avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am primit citatie dupa declinarea de competenta prin ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Am primit citatie dupa declinarea de competenta prin care mi se pune in vedere sa timbrez. Cand trebuie sa platesc taxa de timbru?

Salut. Am o cerere care a fost declinata de la Judecatorie la Tribunal iar la tribunal se constata ca cererea este insuficient timbrata ca trebuie sa achit diferenta.
In citatie scrie diferenta ce trebuie achitata dar nu scrie termenul . Am auzit ca multe sunt in termen de 10 zile.
Daca nu se specifica in citatie in ce termen se achita sa inteleg ca pot achita pana la cel mai apropiat termen de chemare in judecata? Specific ca este primul termen la tribunal dar am mai avut termeni la judecatorie.
Mersi
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:49, 6 Noiembrie 2016
O puteti achita pana la termenul de judecata, in lipsa de mentiune contrara.
Conform art.33(2)OUG nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru"Daca cererea de chemare in judecata este netimbrata sau insuficient timbrata ,reclamantului i se pune in vedere,in condtiile art.200 alin.(2) teza I din Codul de procedura civila,obligatia de a timbra cererea in cuantumul stabilit de instanta si de a transmite instantei dovada achitarii taxei judiciare de timbru,in termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicarii instantei."
Pai in citatie nu scrie termenul in care trebuie sa achit. Presupun ca e pana la primul termen... Scrie doar ca se va pune in discutie exceptia anularii cererii ca insuficient timbrata.
In alt sens , tribunalul trebuie sa instiinteze reclamantul privind aceste aspecte de procedura, nu?
Mentionez , de asemenea, ca cererea de chemare in judecata a fost trimisa reclamantilor cu mult timp in urma.

Am mai gasit :
"Art. 36
(1) Daca in momentul inregistrarii sale actiunea sau cererea a fost taxata corespunzator obiectului sau initial, dar in cursul procesului apar elemente care determina o valoare mai mare a obiectului cererii, instanta va pune in vedere reclamantului sa achite suma datorata suplimentar pana la termenul stabilit de instanta.
(2) Daca pana la termenul prevazut de lege sau stabilit de instanta reclamantul nu indeplineste obligatia de plata a taxei, actiunea ori cererea nu va putea fi anulata integral, ci va trebui solutionata in limitele in care taxa judiciara de timbru s-a platit in mod legal."
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2016
carlitosbest, utilizator
Daca nu v a fost pus in vedere termenul ar trebui pana la primul termen de judecata.

Pt a nu riscă nimic din punct de vedere procedural achitați in 10 zile si depuneti dovada la dosar.
Din pacate au trecut cele 10 zile....

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru si evaluare ContSters337354 ContSters337354 am depus o cerere am evaluat si am timbrat la valoarea obiectului acererii dupa aprecierea mea 1. nu inteleg cum se poate anula o cerere in procedura de ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru maritza80 maritza80 Buna ziua. Cat costa timbrarea cererii de chemare in judecata cu privire la plata pensiei de intretinere precum si majorarea acesteia tinand cont de faptul ca ... (vezi toată discuția)
Cerere de reexaminare la incheierea privind solutionarea cererii de ajutor public judiciar? nicusorilinca nicusorilinca Buna ziua, speta pe care vreau sa v-o supun atentiei este urmatoarea: in 15 02.2013 am formulat o cerere de chemare in judecata, avand obiect obligatia de a ... (vezi toată discuția)