Buna ziua
Am achizitionat unele produse la care am primit un discount.
Pe factura apare in felul urmator:
-mai multe produse in valoare totala de 930+19%tva(177)= 1107 lei inclusiv tva.
- in ultimul rand din factura este trecut discount in valoare de 90+19%(17)=107 lei inclusiv tva.
-total de plata 1000 roni inclusiv tva.
Intrebare:
La intocmirea NIR-ului care pret se trece? cel de 1107 sau cel ramas in urma discountului si adica 1000 roni, evident fara tva.
Aceste produse urmeaza sa fie obiectul unei sponsorizari.De asemenea intrebare :In contractul de sponsorizare care pret se trece cel de 1107 sau cel de 1000?
Ordin nr. 1752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene:
7.1.1. Evaluarea la data intrarii in entitate
53. – (1) La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
54. – (1) Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
(2) Reducerile comerciale acordate de furnizor nu fac parte din costul de achizitie.
121. - (1) Activele circulante trebuie evaluate la costul de achizitie sau costul de productie, dupa caz, cu respectarea prevederilor alin. (2) de mai jos.
(2) Ajustarile de valoare se fac pentru activele circulante in vederea prezentarii acestora la cea mai mica valoare de piata sau, in circumstante speciale, la o alta valoare minima atribuibila acestora la data bilantului.
131. - (1) La iesirea din gestiune a stocurilor si altor active fungibile, acestea se evalueaza si inregistreaza in contabilitate prin aplicarea uneia din urmatoarele metode:
a) metoda primul intrat - primul iesit - FIFO;
b) metoda costului mediu ponderat - CMP;
c) metoda ultimul intrat - primul iesit - LIFO.
(2) Daca valoarea prezentata in bilant, rezultata dupa aplicarea metodelor specificate in alin. (1), difera in mod semnificativ, la data bilantului, de valoarea determinata pe baza ultimei valori de piata cunoscute inainte de data bilantului, valoarea acestei diferente trebuie prezentata in notele explicative ca total pe categorie de active.
(4) Metoda "costului mediu ponderat" (CMP) presupune calcularea costului fiecarui element pe baza mediei ponderate a costurilor elementelor similare aflate in stoc la inceputul perioadei si a costului elementelor similare produse sau cumparate in timpul perioadei. Media poate fi calculata periodic sau dupa fiecare receptie.
(6) Metoda aleasa trebuie aplicata cu consecventa pentru elemente similare de natura stocurilor si a activelor fungibile de la un exercitiu financiar la altul. Daca, in situatii exceptionale, administratorii decid sa schimbe metoda pentru un anumit element de stocuri sau alte active fungibile, in notele explicative trebuie sa se prezinte urmatoarele informatii:
- motivul schimbarii metodei, si
- efectele sale asupra rezultatului.
(7) O entitate trebuie sa utilizeze aceleasi metode de determinare a costului pentru toate stocurile care au natura si utilizare similare. Pentru stocurile cu natura sau utilizare diferita, folosirea unor metode diferite de calcul al costului poate fi justificata.
Am inteles de aici ca in cazul meu pretul trecut pe Nir si de asemenea ulterior in contractul de sponsorizare este cel de 1000 roni, adica valoarea ramasa in urma discountului inclusiv tva-ul, deci doar cat am achitat.