja in judecata. Cand s-a terminat procesul mi-a introdus taxa de mediere pe lista ... (vezi toată discuția)
Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)