avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de reexaminare la incheierea privind ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de reexaminare la incheierea privind solutionarea cererii de ajutor public judiciar?

Buna ziua,
speta pe care vreau sa v-o supun atentiei este urmatoarea: in 15 02.2013 am formulat o cerere de chemare in judecata, avand obiect obligatia de a face, care in cursul procedurii de regularizare afost calificata ca avand obiect patrimonial si mi s-a impus timbrarea la valoare; formuland o cerere de ajutor public judiciar, a trecut si aceasta prin procedura de regularizare, ca intr-un final sa fie admisa partial, respectiv dispunandu-se esalonarea in patru transe a taxei judiciare de timbru; pe langa faptul ca instanta in incheierea pronuntata nu mi-a luat in considerare anumite cheltuieli, ce ma indreptateau la reducerea taxei judiciare, a redactat foarte greu incheierea, respectiv la peste doua luni de la pronuntare si la peste o luna de la data in care era scadenta prima rata...am fost nevoit sa formulez cerere de reexaminare impotriva incheierii, intrucat nu am putut sa achit in acelasi timp doua transe ale taxei asa cum au fost satbilite de catre instanta - dar surpriza...aceasta noua cerere de reexaminare, nu mai primeste termen desi a fost inregistrata inca din iulie...intrebarea mea este ce as putea sa fac pentru solutionarea sa intr-un fel sau altul?nu ar trebuii ca aceste cereri sa se judece cu prioritate...as vrea chiar si sa renunt la ea, dar cum voi putea achita o taxa judiciara de timbru in 4 transe lunare consecutive(asa a stabilit primul complet)cand termenul acestora deja a expirat?oare nu risc sa-mi fie anulata chiar cererea principala de chemare in judecata ca netimbrata?

va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 10 Septembrie 2013
nicusorilinca, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:01, 12 Septembrie 2013
OUG 80&2013:

ART. 33
(2) Dacă cererea de chemare în judecată este netimbrată sau insuficient timbrată, reclamantului i se pune în vedere, în condiţiile art. 200 alin. (2) teza I din Codul de procedură civilă, obligaţia de a timbra cererea în cuantumul stabilit de instanţă şi de a transmite instanţei dovada achitării taxei judiciare de timbru, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării instanţei. Prin aceeaşi comunicare instanţa îi pune în vedere reclamantului posibilitatea de a formula, în condiţiile legii, cerere de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru, în termen de 5 zile de la primirea comunicării. Dispoziţiile art. 200 alin. (2) teza I din Codul de procedură civilă rămân aplicabile în ceea ce priveşte complinirea celorlalte lipsuri ale cererii de chemare în judecată. Instanţa însă nu va proceda la comunicarea cererii de chemare în judecată în condiţiile art. 201 alin. (1) din Codul de procedură civilă, decât după soluţionarea cererii de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru.


Soluţionarea cererii se consideră finalizată abia după judecarea cererii de reexaminare. Instanţa nu va anula cererea decît dacă nu vă veţi conforma dispoziţiilor privind timbrarea aşa cum vor rezulta aceste dispoziţii în urma reexaminării.
Multumesc domnule Themis. Asta ar fi calea ce mai simpla pe care am luat-o in consideratie si eu...insa s-ar putea ca totul sa mai dureze si eu am ajuns la limita maxima a puterii de a indura...trebuie sa-mi realizez dreptul!O a doua parte a intrebarii mele viza chiar renuntarea la cererea de rexaminare...ar putea fi considerata ca o finalizare a actiunii subsidiare de acordare a ajutorului public judiciar?
Renunţînd la cererea de reexaminare (aveţi acest drept), va trebui să vă conformaţi încheierii şi să achitaţi taxa stabilită de instanţă, sub sancţiunea anulării cererii ca insuficient timbrată.

Oricum, cererea de reexaminare fiind pe rol, nu cred că este în folosul dumneavoastră să depuneţi o declaraţie de renunţare, declaraţie asupra căreia instanţa se va pronunţa tot la termenul stabilit pentru reexaminare. Nu cîştigaţi nimic în acest fel.

Aţi putea să depuneţi, odată cu declaraţia de renunţare, o cerere privind modificarea termenului stabilit pentru judecarea cererii, dar nu cred că aţi putea cîştiga prea mult timp.

Lăsaţi cererea de reexaminare să-şi urmeze cursul, dacă tot aţi făcut-o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru si evaluare ContSters337354 ContSters337354 am depus o cerere am evaluat si am timbrat la valoarea obiectului acererii dupa aprecierea mea 1. nu inteleg cum se poate anula o cerere in procedura de ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru maritza80 maritza80 Buna ziua. Cat costa timbrarea cererii de chemare in judecata cu privire la plata pensiei de intretinere precum si majorarea acesteia tinand cont de faptul ca ... (vezi toată discuția)
Nulitatea incheierii? aidu aidu Instanta mi-a pus in vedere prin incheiere sa achit taxa de timbru. Insa actiunea e scutita fiind litigiu de munca. Acum insa nu mai sunt in termen sa ... (vezi toată discuția)