avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare acte juridice
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare acte juridice

Buna ziua,
Pe terenul mai multor mostenitori care se afla in indiviziune,fiica uneia din mostenitori a obtinut in urma declaratiilor false si a partajului judiciar cu fratii acesteia ,dupa decesul sotului mostenitoarei,nuda proprietate.Fiica mostenitoarei a donat ,ulterior acestei "tranzactii",terenul obtinut mamei sale ,respectiv mostenitoarea aflata in indiviziune cu ceilalti frati de la inceput.
Intrebarea este daca se poate solicita in instanta ,concomitent ,anularea "tranzactiei"consfintita de Sentinta civila de partaj judiciar si Contractul de donatie.
VA MULTUMESC,
Cel mai recent răspuns: CC73 , utilizator 22:02, 10 Septembrie 2013
Un act juridic încheiat pe bază de declaraţie falsă poate fi anulat în instanţă.(acţiune civilă sau penală) Acest lucru însă trebuie dovedit. Pe de altă parte, acest lucru poate fi solicitat doar de succesorii părţii ocrotite prin norma juridică încălcată la încheierea actului juridic.
Referitor la intrebarea anterioara revin cu precizarea ca pe terenul si imobilul construit pe acesta exista certificate de mostenitor.Exista deschis un proces civil pentru iesirea din indiviziune a celor 9 mostenitori. In cadrul acestui proces am aflat ca unul din mostenitori a deschis proces de partaj judiciar cu copiii acesteia ,dupa decesul sotului ,finalizat cu o tranzactie consfiintita printr-o Sentinta Civila prin unul din copii a obtinut nuda proprietate prin renuntarea celorlalti frati si mama acesteia.Fiica care a devenit proprietara a donat, in baza unui Contract de donatie ,bunurile mentionate anterior mamei sale.In procesul deschis de ceilalti 8 mostenitori aflat inca pe fond ,s-a efectuat o expertiza tehnica judiciara care confirma ca terenul si casa pe care a facut acte sora acestora impreuna cu copiii acesteia se suprapune cu cele car fac obiectul certificatelor de mostenitor.Intrebarea mea este ,avand in vedere ca "tranzactia" consfiintita prin Sentinta Civila de partaj judiciar si Contractul de donatie produc efecte juridice,se poate cere concomitent in instanta anularea lor.Trebuie solicitata constatarea nulitatii absolute a celor doua acte in ordinea intocmirii acestora sau poate fi facuta simultan pentru ambele acte ? Exista dovezi incontestabile privind introducerea frauduloasa la partajul care a facut obiectul "tranzactiei" .Desi evenimentele descrise sunt cam alambicate ,sper ca ma poate ajuta cineva cu un raspuns si pentru aceasta va multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare mostenire suprafata pamant ovidiu2009 ovidiu2009 Buna ziua, As dori sa aflu cum pot intra in posesia unei suprafete de pamant-mostenire de la mama mea(care nu mai este in viata)-, avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru mireaandreiiustin mireaandreiiustin Buna ziua! Am pe rol un proces pentru revocare donatie intentat de mama mea, decedata intre timp. Ea nu a achitat taxa de judecata. Vreau sa fac cu fratii mei ... (vezi toată discuția)